2cv koristni nasveti

Začel/a garac, Februar 09, 2007, 02:08:19 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

garac

Včasih uporabniki vozilo malo nadgradijo, izboljšajo, dodelajo, predelajo...
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

gigo

Sam so bli nekateri res znajdljivi! Je opazno, da prej (v YU) nisi imel mnogo stvari na razpolago vključno $ sredstva in si se moral nekako znajti s tistim kar si imel pri roki. Dandanes ljudje brez mehanikov si niti ne morejo predstavljati servisiranja olja kaj šele, da bi kake inovacije z njihovo iznajdljivostjo integrirali v svoje vozilo.
http://shrani.si/files/mojvbtc.jpg[/img]]
Take the risk of thinking for yourself, much more happiness, truth, beauty, and wisdom will come to you that way.   Christopher Hitchens

mey

ja res je tudi jaz sem bil eden izmed njih(leta 1986) res ni bilo denarja ampak stari spački pa so bili za vsakem blokom skoraj zastojn!!

garac

[SIGPIC][/SIGPIC]  

dyfan

Pozdravljeni,
na tem forumu se ogla?am prvič, zato najprej ?estitke avtorjem za uspe?en zagon novega foruma :emot112: . Forum je dobro in pregledno zastavljen, zajema celotno citroenovsko podro?je.
mogoče nas je nekaj takih, ki pogrežamo le ?e neko temo, ki bi vsebovala tehnične (strokovne) nasvete in močnost v obliki vprašanja-odgovori. Tega bi bili veseli predvsem lastniki serije A in ostalih starejših modelov, ki lahko sami ??raufamoč svoje ljubljence. Pri novejših modelih žal sami nimamo veliko močnosti popravil in vzdrževanja zaradi zahtevnej?e tehnike.Vem da je precej mojstrov iz prakse, ki bi bili pripravljeni svoje izku?nje posredovati na forumu. S tem bi bil forum zaslučen ?e za ohranjanje starodobničtva Citroenov.

Lep pozdrav in uspešno naprej! :emot96:
Lep pozdrav!

garac

dyfan, kar se tiče Tehničnih nasvetov, odpri temo, vprašaj, pa ti bomo skužali pomagati.
Nekaj nas ?e prisega na serijo A
[SIGPIC][/SIGPIC]  

andraž

Res bi bilo krasno, ?e bi kdo napisal malo bolj natan?no o osnovnem servisiranju A modelov. Marsikomu bi to zelo pomagalo, da kaj postori sam.
Naprimer:
-zamenjava in nastavitev platin
-kako mora biti nastavljena sklopka (zračnost pedala)
-kako pogosto in na kakšen Našin podmazujemo premnike
-kako se najlažje podma?ejo vzmeti vzmetenja
-osnovna nastavitev vplinja?a

in ?e kaj bi se Našlo... Nekaj takega, kot je bila nekajvčasa rubrika v Spaku z Maretovimi Tehničnimi nasveti.
To so vse stvari, ki jih lahko vsak citroenar, ki nima dveh levih rok naredi sam doma.

dyfan

Pozdravljeni,
bom uporabil kar to staro temo za vprašanje, kako rešujete tesnjenje ventilskih pokrovov pri 2CV motorju.

Po tovarniškem navodilu se pri montaži pokrovov uporabi nova tesnila, vijaki se privijejo z momentom 5-7 Nm in stvar drži.
Moja vprašanja pa se nanašajo na stanje, ko po tem postopku stvar kljub temu ne drži:

- kako brez moment ključa ugotoviti, kdaj je vijak dovolj privit, pa da še ni nevarnosti za deformacijo pokrova,

- kako na enostaven način ugotoviti, če je pokrov zvit,

- ali drži predpostavka, da če se znotraj pokrova poznajo udarci od ventilskih vijakov, da je tak pokrov že pretegnjen - zvit,

- ali v primeru zvitega pokrova pomaga dvojno tesnilo,

- mogoče je pri tem še kak drug faktor, ki ga v vprašanjih nisem omenil.

Kljub temu, da zgleda  problem tesnjenja lahko rešljiv, je stvar kmalu drugačna, če imaš na razpolago le nekaj starih pokrovov in pri puščanju olja ne veš ali je pokrov zvit ali premalo privit - z nadaljnim privijanjem pa deformiraš še tisti pokrov, ki je bil mogoče prej še raven.

Prosim vse majstre, ki imate izkušnje ali poznate odgovore, da nam obrazložite, kako se tem stvarem streže. Verjetno nas je kar nekaj, ki bi nam to zelo prav prišlo.

Lep pozdrav!
Lep pozdrav!

rok.si

Jaz imam podobne probleme na GSu, ki ima isto pokrove glav iz prešane pločevine, sem že marsikaj poizkusil pa še vedno ni dobro na obeh glavah.

Še najbolje se je izkazala kombinacija (skoraj)novih tesnil in neke Loctite tesnilne mase (številko lahko pogledam doma). Na tesnilno površino pokrova sem namazal cca 1mm mase, nanjo položil tesnilo, nato na obeh robovih tesnila (zunanjem več, notranjem manj) napacal še malo mase ,tudi zgornji del tesnila sem čisto na tanko premazal, nato pa zmontiral na glavo in čisto nežno zategnil, toliko, da se pokrov ni premikal več. Po nekaj urah, ko se je tesnilna masa začela strjevati, pa sem zategnil do konca. Na eni strani ni več kapljic, na drugi pa bom spet moral ponoviti vajo :)

garac

dvojno tesnilo sigurno ni rešitev
včasih smo tesnilo namazali z "rdečim kitom"
najbolje je novo tesnilo in dober pokrov, kar pa problem. kako ugotoviti ali je pokrov dober bo najbrž keža znal najbolje razložit
[SIGPIC][/SIGPIC]  

janez

Zdravo dyfan, malo sem spregledal tole temo. Rok in garač sta že odgovorila.
Zelo redko se zgodi , da preveč pritegneš pokrove. In potem se res vidi jo udarci. Tesnilo mora biti obvezno novo. Tesni tudi brez tesnilne mase. Je pa v veliko pomoč ,če tesnila premažeš iz obeh strani. Vendar samo v primeru, da ne boš jemal dol pokrove do naslednjega servisa. Èe pa si motor ravnokar sestavil je pa za prvo laufane bolje brez mase, ker boš po parih urah delovanja ali parih kilometrih moral dokončno nastavit ventile in ti je tesnilna masa napoti. Maso namažeš in takoj do konca zategneš pokrove. Masa tesni , ker se vleže po pokrovu, glavi in tesnilu. Èe se prej strdi obstaja možnost , da olje najde pot mimo.
Mislim, da pokrovov ne moreš tolko zvit, da jih ne bi mogel več uporabit. Vsaj jaz nikoli nisem pokrovov menjaval . Zategneš pa po občutku, če nimaš moment ključa. Moment ključ in nastavitve po vrednostih so po mojem izvedljive samo pri novih navojih. Lahko brez. Pomembno je , da pokrov nastaviš v pravilno lego. To dosežeš tako, da pri privijanju premikaš pokrov levo - desno in najdeš pozicijo nekje na sredini. Dokler premikaš ni dovolj zategnjeno. Ko ga z roko ne premakneš več, ga še malo zategneš. Èe dobro gledaš , vidiš potem da se začne pokrov na sredini pri matici podajat navznoter. Takrat je dovolj.

Pa še nekaj , ko snameš pokrov, spodaj nastaviš kantico za olje, vendar ti zmeraj steče malo olja po robu glave pod pločevino. Temu se je teško izognet. Zato jaz , če imam motor na mizi ,ta spodnji pleh  dam gor šele na koncu, ko sem motor že laufau in ko mi ni treba več pokrove dol jemat. V avtu je to težje izvedljivo. Pri spaku še gre, pri dijani je nedosegljivo.
Da je olje na spodnjem delu cilindra ni vedno kriv pokrov. Lahko je razlog ravno to, da je par kapljic pri demontaži steklo mimo.

Kako bi lahko videl, če je pokrov zvit. Teško zaradi njegove oblike. Lahko ga daš na ravno površino , apak tu vidiš če je rob raven . Lahko pa daš raven kos ploščatega železa na rob in pogledaš pod njega , če je naležna površina pokrova vsporedna z ploščatim železom. Kaj pa vem, to je en način.

aja , dvojno tesnilo , ne.

Fajn dihtaj, Keža

dyfan

Hvala fantje za pojasnila.

Keža, si me kar malo pomiril. Ne vem sicer, kaj se je delalo z avtom pred mano. Dejstvo je, da kljub novim tesnilom ne dihta.
Po vaših informacijah se bom sedaj laže lotil zadeve. Èez vikend bom poskusil zadevo raziskati in urediti.

Bom še sporočil, kako se bo izšlo.

LP
Lep pozdrav!

dyfan

Torej, panike ni več, pokrovi ventilov dihtajo.

Panika je nastala zaradi tega, ker pri sestavi motorja nisem bil pozoren na pokrove ventilov (eden je imel znotraj udarce od ventilskih vijakov), ker pač nisem vedel za nevarnost deformacije in posledično puščanja olja. To sem izvedel šele sedaj, ko sem sam imel to težavo in sem po forumih iskal razlago in pomoč.

Pri meni je bil prvi vzrok puščanja olja ta, da sem matice privil z momentom 7 Nm, kar je verjetno premalo (vprašanje je tudi, če je moj moment ključ v tem območju dovolj točen).
Ker je olje puščalo, sem kar po občutku močneje pritegnil matice. Na eni strani je bilo potem v redu, na drugi strani (kjer je bil tisti pokrov z udarci znotraj) pa še ni dihtalo.

Sedaj, ko sem pokrova bolje pregledal, sem videl, da ima nepoškodovan pokrov podložko (ki je privarjena na zunanji strani) v nivoju z rebri, pri drugem je pa podložka pogreznjena za 5 mm. Zato se znotraj poznajo sledi udarcev vijakov, naležni rob po obodu je pa sigurno deformiran ( na oko sicer tega ni možno videti, kar je že Keža omenil).

Od sedaj bom pa upošteval tri pogoje, po katerih mi olje ne pušča več:
- pokrovi lahko imajo podložko pogreznjeno max. 1 mm, glede na nivo reber
- po odpiranju pokrovov uporabiti nova tesnila, ki se jih namaže s tesnilno pasto le v primeru, če ne tesni brez tega
- matice priviti z roko do kraja, nato še za 2 obrata s ključem.

LP
Lep pozdrav!

garac

nastavitev luči 2cv, revija avto, januar 1971
[SIGPIC][/SIGPIC]  

garac

Kako popraviti, oz. vzdrževati spačkovo karoserijo.
[SIGPIC][/SIGPIC]