Vapor lock

Začel/a gtyrant, Maj 09, 2021, 09:43:00 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

gtyrant

Ima kdo od vas na 2CV ali na splošno na A seriji med toplim delom leta težave z vapor lock-om?
Èe gre za vapor lock, kako rešujete to težavo?

zlomjo

Kaj pa pomeni vapor lock?

gtyrant

Danes smo se šli peljati. Od doma smo prišli do Vrhnike. 35km. Ko smo prišli cez center Vrhnike in se zaceli vzpenjat v klanec se je zacela tezava. Avto prične ugašat. Kot, da mu zmanjkuje goriva. Vžge, vendar dokaj hitro spet ugasne. Starša sta obrnila, vendar nista prišla dlje kot do Kopača na Brezovici.
Lansko sezono je bila ista tezava. Z novo pumpo je bilo enako. Zato je avto lani  veliko stal.  Letos pa kot bi odrezal. Vse bp. Vse do danes. Med zimo se je samo zamenjalo cev za gorivo, da je fi po celi dolžini enak.
Topleje kot je bolj je izrazit vapor lock.
In meni kar se dogaja z ocetovim spačkom zelo spominja na vapor lock.

zlomjo

Vapor lock –problem, ki večinoma vpliva na motorje z notranjim izgorevanjem na bencinski pogon. To se zgodi, ko se tekoče gorivo spremeni iz tekočine v plin, medtem ko je še v sistemu za dovajanje goriva. To moti delovanje črpalke za gorivo, kar povzroči izgubo napajalnega tlaka v uplinjaču ali sistemu za vbrizgavanje goriva, kar povzroči prehodno izgubo moči ali popolno zaustavitev. Ponovni zagon motorja iz tega stanja je lahko težaven. Gorivo se lahko upari zaradi segrevanja motorja, lokalne klime ali zaradi spremembevrelišča na visoki nadmorski višini.

Končal sem ekonomsko šolo in potem vozim spačka od leta 1984, tako da bi lahko rekli, da sem samouk z večletnimi izkušnjami. Danes sem prvič slišal za izraz vaporlock. Po moje to ni na vašem avtu. Bil sem poleti večkrat na kakšnih gorskih prelazih v Italiji, Franciji, Španiji in Avstriji, oktobra v Maroku, kjer je bilo 30 stopinj, vozil sem tudi po gorovju Atlas in nobenih težav z gorivom.

Dejstvo je, da vas nekaj zeza in želim vam čimprej odkriti napako. Jaz bi začel iskati napako pri plovku goriva (zamašena cevka), preveril vse cevke in spoje do karburatorja. Lahko nagaja tudi pokrovček goriva (ne diha).

gtyrant

Vse cevi od zadaj do fergazerja so nove. Fi 6mm, če se prav spomnim.

garac

tudi nova cev je lahko zanič
probaj kot je rekel zlomjo ko bo ugasnil odpret čep rezervoarja
lahko se tudi pregreje vžigalna tuljava
preveč zaprti ventili...razlogov je lahko več
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

gtyrant

Ima kdo podatek koliksen bi moral biti hod palčke, ki pritiska na jezicek bencinske crpalke?
Lani, ko se je razpadel zadnji del ekscentricnega regulatorja za platinami in je to rihtal uporabnik "dyane",
se je pogovarjalo tudi o tem. Oce je izmeril dokaj majhen hod. Vendar jaz mislim, da ce bi bil hod premali se niti toliko kot se nebi vozil.

Lovro

Citat od: garac;275141tudi nova cev je lahko zanič

To je res, pri moji bivši žabi sem tudi moral po 1 letu zamenjati novo cev dovoda goriva do fergazarja. Je nastala komaj vidna razpokica, ki pa je bila dovolj velika za težave pri dovodu goriva.
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

gtyrant

Nekaj je z gorivom. Filter goriva slej ali prej postane prazen. Vem, da sem lani opazil v filtru za gorivo tudi ogromno mehurčkov, ko nama je zacel ugasat.

andraž

Kaj pa tank sam? Lahko je po toliko letih ogromno usedline, ki maši cev. Pumpa se pregreje in avto se ustavi.

martinko

Citat od: gtyrant;275144Ima kdo podatek koliksen bi moral biti hod palčke, ki pritiska na jezicek bencinske crpalke?
Lani, ko se je razpadel zadnji del ekscentricnega regulatorja za platinami in je to rihtal uporabnik "dyane",
se je pogovarjalo tudi o tem. Oce je izmeril dokaj majhen hod. Vendar jaz mislim, da ce bi bil hod premali se niti toliko kot se nebi vozil.

Tisto palčko potiska odmična gred, če je njen gib premajhen, je mogoče zvita.
Med pumpo in blokom motorja je distančnik, če ga pri montaži pumpe pozabiš, odmična udari v palčko in jo zvije

A.T.K

Citat od: gtyrant;275147Nekaj je z gorivom. Filter goriva slej ali prej postane prazen. Vem, da sem lani opazil v filtru za gorivo tudi ogromno mehurčkov, ko nama je zacel ugasat.

torej, a po tem dogodku še pol ni jasno, da vleče zrak ne.to s totim vapor lokom še pa bo smeha..enkrat so sredi prlatiških hribou se lotli podaljšat palčko za pumpo..no, pol se menjalo košček gumi cevi nad plovcem, pa nevarjeno palčko nazaj, pa ,hit de rout,      srečno

garac

bravo martinko, res je
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

superca13

Močno dvomim, da ima 2CV težavo z vapor lockom. Prej napaka v ceveh /spojih/črpalki.
Je pa res, da bencin danes ni enak bencinu izpred 20-30 let. Prva razlika je že obvezna vsebnost etanola (5-7%) in blend ostalih substanc, ki so prilagojene vbrizgavanju in seveda ekologiji. Tudi zimsko/letni bledn obstaja(več butanola pozimi), zimski je bolj hlapljiv od letnega zaradi lažjega zagona v morebitnih ekstremno mrzlih pogojih.
Današnji bencin začenja "vret" pri ca 50 st.C, točko vrelišča je znižal tudi etanol. Spročajo se hlapi, v kakem ohišju plovca uplinjača se vidijo mehurčki, tudi v prozornih ceveh.
Ti hlapi nato ovirajo pretok samega goriva. Tekočina ni stisljiva, hlapi so...
Obstaja vrstra rešitev kot so:
-povratek nazaj v rezervoar, da gorivo nenehno kroži
-elektro črpalka goriva nekje vstran od motorja, da se zaobide vroča mehanska črpalka na motorju
-gumi cevi v bližini motorja namesto kovinskih
-itd.

Ampak kot pravim, močno dvomim, da ima zračno hlajen 2CV z zelo odprtim motornim prostorom težavo s tem.

lp