Kako, s čim pa vi gume menjujete?

Začel/a gregor, April 07, 2020, 02:50:52 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

gregor

S katerim orodje si pa vi pomagate pri pomladanski/jesenski premontaži gum?

Jaz sem pred dvema letoma taveliko dvigalko kupil, da lahko celo stran dvignem naenkrat tudi na navadnih nehidravličnih avtih. Tudi precej stabilnejša je od tistih tamalih za 20 eur.
https://lincos.si/si/6094-talna-dvigalka-s-pedalko-za-hiter-dvig-3t.html
Pa predvsem pri terencu, kjer je treba vinto pod diferencial dat, je velik plus, ker ne rabiš it na kolena. Samo zapelješ jo pod avto od spredaj/zadaj.

Jeseni sem pa še tole kupil:
https://www.makita.si/product/dtw285z.html
Na videz igračka, zmore 285NM in je več kot dovolj za premontažo gum.
Itak že imam nekaj makitinega orodja, tako da polnilec in baterije imam.

Oboje se uporablja tudi za druga popravila na vozilih, samo za premontažo gum verjetno nebi bil pripravljen toliko zapravit.
Evasion 2.1TD 1999
Fiat Ulysse 1.9TD 1995, Fiat Scudo 1.9TD 1999, Fiat Scudo 1.9TD 1998 Avtodom
Zelena Xantia Berline 1.9TD
Lada Niva 2.4D
2x Nissan Patrol Y61
Naprodaj veliko rabljenih delov za Xantio

Tiki

Evasion 2.0i 1995
XM turbo D12 1991
XM 2.0i Break Sanitet 1992
Xantia 1.8 16v SX 1998
ZX 1.4i Break 1997
Xantia 2.0i VSX 1994
XM 2.0 TCT 1996
Berlingo 1.6 16v 2001
"Wannabe Berlingo" 2.0 hdi 2004
Xsara 2.0Hdi Exclusive 2004
Citroen C4 1.6 16v SX 2006
XP 2.0HDI exclusive 2005

info@

S temle... odvisno od pnevmatike pač različne dimenzije... https://www.euroton.si/avtodeli/images/product/large/1274786_1.jpg

Montirajzn po domač...

gregor

Pa hrastova kajla in veliko kladivo? Al z avtom povoziš, da odstopi od felge?
Evasion 2.1TD 1999
Lada Niva 2.4D
2x Nissan Patrol Y61

info@

Èe si ded .. z roko pritisneš... lahk tud pohodiš, če si dost težek...

Ma ja , mal hec... Vprašanje je , kak gume menjaš... Bolj pravilno bi bilo, kak felgo z gumo, al pa rezervo , itd...  menjaš. Verjetno je blo to mišljeno v temi, pa sem se mal pohecal.

Verjetno vsi vemo , kako se menja "guma" ko je sila na avtu. Bolj je vprašanje, kako se pravilno uporabi original dvigalo od določenega vozila. Pa tudi... kako se sname rezervno kolo alipa kje sploh je. Gledam, v mojem primeru... Odkar vozim vse drugo razen A serije mi niti  na enem avtu ni guma spustila oziroma nisem imel situacije ,da bi moral ob cesti rezervo montirat. Ker pa vozim vseeno že par let stare avte do 40 let starosti pa me vedno zanima v kakšnem stanju so vijaki, ki držijo rezervo gor na podvozju, kolk je rezerva stara in polna in kje pri hudiču je "vinta"... Pa ko to najdem ...kam bom to podložu in kak bom vzdignu... ko bo sila.

Na A seriji pa... ker je original vinta zamudna - se mine da več po 30tih leti , imam v prtljažniku enega malega "krokodila" in "klocn" bukovega lesa po meri za višino, dvignem na točki kjer so vijaki za prednjo ali zadnj premo in dvignem glih tolk da se kolo odlepi od tal... Pomaga in hitreje je kot original vinta... pa manj boleče za pleh.

Tiki

Vijaki ki držijo rezervo (če je obešena pod prtljažnik) so hudič ja... Na eno leto starem Caddyju sem ga komaj še odvil... :bombs:
Evasion 2.0i 1995
XM turbo D12 1991
Xantia 1.8 16v SX 1998
ZX 1.4i Break 1997
Xantia 2.0i VSX 1994
XM 2.0 TCT 1996
Berlingo 1.6 16v 2001
XP 2.0HDI exclusive 2005

gule

Rezerva pod avtom je super, ampak samo da namesto nje vgradiš toroidni rezervoar za Lpg. Kolo, pa v prtljažnik.

gregor

Ni ga boljšega kot gumidefekt in poln prtljažnik težke robe in ne moreš do gume.
Je že boljše da je spodaj.
Èe je avto servisiran na pravih servisih, potem vijak običajno ni zarustan.
Evasion 2.1TD 1999
Lada Niva 2.4D
2x Nissan Patrol Y61

antasi

Prazna guma se danes pravilno popravi samo takole, ne vem kaj imate vi neke čudne prastare pripomočke, kot so dvigalka, rez.guma, krokodil, klocn bukovega lesa..

https://www.yogi.si/set-za-popravilo-pnevmatik-standardni-3
Send from ZX Spectrum 8bit 16kB

gregor

Èe pravi čas opaziš, ja, potem to deluje.
Aja, senzorji v gumah so itak brezveze, sami problemi, to je treba prvo izklopit.

V nissanu imam te črve v avtu, pa kompresor. Enkrat rešili kolegovo gumo v ukrajini, enkrat na dvoosni prikolici opazim skoraj prazno gumo, ko so mi naložili robo.

Na avtu pa sem trikrat imel defekt na cesti do sedaj in nikoli nisem prav čas zaznal. Nisi imel kaj delat s temi kiti in spreji, ker sem bočnico zjebal, ker sem se nekaj časa peljal po skoraj prazni, preden je dokončno spustila. Senzorji so brezveze, pravijo.
Evasion 2.1TD 1999
Lada Niva 2.4D
2x Nissan Patrol Y61

Tiki

Ja, berlingo se tudi lepo pelje po prazni gumi, šele po dveh ovinkih sem ugotovil da je nekaj hudo narobe, naravnost je šel lepo... Seveda je prednja desna guma bila za v kanto.

Kar se pa dostopa rezerve tiče, pa yugo zmaga!
Evasion 2.0i 1995
XM turbo D12 1991
Xantia 1.8 16v SX 1998
ZX 1.4i Break 1997
Xantia 2.0i VSX 1994
XM 2.0 TCT 1996
Berlingo 1.6 16v 2001
XP 2.0HDI exclusive 2005

Lovro

Evo, jaz sem ravno včeraj menjal kolesa na ženini Mazdi in mojem Mercu.

Vijake najprej popustim z namenskim natičnim ključem, ki ima po dolžini nastavljivo ročico.
Avte dvigujem z ono malo rdečo dvigalko na 4 kolesih, ki jih prodajajo razne hobi štacune.
Ker je malo prenizka, prej avto s sprednjimi kolesi zapeljem na kos deske. Ker ima dvigalka kovinski nastavek, med njim in podom avta vedno dam tudi kos lesa.
Nato uporabim križni natični ključ za hitro odvijanje vijakov, ki ga zavrtiš kot propeler.
Uporabim ga tudi za privitje vijakov, pred tem po potrebi malo namažem vijake z mastjo.
Na koncu vijake ustrezno zategnem z momentnim ključem.

Sicer imam tudi kompresor, vendar se mi za 2x letno menjavo ne zdi smiselno kupovati pištole na zrak.
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

antasi

Citat od: gregor;265109Èe pravi čas opaziš, ja, potem to deluje.
Aja, senzorji v gumah so itak brezveze, sami problemi, to je treba prvo izklopit.

V nissanu imam te črve v avtu, pa kompresor. Enkrat rešili kolegovo gumo v ukrajini, enkrat na dvoosni prikolici opazim skoraj prazno gumo, ko so mi naložili robo.

Na avtu pa sem trikrat imel defekt na cesti do sedaj in nikoli nisem prav čas zaznal. Nisi imel kaj delat s temi kiti in spreji, ker sem bočnico zjebal, ker sem se nekaj časa peljal po skoraj prazni, preden je dokončno spustila. Senzorji so brezveze, pravijo.

Ja, se strinjam, da je ta kit za gume sranje, čeprav nas večina nikoli ne bo videla krpatov pa ukrajine pa tiste čudne konce, ko jih vozite vi z ðipi:BigThumbs:
Ampak realnost je pač takšna, da je že na novemu Berlingotu ta kit in nikjer rez.gume:Hammer3: Niti ni nosilca za gumo, ne vem, če ga lahko doplačaš. Senzorji za gume sicer presenetljivo celo pokažejo če pade pritisk pod 2 bara, imajo pa novi avti sedaj senzorje za gume ne več na ventilčkih, kar je bilo drago ko pes, ampak na ABS senzorju, kjer meri obod gume in dela OK, pa še poceni je, dokler ne crkne. Meri pa vsaj na berlingotu vse štiri naenkrat in ne posamezno gumo, ampak saj greš pogledat okoli avta.
Ni mi pa jasno, kaj se zgodi, če daš drugačne dimezije gume, ali se sam kalibrira, ker moraš itak resetirat na zaslonu, ko začne piskat.
Po moje je najboljše na kako daljšo vožnjo vzet zimsko rezervo s seboj na streho:Hammer3:
Send from ZX Spectrum 8bit 16kB

bingo

jaz sem bil na začetku nad senzorji tlaka precej skeptičen....sploh ker se jih ne da izklopit pri uporabi drugega seta pnevmatik.
No, dvakrat pa so me opozorili na puščanje-vzrok šrauf v gumi-in obakrat sem lahko še pravočasno dopumpal na bencinski in se pripeljal domov. Od takrat se mi zdijo čisto OK. Ne bi jih pa doplačal, saj kot zbran šofer točno veš da je nekaj narobe ko guma spusti...

si pa sploh ne predstavljam da bi imel avto, ki nima rezervne gume....Asistenca mene ne najde v Kočevskem Rogu

žabec

Jaz sem pred leti pri "korošcih" kupil podobno veliko 5T dvigalko. Kljub temu, da je s Kitajske, mi pa še vedno odlično služi, rabim pa tako veliko zaradi kombija, ker ga "ta mala" ni uspela dvigniti dovolj visoko.
Samo ena boginja je prava !