Fuč alternator, akumulator, oboje?

Začel/a mcmare, Avgust 09, 2020, 03:18:25 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

mcmare

Se peljemo s Citroenom C5 2008, (320k prevoženih) včeraj po avtocesti proti Kranjski gori z napol delujočo klimo na ful, da vsaj malo hladi (sj vem,že kake pol leta odlašam z obiskom servisa klime), in potem se čez nekaj časa prikaže opozorilo v zvezi z elektriko - rdeča lučka za akumulator in napis Battery charge or electrical supply fault. Se peljemo še malo dalje, nato začne crkovati ventilacija klime, malo za tem crkne servo volan - Power steering faulty, kmalu za tem pa še zavore - Braking system faulty. Ni druge, da se ustavimo na nekem postajališču. Probam vžgat avto, nič - prazen akumulator. Pokličem na triglav in se zmenimo za asistenco. Zdaj imam avto v Jesenicah pri Junik-M in bodo v ponedeljek pogledali avtom. Naj povem, da imam že kake pol leta probleme z akumulatorjem (star kake 5 let), že po kake 5 minutah kontakta mi vrže v Economy mode.

Že po telefonu mi je možakar s servisa rekel, da je alternator fuč, jaz sem ga še nekaj časa prepričeval, da je problem samo v akumulatorju, ki bi ga itak zamenjal, ampak zdaj ko razmišljam, je verjetno res crknil alternator, a ne? Koliko mislite, da me bo prišel takšen poseg, menjava akumulatorja in alternatorja? Upam, da mi ne bo šel menjat z najdražjima možnima akumulatorjem in alternatorjem.

BRANÈI

Morda je res kriv samo akumulator-najprej se namesti nov akumulator in se preveri  če alternator  pravilno fila.Akumulator pride okoli 100 eur odvisno od proizvajalca ,alternator pa se da obnovit.Èe te zafrkava akumulator že pol leta in ti je zdaj crknu si pa sam kriv

mcmare

Pa bi lahko crknjen akumulator naredil tako sceno, kar crkovanje vseh sistemov med vožnjo?

BRANÈI

Lahko , prav citroeni so znani da so original akumulatorji zdržali 5-6 let in so crkovali brez predhonega opozorila

mcmare

Èe bo tudi potrebno menjati alternator. Je potrebno ob menjavi alternatorja menjati tudi jermen, napenjalec ali kaj podobnega?

datanitilu

Tole sigurno ni akumulator, med voznjo so sistemi pod napajanjem alternatorja, ki ima ocitno tezavo

Kar se tice akumulatorja v economy mode je to bolj ali manj normalno

@ branci kaj ima nov akumulator veze s tem koliko fila alternator? Da serviser pomeri tok alternatorja ne rabi novega akumulatorja

premza

A lahko fuč akumulator preobremeni/uniči alternator? Èe je naprimer kaka celica v kratkem stiku, pa alternator ne more vzdrževati zadostne 14.4V napetosti.

nejc1986

Pri meni je bilo identično na XP. Med vožnjo mi je začelo crkovati vse po vrsti , prižgala se Lučka za alternator in sem takoj zavil k električarju.

Obnova alternatorja je prišla cca200eur pri kogovsku v Šiški.

mcmare

So prepeljali v okviru triglav asistence avto na Autonovo, saj mi je Junik-M hotel zaračunati za menjavo, z delom vred skupaj čez 500€. Autonova mi je popravil alternator za 100€+ddv. Po prvem vtisu fajn dečki, tako da sem jim naročil še nekaj dodatnih popravil.

torisimo

Prav si storil. Vem da se ponavljam ampak serviser Vlado rastura in še "človeško" računa.

mcmare

Končni update: imeli so cele kolobocije z alternatorjem, tako da je popravilo alternatorja in menjava puše na sprednji levi roki skupaj prišla 196€. Sem jim tudi jamral glede klime, celo večnost namreč traja, da shladi avto, recimo da je v avtu prijetno hladno šele po kake 10 do 15 minut vožnje. So rekli, da je s klimo vse ok, čeprav za moje pojme na najnižji temperaturi ne piha dovolj hladen zrak. Očitno bom moral obiskati kakšnega mojstra za citroen klime, ali pa spremeniti predstave o tem, kako naj bi klima delovala :D

Xandrej

Klima na C5 III je zelo šfoh. Pri mojem 15 let strem švabu te zazebe noter po 5 minutah če dam na 24 stopinj... Pri C5 se mi zdi na nikoli ne shladi kot se reče.

premza

Citat od: Xandrej;268469Klima na C5 III je zelo šfoh. Pri mojem 15 let strem švabu te zazebe noter po 5 minutah če dam na 24 stopinj... Pri C5 se mi zdi na nikoli ne shladi kot se reče.

Se ne strinjam. Meni hladi super. Tudi ko je zunaj 35, je po dveh minutah noter hladilnik.
Pred kratkim stal na soncu (čakal trajekt), ura je bila dve, avto je kazal 43'C pa je tudi v prostem teku hladila odlično.

Sem pa videl, da imajo nekateri avti od kamenja čisto potlačene reže hladilnika. Se splača preverit.

C5 2.0 HDI 120kW l. 2013, klima še nikoli servisirana (polnjena).

žabec

Tudi meni dela odlično, skoraj vsak dan je notranjost segreta na okoli 40 stopinj. Po enem kilometru vožnje že prijetno ohladi notranjost.
Samo ena boginja je prava !

alesz

Citroen je tko ali tako zaklenil vse vire podatkov,če koga zanima pa lahko predela tole.......................ja od začetka je potrebno začet..!.