Kako, s čim pa vi gume menjujete?

Začel/a gregor, April 07, 2020, 02:50:52 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

gregor

Jaz sem "opozorilne znake"  vedno narobe interpretiral oz jih nisem zaznal.  
Pa spadam med tiste, ki vsak nov zvok na avtu zaznajo.

Ko je guma prvič spustila, avtocesta, fiat uno 45, spredaj, opazil sem da avto ne gre več 130 v tisti klanček, kjer je vedno šel. Na vrhu klančka je začelo ropotat, ker je dokončno spustila. Najprej sem pomislil na mašino. :-)

Drugič avtocesta, lada niva, zadaj. Očitno je počasi spuščala, avto je postal rahlo nestabilen, zadaj je malo poplesasval, simptomi so bili podobni kot da je panhard drog dobil zračnost.  Glede na to, da se je to začelo dogajat takoj za tem, ko sem zapeljal na avtocesto, in da je bil avto prej cel dan na offroadu, sem bil prepričan, da je nekaj na podvozju.  Èez par km (še preden je bila možnost preverit kaj je z avtom) je začelo ropotat, ko je čisto spustila.
Guma je bila tako vroča, da je z golimi rokami nismo mogli dat na streho.

Tretjič, regionalna cesta, lada niva, zadaj. Nisem nič opazil, dokler ni bila prazna in je začelo ropotat. Pa še takrat sem najprej mislil, da je nekaj z zadnjim diferencialom.

Danes povprečen voznik niti ne bo znal, zmogel zamenjat gume. Gume so danes težke, do nje pridit je  dostikrat malo težje, tudi kako vinto nastavit, ne ve vsak. Saj smo v sosednji temi C5 brali, da je avto dol iz vinte padel.
In je bilo verjetno podnevi, na ravnem, ne na bankini v temi in pod stresom.
Pokličeš asistenco, in če se ponoči ali v nedeljo ne da zrihtat gume, dobiš nadomestno vozilo in je to to.
Evasion 2.1TD 1999
Fiat Ulysse 1.9TD 1995, Fiat Scudo 1.9TD 1999, Fiat Scudo 1.9TD 1998 Avtodom
Zelena Xantia Berline 1.9TD
Lada Niva 2.4D
2x Nissan Patrol Y61
Naprodaj veliko rabljenih delov za Xantio

Lovro

Aja, za primer menjave kolesa na mokrem ali v snegu (tudi za montažo verig) imam v avtu še tanke delovne rokavice in šotorsko krilo, da počepnem nanj.
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

garac

Žabec tudi sam sem nabavil ta vecjega krokodila v ID, dobrosluži ker uni manjsi, kot ga je Antasi pokvaril forumskemu kolegu so za  klinac
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

gregor

Ja tile tavečji so dosti bolj stabilni.
Je pa to ena najglasnejših stvari na svetu, ko ga pelješ po betonu od garaže do avta :-)
Evasion 2.1TD 1999
Fiat Ulysse 1.9TD 1995, Fiat Scudo 1.9TD 1999, Fiat Scudo 1.9TD 1998 Avtodom
Zelena Xantia Berline 1.9TD
Lada Niva 2.4D
2x Nissan Patrol Y61
Naprodaj veliko rabljenih delov za Xantio

antasi

Citat od: garac;265126Žabec tudi sam sem nabavil ta vecjega krokodila v ID, dobrosluži ker uni manjsi, kot ga je Antasi pokvaril forumskemu kolegu so za  klinac

Ti provociraš. Ta dvigalka je v pogonu. Res, da ne zna več dvigovat Citroenov, ampak za Fiate je pa dobra. Sem hotel sliko 80 letnega fiata gor dat, kako se pravilno vzdigne avto, pa ne gre sem kao blokiran za slike, vse je neki rdeče..Smo pa zdaj baje ista firma. Zato pa sodelujem na tem forumu z fiati in opli. Za citroene sem pa blokiran od administratorja. Èeprav sem opazil, da nekateri sodelujejo z mercedesi in nekimi japonci, teh pa Citroen še ni kupil, da bi lahko sodelovali na tem forumu.
Send from ZX Spectrum 8bit 16kB

garac

Antasi, dvojna merila, še ti mi naredi kakšno uslugico, pa boš mel neomejen dostop. Ali pa se znajdi, kot tvoj kolega... se prijavi na nick od tvojega bratranca Mozart al kako se ze pise?
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

andraž

Kaj se zdaj gremo? Kakšen prevod... podnapisi...

antasi

Jaz nimam dostopa do vsega, slike itd
Ne vem, zakaj? Enkrat me je Garač skurcal, kaj težim, naj da markolinu javim. Kaj pa jest vem kdo je to. Drugače  je garač za citroenarja normalen in mu ne zamerim, ker more prenašat take ko sem jest. Hvala bogu, da nimam fejsbuka, je enkrat reku. No in glih ta fejsbuk je problem, ker moj kolega keža oz.strauss oz.ta teden info@ mensezdi,
po srbskem citro forumu piše kaki smo Slovenci, tudi fejsbuk so mu baje blokirali citroenarji? Odziv srbov? Dej linke da jih steramo nekam...
Jest nimam nič s tem in nisem slovenskanacionalistična svinja... na srbskem forumu je izgleda keža božanstvo, ker mu take izjave pustijo, Guleta so pa skenslali. Zanimivo, da tamkajšnje božanstvo Keža ni rekel 1 lepe za Guleta. Tule ga pa Gule skoz ščiti. Halo Gule, Keža je Slovenc po materi in očetu, jest sem pa napol tvoj hrvat, ker če bi bil čist Slovenc, nebi dovolil, da na Srbskem forumu en piše take čez vse Slovence, oziroma vas.
Samo Keža ne ve, da ste mu ogromno uslugo naredili, ko ste Slovencem povedali, kak je on. Itak za slo trg nebi mogel delat pa da bi bil Andre Citroen zaradi faušije, ne samo zaradi njegovega načina ali kako naj napišem, da bo lepo izpadlo.
Tako ste ga usmerili na tuji trg, tam je pa denar in lahk pišeš, da si vnuk od Josipa Broza Tita. Tak, ko jest, napol hrvat-isti Tito.
Aja, dvigalka. Ko sem še Kežata bolj malo poznal, sem ga mislil usmerit v oldtimerje Slovenska Bistrica, pa ni šlo. Parkrat sem ga peljal na sestanke, pol je pa začel težit, da ne bo dovolil certifikate zaneoriginal spačke in to bi jaz naj razlagal unim upokojencem. Sem hitro videl, da ni timski človek.
Takrat mi je tudi posodil dvigalko za gsa motor in ker je to bolj težko kot 2cv sem jo malo zvil. Ko sem mu jo nazaj prinesel, je skor živčnega fasal, pa sem mu hitro obljubil, da mu novo kupim. In res je bila še isti dan nova ista dvigalka pri njem.
Ampak ni mogel to pozabiti in sem še dolgo to poslušal.
No, njegova bivša je zdaj pri meni in v redu dela. Dvigalko mislim..
V Celju imamo lokalno foro, da Kežatu ne moreš plačat, ker zahteva samo nove bankovce. Sorry keža, tako govorijo Celjani, ki te poznajo, ne jest. Takih zgodbic je preveč in sigurno so tudi izmišljene vmes, zato sem pa že nevemkdaj rekel, da bi rabil tiskovnega predstavnika, da nebi bedarije prevečkrat klatil, če že ima firmo in živi od tega. Za nas je namreč to hobi in se lahk zajebavamo z glupimi izjavami, da se malo od šihta sprostimo. Tam pa pravijo, da smo zelo resni.

gule

Anto, a ti si izoliran/samo izoliran, da imaš čas takšne tekste sestavljat?

antasi

Pa nisam ti ja anto. Odkar sem Slovenc, sem Andrej, prej sem bil pa verjetno Andrija. Od dole. Ali pa od gore, če gledaš z druge strani. Saj sem napisal, da ne morem biti resen, ko forum berem. Kako naj potem pišem kaj resnega.
Še Italijana Bertoni in Bertone, ki sta moja najljubša oblikovalca avtomobilov in njune avte obožujem, nebi bila resna, če bi tukaj sodelovala.
Saj verjetno veste, da je najlepše Francoske avte narisal Italijan. In že zato Fiat, s katerim se zdaj ukvarjam, ne more biti slab. Prejšnji Fiat, ki sem ga obnovil in je šel v Avstrijo, se imenuje mišek. Tale je še starejši in ima ime žogica. Res imajo Italijani smisel za humor.

P.s. Bertoni je naredil TA, HY, DS, 2CV itd
Bertone pa BX, CX, Berlingo itd

JureA

Citat od: antasi;265134Bertone pa BX, CX, Berlingo itd

Popravek - CX je delo Roberta Oprona.

antasi

Hvala. Pišem iz glave, brez gugla.
Sem pa pozabil, da je Bertone poleg najlepših Lamborghinijev, narisal tudi XM.

Poštar

Sam si za menjavo vzamem čas, za odtegovanje vijakov uporabljam pnevmatsko pištolo,sicer bolj poredko, včasih tudi udarni makita vijačnik, največkrat ročno orodje, za dvigovanje imam 3 hidravlične dvigalke, ena je stara 2T bau bau varijanta, menda avstrijske izdelave, druga 2T malo manjša blagovne znamke Michelin, tretja je 2T ULTIMATE beštija od KS TOOLS in res odlična, no za tako ceno, že mora biti. Obvezen dodatek so stojke, največkrat kar leseni klocni in hokejski pak ali leseni odrezki. Avta nikoli ne dvigujem na pragih,vedno na delu kjer je privit pomožni okvir spredaj ali prema zadaj, oziroma, če  zadnja prema omogoča dvigovanje, podstavim dvigalko pod njo, spredaj na pomožen okvir, odvisno od vozila, tudi nikoli ne dvigujem na kontakt železo na železo, vedno je vmes les ali guma. Naležne površine pesta vedno namažem s keramično mastjo in vijake zategujem z moment ključem.

visar

Ko smo že pri kitih me zanima kaj pomeni datum. A je po tem datumu kit popolnoma neuporaben, a datum gledajo na teh. pregledih ...

Jaz sem še znotraj datuma na obeh avtih tako da me trenutno ne moti.
______/\\______
______/\\______

dbostjan

Kaj pa navoje vijakov (ali matic), ki držijo kolo, mažete ali ne?