C5 III, 2008, 100kW - prava višina podvozja

Začel/a Lorencing, Oktober 02, 2020, 12:20:03 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Lorencing

Pozdrav vsem skupaj, sem na sveže prijavljen na forumu in imam že nekaj vprašanj. Imam enak avto kot fifk, prav tako 2008, 100kW Hdi, le da je avgustovski in metalik siv, garažiran, 165k km, redni servis, nikoli karambol, le feltne sta kar dobro spraskala ... aja seveda, kupil sem ga, ker so ga starši prodajali ;) ... ima točno te hibe (okenska stikala spredaj, rahlo škripajoča vrata zadaj). Drugače pa žre avtoceste za malco in po ugodni ceni.

Vem pa, da bo treba kmalu tudi sklopko menjat, že malo drsi včasih in pedalo je rahlo otrdelo, ampak mam še kakih 10-20k km fore.

Vendar imam jaz eno zanimivo zadevo za vprašat:

1) Menjal sem sprednje vzmeti (ker je ena počila) in zdaj je avto spredaj tako visok, da lahko stisnjeno pest brez problema pokončno vtaknem med gumo in blatnik (in ne, nimam ekstra majhnih rok). Ali je to prav tako?

Mehanik trdi, da so to bile prave vzmeti za moj model in da pač tko je ... meni pa zadeva kar ne da miru, ker je bil prej dosti nižji. Ve kdo recimo kolikšna bi morala biti višina med tlemi in zgornjim robom blatnika, se da to kje izvedeti?

Ravnokar menjal tudi sprednje zavore in zadnje vzmeti (in poleg tega naredil pač redni servis) in je razlika v višini zadaj na oko kakih 1-2cm.

Ali ta razlika v višini po vašem mnenju dosti vpliva na vožnjo? Jaz menim, da se pozna.

2) Po nekaj časa vožnje v srednje težak klanec, mi po nekem času avto reče "OIL PRESSURE LOW" in nekaj minut vožnje zatem da znam "STOP" in mislim, da še rumen znakc za motor, Avto ustavim, počakam nekaj minut in spet vse ok. Recimo zadnič sem prišel do vrha Vršiškega prelaza in čisto na vrhu mi reče "LOW OIL PRESSURE". Ima kdo kako podobno izkušnjo in predlog kaj narediti?

Hvaležen za vsak nasvet, razlago, napotek.

Èe rabi kdo boljšo sliko, brez problema naredim, tudi kaj izmerim, če pomaga.

Še enkrat pozdrav vsem na forumu in gremo vozt!

Xandrej

Vzmeti niso prave. Vzmeti se morajo nabavit po barvi obročkov ki so na starih vzmeteh narisane. zelena, bela modra.... Tako ni v redu in tako ne more bit. Saj nisi gliserja kupil! Pa glede na vsa ta vprašanja ti svetujem, da menjaš serviserja ker očitno tvoj pojma nima... V okolici LJ imaš Vladota333 pa jerovška itd itd...

zlikovski

Največji problem so serviserji, ki niso dorasli določenim zadevam, in potem je nazadnje kriva znamka avta, da je slaba kvaliteta,.... avto zanič,.....

fifk

Dobrodošel med nami.. Ja, na mojem so bile tudi menjane prve vzmeti, preden sem ga jaz kupil (pri 133000km). Avto ima kakšno napako, ampak, če imaš dobrega serviserja, ki ve kaj dela, je kot vsaka druga znamka. Vse je odvisno od sreče. Moj je sicer trenutno na popravilu, ampak mi je do sedaj super služil.

Veliko varnih in srečnih kilometrov.

Dihtunga

Oil pressure low - menjaj senzor, še prej pa preveri če sploh imaš dovolj olja v motorju, da ne bo mašina ribato

Lorencing

Hvala vsem za sodelovanje in komentarje. Kar se srevisiranja tiče nisem nikoli imel nikakršnih problemov, vsi, ki so kdaj kaj delali na njem, so vse ok opravili, načeloma sem avto vozil h Krošlju na Lavrici do sedaj, vse bp, ampak za to višino amortizerjev mu pa pač ne verjamem, da je to kao ok ... in to je moj glavni žulj. Seveda bo on trdil, da je to pravi amortizer, kaj pa drugega, ampak nikakor ne pridem do podatka kakšna naj bi bila prava višina spredaj in zadaj, da mu še "uradno" povem, da to ne štima. Ve kdo kje se da to brez večjih dilem izvedeti? Na netu, na kakem uradnem servisu, pri proizvajalcu, ... ?

Kar se olja tiče, vedno pravo olje in redno menjano, nič ne pušča itd. ... mogoče je res samo senzor/stikalo za olje za zamenjati. Pa še pocen je :)

Glede serviserjev se pa popolnoma strinjam, te ti lahko zjebejo avto 1, 2, 3, če ne vejo kateri del MORA bit original in kje lako šparamo, neglede na proizvajalca. Ampak verjetno bo to tako ostalo ali celo šlo na slabše, ker kaže, da, vkljub boljši tehnologiji in dostopnosti znanja, pravi mojstri izginjajo kot solze v dežju ... da mal Bladerunnerja citiram ;)

gule

Zamenjaj še zadnje, po njegovi specifikaciji, pa bo ok.

Lorencing

Citat od: alesz;269747hidravličar

Hvala, ampak potrebujem za nehidravličarja, lih tle je trik, za hidravličarje je ogromno enih informacij, za nas povprečneže pa nč ;)

Lorencing

Citat od: gule;269748Zamenjaj še zadnje, po njegovi specifikaciji, pa bo ok.

Ja, sej to sm naredu pred enim tednom, misleč, da bom kej več štekal ... zadnji so pomojem 0.5-1.0cm višji ... in ne 3-4(nekje tam) kot sprednji. Tko da nism nč novga okril.

To sm naredu tud zarad tega, ker sem hotel geometrijo zadaj mal porihtat, ker so ble zadnje gume mčk na not (zgoraj), ampak imam občutek, da bom moral še na optiko, ker sem delal meritev in pravi, da moram to spedenat.

Veste kdo najbolj razume podvozje C5ke, ma ornk optiko in zna zadevo dobr spedenat?

mcmare

Citat od: alesz;269747hidravličar

Da bi imel hidravličar zadaj kar za tri centimetre manj do roba blatnika kot spredaj? So to ziher pravilne cifre?

Na mojem hidravličarju 2008 je skoraj obratno, kakšna 2 cm višje zadaj, in dejansko razmišljam, da bi tole nekako uredil.

Lorencing

Citat od: mcmare;269756Da bi imel hidravličar zadaj kar za tri centimetre manj do roba blatnika kot spredaj? So to ziher pravilne cifre?

Na mojem hidravličarju 2008 je skoraj obratno, kakšna 2 cm višje zadaj, in dejansko razmišljam, da bi tole nekako uredil.

Zamenjava sprednje vzmeti pa je hahahaha ... pr hidravličarju pa za nivo skrbi senzor, mam prjatla, ki ma hidravličarja in sta odmika gum od blatnika kar podobna, brez večjih odstopanj. Jaz nimam hidravličarja.

Zdej si pa misl, tko ta lahko vsak serviser prodaja svojo zgodbo :/

Torej nihče na forumu ni premeril nehidravlične C5ke, ko je kupil novo? Prav to bi rabil zdejle ;)

Čojko

Verjetno so enake višine. Ne vidim razloga zakaj bi bile drugačne.

andraž