Katera vlečna kljuka / nosilec koles (Berlingo II)

Začel/a _Stef_, Maj 14, 2021, 08:40:08 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Romzi

Citat od: ZX16V;275258Tu nimas odkrivat tople vode. Do 750kg NDM lahko vleces kaksno koli prikolico z naletno ali brez. Vse kar je preko 750kg NDM rabis EkB. Vlecno vozilo do 3500kg NDM in prikolico do 3500kg NDM. Ce to delas poklicno rabis licenco in na vlecnem vozilu tahograf, ce je kvalificirano kot tovorno vozilo. To velja po vsej EU, to kar so pri nas delali nekaj vmesnega ne pomeni da velja v drugih drzavah EU. In to velja za kamp prikolice ali tovorne prikolice ali karkoli ze. Za preproste ljudi, ko ima prikolica svojo registrsko oznacbo rabis EkB.

NE DRŽI.
http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=ZAKO7164
62. člen, točka 21:

(21) Imetniki vozniškega dovoljenja za vožnjo vozil kategorij B, C1, C, D1 ali D smejo voziti motorna vozila navedenih kategorij tudi, kadar so jim dodani lahki priklopniki. Imetniki vozniškega dovoljenja za vožnjo vozil kategorije B smejo voziti motorno vozilo te kategorije tudi, kadar mu je dodano priklopno vozilo, ki ni lahki priklopnik, če največja dovoljena masa skupine vozil ne presega 3.500 kg in taka skupina vozil ne posega v pravila o homologaciji vozil. Imetniki vozniškega dovoljenja za vožnjo vozil kategorije B smejo voziti motorno vozilo te kategorije tudi, kadar mu je dodano priklopno vozilo, ki ni lahki priklopnik in največja dovoljena masa take skupine vozil presega 3.500 kg, a ne presega 4.250 kg, in taka skupina vozil ne posega v pravila o homologaciji vozil, če se usposobi v skladu z desetim odstavkom 39. člena tega zakona in opravi praktični del vozniškega izpita s tako skupino vozil ter ima v vozniškem dovoljenju z ustrezno kodo označeno pravico do vožnje take skupine vozil.

Ko mi boš za svoje trditve prilepil ali linkal člene iz zakonodaje, ki potrjujejo tvoje navedbe se lahko pogovarjamo naprej.

Kar sem se menil z ljudmi iz drugih držav, je takole povsod po EU, na Hrvaškem je 100%, za EU mam samo ustno zagovotovilo da je tako, ne dam roke v ogenj.

Točno za ta primer so prijatelja ustavili plavci in mu je težil, da rabi dodatno kodo.
Model se ni dal, zato je plavac klical na centralo, kjer so mu poiskali točno tole in ga podučili, da nima prav.
Kot sem rekel, "ljudska modrost", ki v zakonodaji nima podlage.

Over & Out.

gregor

Romzi, kaj si hotel povedat s tem, kar si objavil?
Ne gre mi skupaj kar si citiral in povdaril  iz zakona in zadnji odstavek.

(21) Imetniki vozniškega dovoljenja za vožnjo vozil kategorij B, C1, C, D1 ali D smejo voziti motorna vozila navedenih kategorij tudi, kadar so jim dodani lahki priklopniki.

Nobenih mas ni omenjenih.

Kar si ti povdaril, pa govori za priklopnike, ki niso lahki priklopniki.

Torej voznik samo z B kategorijo lahko lahki priklopnik do 750 kg  vleče tudi kombijem s 3500kg NDM.

In s Xantio ki ima NDM malo pod dve toni, lahko samo z B vlečeš prikolico s 1500 kg NDM.

ZX16V:
-pri tahografih kolikor vem je čisto vseeno, ali je M1 ali N1.

-moja kiperca letnik 11, brez amortizerjev, ima v slo homologaciji 100 kmh.

Na podlagi česa je ne smem vlečt s 100 kmh po avtocesti v Sloveniji?  Kaj sem spregledal?
Vem pogoje gume amortizerji protinihajni priklop  teže za Nemčijo.
Za Slo me zanima.

Pa nazaj na temo, pogovarjamo  se o nosilcu za kolesa (ne o prikolicah)
In o berlingotu, ki je zadaj poseden, ko mu daš 50kg cementa v prtljažnik.
Sedaj bi mu dal na priklop recimo 60 kg, daleč za zadnjo os. Morda še dva potnika na zadnje sedeže in nekaj prtljage v avto.  Avto bo zadaj konkretno poseden.
Brat je zmontiral imel isti problem.
Po prvi vožnji s kolesi je zmontiral fedre za večjo nosilnost od musketierja, ker je bil nosilec koles zadaj precej blizu tlem. Kak večji ležeči policaj bi že znal bit problem. Ali trajekti...
Je pa sedaj avto zadaj trd, ko je prazen. :)
Evasion 2.1TD 1999
Fiat Ulysse 1.9TD 1995, Fiat Scudo 1.9TD 1999, Fiat Scudo 1.9TD 1998 Avtodom
Zelena Xantia Berline 1.9TD
Lada Niva 2.4D
2x Nissan Patrol Y61
Naprodaj veliko rabljenih delov za Xantio

Romzi

Citat od: gregor;275279Romzi, kaj si hotel povedat s tem, kar si objavil?
Ne gre mi skupaj kar si citiral in povdaril  iz zakona in zadnji odstavek.

(21) Imetniki vozniškega dovoljenja za vožnjo vozil kategorij B, C1, C, D1 ali D smejo voziti motorna vozila navedenih kategorij tudi, kadar so jim dodani lahki priklopniki.

Nobenih mas ni omenjenih.

Kar si ti povdaril, pa govori za priklopnike, ki niso lahki priklopniki.

Torej voznik samo z B kategorijo lahko lahki priklopnik do 750 kg  vleče tudi kombijem s 3500kg NDM.
Objavil oz. citiral sem cel odstavek iz zakonodaje in ta je taka kot je napisano in ne taka kot en reče da je.
Mase tukaj niso omenjene, ker "se ve" (je zapisano sicer nekje drugje), kaj so vozila kategorije B, C1, C, ...
Lahki priklopnik pa je priklopnik do max 750 kg ki ne potrebuje svoje registracije in kot si že sam ugotovil - s kombijem z NDM 3500 kg lahko z B kategorijo vlečeš tudi lahki priklopnik. Tukaj je pogosto zmeda, ker večian pri branju ne opazi da: lahki priklopnik NI ENAKO priklopnik.
CitatIn s Xantio ki ima NDM malo pod dve toni, lahko samo z B vlečeš prikolico s 1500 kg NDM.
Tako. Èe seštevek NDM vozila in NDM priklopnika ne presega 3500 kg, je dovolj B kategorija. Seveda je treba upoštevati tudi homologacijo vlečnega vozila (rubrika O 1.3) in to je vse.
In to je tudi jabolko spora, ker ZX16 trdi, da za vse priklopnike nad 750 kg rabiš EkB, kar pa ni res. Èe ima pa on vlečna vozila ranga RAM, Tahoe, ipd in prikolice ranga 3500 NDM, pa seveda rabi dodatne kategorije, ker je to daleč preko 3500 kg (ali 4250 kg) skupne mase. Ne velja pa to pavšalno za vse priklopnike. In tudi omejitev hitrosti je v tem primeru drugačna, ko vlečeš z vozilom B kategorije, je na AC omejitev 100 km/h (zunaj naselij pa mislim da je celo 80 km/h in ne 90, kot je splošna omejitev).

CitatZX16V:
-pri tahografih kolikor vem je čisto vseeno, ali je M1 ali N1.

-moja kiperca letnik 11, brez amortizerjev, ima v slo homologaciji 100 kmh.

Na podlagi česa je ne smem vlečt s 100 kmh po avtocesti v Sloveniji?  Kaj sem spregledal?
Vem pogoje gume amortizerji protinihajni priklop  teže za Nemčijo.
Za Slo me zanima.
Napisano drži, kar se zakonodaje tiče, jo v tej kategoriji poznam, ne spuščam se pa v višje kategorije, ker mi nič koristi, ker niti nimam vozniške.
CitatPa nazaj na temo, pogovarjamo  se o nosilcu za kolesa (ne o prikolicah)
In o berlingotu, ki je zadaj poseden, ko mu daš 50kg cementa v prtljažnik.
Sedaj bi mu dal na priklop recimo 60 kg, daleč za zadnjo os. Morda še dva potnika na zadnje sedeže in nekaj prtljage v avto.  Avto bo zadaj konkretno poseden.
Brat je zmontiral imel isti problem.
Po prvi vožnji s kolesi je zmontiral fedre za večjo nosilnost od musketierja, ker je bil nosilec koles zadaj precej blizu tlem. Kak večji ležeči policaj bi že znal bit problem. Ali trajekti...
Je pa sedaj avto zadaj trd, ko je prazen. :)
Ja, OPju smo posrali temo, če bo vlekel tudi kako prikolo, mu bo mogoče vseeno koristilo...
Tole glede Berlinga se sam pred kratkim opazil: štirje potniki in dva kolesa na kljuki in je bil avto dobesedno na tleh. Znanec je tudi "prikoličar" in je na Berlinga montiral m.a.d. fedre (zadeva se normalno lahko tudi homologira) in je rekel da je zdaj bp, s tem da ni nekaj jamral da bi bil avto prazen kaj posebno trd.

Snakes

Jaz sem na Xsaro Picasso vgradil Hernecovo kljuko in jo uporabljal cca 6-7 let. Vgrajena iz istega razloga, prevoz koles. Prljaznik je bil na avtu kr veliko casa. S casoma se je zluftala in se je zacel prtljaznik malo nagibat levo-desno. Kljuke nisem jemal ven iz cevi, sem jo puscal noter, po par letih je kr lepo zarjavela notranjost in sem se moral malo pomatrat da je sla ven. Potem sem jo malo namazal in ni bilo vec tezav, se je pa od takrat naprej zacela nagibat.
Sicer pa ni bilo videti da bi kaj rjavela.

Tudi mene caka vgradnja kljuke na c4 Picassoja. Tokrat sem se odlocil da grem do Bartolja in da dam noter skrito vertikalno kljuko, bomo videli kako bo. Cca 100eur drazja kot klasicna, mi je pa vsec da ni vidna ko jo odstranjena. Glede na to da imam namen imeti avto nekaj casa se mi zdi smiselno doplacati.

Tiki

@Gregor: Torej lahko s kombijem vlecem tamalo prikolico, ceprav imam skupaj 3550kg NDM?
Evasion 2.0i 1995
XM turbo D12 1991
XM 2.0i Break Sanitet 1992
Xantia 1.8 16v SX 1998
ZX 1.4i Break 1997
Xantia 2.0i VSX 1994
XM 2.0 TCT 1996
Berlingo 1.6 16v 2001
"Wannabe Berlingo" 2.0 hdi 2004
Xsara 2.0Hdi Exclusive 2004
Citroen C4 1.6 16v SX 2006
XP 2.0HDI exclusive 2005

_Stef_

Hm, pa skoraj sem se že odločil za Herneca, ker sem slišal par pohval glede njihovih kljuk ;-) Pred tem pa za Šeškota, potem pa sem spet prebral nekaj na forumih ... najbolje, da ne berem več :-)

Mogoče kdo ve, kateri nosilci koles in po kakšni ceni so v akciji pri Klubu zvestobe MyCITROËN plus, samo napišejo, da je 40% znižanje, pa da se moraš obrniti na serviserja.

Kakšne pa so sicer original Citroenove kljuke in kakšna je cena?

Snakes

Povprasal sem tudi pri dveh Citroen prodajalcih in oba vgrajujeta kljuke od nasih proizvajalcev, ne dajejo gor originala. No ce bi izrecno zahteval jo verjetno lahko.
Malo me je presenetilo, ko sem povprasal ce je pri tovarniski vgradnji (pri narocilu novega avta) tudi kaksna razlika v diskih in velikosti hladilnika in so me samo debelo gledali... Vem da si vcasih dobil vecje diske in hladilnik.

Ne vem kje je nastal luft, se nisem poglabljal, mozno da pri pinu, ki gre cez kljuko. Bomo videli kako se bo kaj obnesla vertikalna.

Romzi

Citat od: Tiki;275287@Gregor: Torej lahko s kombijem vlecem tamalo prikolico, ceprav imam skupaj 3550kg NDM?
Èe te prav razumem, ima kombi NDM 2800 kg, potem pa še "tamala" prikolica 750 kg. Drži, lahko voziš.

žabec

Citat od: _Stef_;275288Hm, pa skoraj sem se že odločil za Herneca, ker sem slišal par pohval glede njihovih kljuk ;-) Pred tem pa za Šeškota, potem pa sem spet prebral nekaj na forumih ... najbolje, da ne berem več :-)

Mogoče kdo ve, kateri nosilci koles in po kakšni ceni so v akciji pri Klubu zvestobe MyCITROËN plus, samo napišejo, da je 40% znižanje, pa da se moraš obrniti na serviserja.

Kakšne pa so sicer original Citroenove kljuke in kakšna je cena?

Za C5 je bila original ene 80 EUR dražja z montažo, homologacijo sem pa naredil sam.
Samo ena boginja je prava !

Tiki

Citat od: Romzi;275291Èe te prav razumem, ima kombi NDM 2800 kg, potem pa še "tamala" prikolica 750 kg. Drži, lahko voziš.

Tako je ja. Super, sem mislil da sem v prekršku... :AngelPray:
Evasion 2.0i 1995
XM turbo D12 1991
XM 2.0i Break Sanitet 1992
Xantia 1.8 16v SX 1998
ZX 1.4i Break 1997
Xantia 2.0i VSX 1994
XM 2.0 TCT 1996
Berlingo 1.6 16v 2001
"Wannabe Berlingo" 2.0 hdi 2004
Xsara 2.0Hdi Exclusive 2004
Citroen C4 1.6 16v SX 2006
XP 2.0HDI exclusive 2005

Romzi

Itak da nisi. Poleg tega da sem citroenar in (kamp) prikoličar, sem tudi ljubiteljski gledališčnik (vem ja, čudak v vsem kar počnem :Hammer3: ), tako da smo se tudi v tej smeri pozanimali. Tako smo nabavili največjo možno tovorno prikolico (z nadgradnjo in cerado) do 750 kg, ko gremo gostovat pa si rentamo kombi  8+1 in smo z  B kategorijo še vedno legalni. :BigThumbs:

gero

Svetujem da kolesa voziš kar v avtu. Trije potniki in 2 kolesa brez težav. Ali pa na strehi , štirje potniki,tri kolesa komot , štiri kolesa na tesno , pa bolj počasi voziš , pa večkrat preveriš napetost in čvstost vezi , vrvi , kar pač imaš..ne bo težav..

gregor

Na streho berlingota spet ni najbolj udobno nalagat koles. Ja v avto je najhitreje.
Evasion 2.1TD 1999
Lada Niva 2.4D
2x Nissan Patrol Y61

gregor

Mimogrede, takle vertikalen nosilec sem včeraj videl na berlignotu:
https://shinglebackoffroad.com.au/shop/4-bike-vertical-rack/

Prvič videl tak nosilec, da so kolesa pokonci.
Evasion 2.1TD 1999
Lada Niva 2.4D
2x Nissan Patrol Y61

Snakes

Mogoce sva videla enakega.
Ta ki sem ga jaz je domaca izdelava + pritrjen z gurtnam za sanke na strehi. V EU mislim da se legalno teh ne dobi, so pa (razumljivo) zelo priljubljeni v USA kjer gre kljuka v navadno stirikotno cev in je posledicno vertikalna obremenitev manjsi problem.

Mi je pa enkrat nekdo rekel, da izdeluje taksne nosilce, osnova je Thule. Ce koga zanima lahko povprasam ce se se da dobiti kaksnega.