Katera vlečna kljuka / nosilec koles (Berlingo II)

Začel/a _Stef_, Maj 14, 2021, 08:40:08 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

_Stef_

Zdravo,

vem da je bila pred časom že kakšna podobna tema, vendar me zanimajo konkretne izkušnje in trenutno stanje na slovenskem trgu.

Nameravam dati montirati vlečno kljuko na Berlingo II (1.6 HDI, 2018), predvsem za prevoz koles (dve polnovzmeteni gorski kolesi, možnost prevoza še enega ali dveh je +)
Zanima me najboljša kombinacija kljuke / nosilca, pa da je finančno še sprejemljivo.

Sem že kontaktiral nekatere znane izdelovalce / monterje, od večine sem tudi prejel odgovor.

Najcenejši je Bartolj, samo mi ga je Kos Bojan (http://vlecna-kljuka.si) odsvetoval za prevoz koles, bolj priporoča Šeško.

Trenutne cene naj bi bile:

Bartolj: 265€ + vpis (pri vseh cca 30€)
Hernec: 295€ (v trenutni akciji -20%) + vpis
Šeško: (pri Kos Bojan, pri proizvajalcu nekaj € ceneje) 320€ + vpis
Kogovšek (bullbars) 360€ + vpis (eno leto star podatek, sedaj še nisem dobil odgovora)

Želel bi si, da je kljuka pocinkana in solidno izdelana, da ni takoj zračnosti in rje.

Prav tako me zanimajo vaše izkušnje glede nosilcev Thule v primerjavi s Peruzzo ipd. Thule je res sinonim za kvaliteto, naj pa bili tudi Peruzzo čisto ok za precej nižjo ceno?

Bom vesel vsakega konkretnega in uporabnega odgovora!

Romzi

Ker gre za skoraj novo vozilo, bi se Bartolja izognil, njihovi izdelki res fino rjavijo. Razen če se je v zadnjih letih kaj poboljšal. Sicer bo vsaka kljuka opravljala svojo funkcijo.
Kar se tiče tregerja pa tako: če nisi ravno neki firma fan, bo več ali manj ok tudi kaj drugega razen Thule. Premisli če rabiš nosilec ki se lahko umakne, zaklepanje in podobne zadevščine ... in izberi. Svoj čas se je na Amazonu dobil Automaxi (solidna reč) precej ugodno ... Mogoče se najde tudi kaj rabljenega. Zdaj če je Thule res tak okvaliteten, ne vidim problema.

ZX16V

Nobena vlecna naprava ni pocinkana. Slovenski izdelki so bolj tako, vzames dva kosa ploscatega zeleza in po dvo colsko oglato cev in to je to. Najbolj se obnesejo vlecne original Citroen, zacnejo rjaveti po desetih letih. Najbolj trpezne so Brink, jih je malo tezje dobit se jih pa da. Glede na to, da vsi vozniki, ki vlacijo kolesa za sabo nimajo pojma, koliko je omejitev hitrosti ce imas zadaj kolesa, ti priporocam bolj zanesljive proizvajalce nosilcev in ne sparat pri denarju.

Romzi

Citat od: ZX16V;275247Glede na to, da vsi vozniki, ki vlacijo kolesa za sabo nimajo pojma, koliko je omejitev hitrosti ce imas zadaj kolesa, ti priporocam bolj zanesljive proizvajalce nosilcev in ne sparat pri denarju.
In kakšna je ta omejitev?

ZX16V

100km/h, kamp prikolice 80km/h, stresni kovcki 100km/h

Romzi

Japajade.
Thule RideOn ima v navodilih max. 130 km/h: https://cdn1.static-tgdp.com/assetloader.axd?pimid=9503&id=357020&brand=Thule&market=GB&att=1
Večina strešnih nosilcev tudi, strešni kovčki različno, je pa odvisno od proizvajalca dodatka ki ga montiraš in ne od ZVCP.
Za priklopniki in lahke priklopnike (tudi kamp prikolice) pa je na AC že od leta 2012 omejitev 100 km/h.

ZX16V

Se pa hudo motis. V Sloveniji, Avstriji, Italiji je omejitev 80km/h pa ce se na glavo postavis, ce se vedno ne verjames ti lahko dam poloznice, v teh drzavah ne velja 100km/h. 100km/h za prikolice je pa pogoj, da ima prikolica amortizerje in prazna teza vlecnega vozila mora bit kar 700kg vecja od teze prikolice s tovorom vred, za to obstaja tabela in ni nobenih izjem.
Ce si pa tako preprican v svoj prav pa lahko staviva.

ZX16V

Aja, pa kar pise v navodilih ni receno da je dovoljeno. V mojem certifikatu za prikolico pise max hutrost 140km/h in v potrdilu o skladnosti 100km/h in pred CPP ti podatki niso vredni nic.

Romzi

V Sloveniji imaš za priklopna vozila tole (prva točka):
https://zakonodaja.com/zakon/zprcp/47-clen-najvisje-dovoljene-hitrosti-posameznih-vrst-vozil
Nikjer ni govora o kakih amortizerjih in koliko mora biti vlečno vozilo težje. Mogoče po kaki stari zakonodaji. Seveda pa morajo biti teža (NDM pravzaprav) priklopnega vozila znotraj homologiranih omejitev.
Èe mi kje najdeš kak člen v predpisih/zakonodaji, pa kar na plano z njim, ne bom zameril.
V Italiji in na Hrvaškem maš 80 km/h, za Avstrijo pa ne vem.

Edit: v teh primerih še najbolj zaupam Klemnu (uredniku portala avtokampi.si), ker se res in vedno poglobi v zakonodajo:
https://www.avtokampi.si/novice/kaksno-voznisko-dovoljenje-potrebujemo-za-vleko-pocitniske-prikolice

zlomjo

ZX16V

Verjetno ne bo. Lahko pa poskusimo in vleci prikolico mimo patrulje z radarjem.

V Sloveniji je 80km/h ali pa pac kasirajo kot se jim zljubi.
Da dobis homologacijo za dovoljenih 100km/h je po evropski direktivi obvezna uporaba amortizerjev na oseh in te direktive veljajo tudi za Slovenijo.
In da lahko 100km/h vleces prikolico je tabela po evropskih direktivah  koliko mora biti tezko vlecno vozilo in to prazno in pa prikolica z trenutno tezo z tovorom vred, na pamet vleces 1500kg mora biti vlecno vozilo prazno tezo okrog 2300kg.

Zakaj ti to pisem, ker sem vse to skozi dal z vsemi organi pregona in vpogledi v njihove zakone, potem ko sem bil pameten kot ti ali pa kak star prekaljen kamperist,  in jim hotel dokazat svoj prav. Sem se fajn zmotil.

Kemperji pa kamperji so pa hudo zanesljivi, ko vlecejo s sabo robe, kot da bo konec sveta in se potem jocejo ko se kaj zgodi.

Se umikam, ne da se mi, so mi moje izkusnje vecvredne in posledicno kaj se zgodi kamperjem in kemperjem, ko mislijo da vse vejo.

Romzi

Citat od: ZX16V;275256Verjetno ne bo. Lahko pa poskusimo in vleci prikolico mimo patrulje z radarjem.
Že velikokrat, nikoli ni noben javkal.
CitatIn da lahko 100km/h vleces prikolico je tabela po evropskih direktivah  koliko mora biti tezko vlecno vozilo in to prazno in pa prikolica z trenutno tezo z tovorom vred, na pamet vleces 1500kg mora biti vlecno vozilo prazno tezo okrog 2300kg.
Prvič slišim, fajn bi bilo vedet, kje oz. v katerih direktivah to piše.
CitatZakaj ti to pisem, ker sem vse to skozi dal z vsemi organi pregona in vpogledi v njihove zakone, potem ko sem bil pameten kot ti ali pa kak star prekaljen kamperist,  in jim hotel dokazat svoj prav. Sem se fajn zmotil.
.
Še nekaj je: si z organi pregona imel opravka v Sloveniji ali tujini?
Verjetno si tudi dobil kak papir, kaj oz. kater zakon/pravilnik si kršil?
Ker kar tako na pamet se pač ne dam.

Še nekaj na temo organov pregona: ti ne vejo niti tega, kakšno kategorijo vozniškega rabiš za katero varianto kompozicije, podobno kot ljudsko izročilo in modrost (napačno) trdita, da je za vleko kamp prikolico (ne glede na NDM avta ali NDM prikolice ali seštevek NDM-jev) potrebno imeti za vleko dodatno kodo.

ZX16V

Tu nimas odkrivat tople vode. Do 750kg NDM lahko vleces kaksno koli prikolico z naletno ali brez. Vse kar je preko 750kg NDM rabis EkB. Vlecno vozilo do 3500kg NDM in prikolico do 3500kg NDM. Ce to delas poklicno rabis licenco in na vlecnem vozilu tahograf, ce je kvalificirano kot tovorno vozilo. To velja po vsej EU, to kar so pri nas delali nekaj vmesnega ne pomeni da velja v drugih drzavah EU. In to velja za kamp prikolice ali tovorne prikolice ali karkoli ze. Za preproste ljudi, ko ima prikolica svojo registrsko oznacbo rabis EkB.

ZX16V

Kar se tice kontrol, sem jih imel po vecini evropskih drzav, so me ze tudi prijavili in ustavili ker sem se peljal 80km/h v Nemciji, na avtocesti v Avstriji me pa kar mimovozeci policaji opomnijo da naj zmanjsam ce vozim takrat 90 na uro.
Pa da ne bo pomote, moja vlecna vozila niso EU ali Japan malcki ampak fullsize USA vozila, Ram, Tahoe, Durango in pa Avalanche, z vlecnimi silami do 5.5t ampak ne veljajo v EU. Tako, da ko vidim kamp prikolice z nepravilnimi obtezbami in vlecnimi vozili se kar umaknem, ker vedno naredijo kako pi...rijo.