Karter - že 20 let nas j..jo v glavo

Začel/a stricjaka, Februar 17, 2020, 06:55:15 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

stricjaka

Dragi moji sotrpini in uporabniki vseh mogočih HDI, TdCI in še kje prisotnih (Mazde, Mini!?) štirivaljnih "sodobnih" dizlov. Od dne ko sem odvil karter s svoje 1,6 HDI-jke sem spoznal kako nas PSA avtokoncern desetletja j..e direkt v male možgane!
Preden goreči PSA zagovorniki (mimgrede moja familja je na Citroenih  5 desetletij) začnejo žugati, spodaj malo mojih fotk in video:

:Hammer3:

Izmeril da pri vsaki menjavi vedno ostane cca 3 do 4 dcl starega olja na dnu karterja!
Zdaj, al sem jaz nor?! Firma, ki obnavlja turbine: zato crkujejo turbine!
Vaša mnenja rosim?

andraž

Verjetno če naliješ 4 litre novega čez 3 dl ostanka, ne more biti takšna katastrofa. Laično mnenje.
Turbine verjetno bolj crkujejo zaradi preslabega olja, kot zaradi omenjenega ostanka.

CEPETKO

Olje jaz menjujem vedno da je avto odspredaj višji tako gre vso olje ven ko avto visi saj je vijak zadaj. Nato ga postopoma spuščam nazaj da se popolnoma zravna vmes ga še malo zazibam pa še potem ko je popolnoma raven. Seveda olje zelo segrejem pred menjavo. Odteka se pa vsaj pol ure med tem časom menjam kabinski,oljni, zračni filter itn. Obrišem celo posodo vložka oljnega filtra.Tako natančno olja ne zamenja noben servis.
Citroen - kreative tehnoloži.

zlikovski

Turbine crkujejo, od načina vožnje, večina nas ki vozi dnevno max 20 km in še manj v eni furi, je za dizla krepko premalo, se niti prav neogreje, niti neprepiha,..... ostalo pa predolgi intervali menjave olja.

gule

Za vsa leta, ko sem delal pri Citroenu smo zamenjali samo par turbin na Hdi motorjih, pa še to po krivici lastnika, npr.toliko redko je delal servise, da je na koncu filter zraka razpadel in so deli končali v turbini. Na drugi strani, v Renaultu, ki smo ga tudi servisirali, pa so turbine šle na reparacijo skoraj tedensko. Psa 1.6 hdi motor(8 valjni novejši, ker je stari imel 16 valjev), je zelo hvaležen in neproblematičen agregat.

sl1

Pri Renaultih je oljna pumpa proizvajala opilke ki so potem uničili turbino.
Pri Citroenu so bili krivi injektorji goriva ki so se sami losali in je svinjarija prišla noter in v olje in prej ko slej je zašla v cevko za mazanje turbine.
Skratka da turbina zariba je običajno posledica druge okvare ki pa je pogosto posledica preslabega vzdrževanja.
Menjava olja in filtrov na 30.000 km je ... nekaj kar po pravilih foruma ne smem napisati.
Pač proizvajalec avtomobilov ima drugačne interese kot kupec.

dvorjan

Tudi jaz zagovarjam bolj zgodnjo zamenjavo olja in filtrov. Ce imas relacijsko voznjo na 20.000 km, sicer raje na 15.000 km. Seveda, ce ti je v interesu, da imas avto vec let. Tistih par deset evrov ali stotaka, kolikor stane zamenjava olja in filtrov, ni noben strosek (v primerjavi z gorivom).
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

bingo

Že nekaj časa spremljam tale dva mojstra, ki odkrivata konstrukcijske napake...povsod, pri vseh znamkah...
Èeprav tale z 1.6HDI je res cvetka....me prav zanima, kateri motorji imajo novi karter??

https://www.youtube.com/watch?v=OQq_taF1hts

glej od 7min naprej....stara; 10:30 novi karter

Romzi

Jah cela drama.
Dejstvo pa je, da večina teh motorjev bp naredi 300-400k (in tudi več) z običajnim vzdrževanjem. Prej se naveličaš crkovanja stikal, kolesnih ležajev, popravil na podvozju, končnikih, krmilnem mehanizmu kot pa ti crkne motor.

stricjaka

Sem se bal da bodo komentarji takšni kot so. Še enkrat vas vprašam: čemu (gledano inženirsko z očmi konstruktorja motorjev) je smiselno da pri praznjenju starega olja iz karterja, v le tem ostane cca 10% !! starega rabljenega olja z vso mešano godljo, ki se nabira z leti uporabe avtomobila?
Èe dobim tehten strokovno podkovan odgovor z dokazi da je tako kot je, boljše kot pa da steče ven vse olje --- je pr men doma odojek ( ne surov) in pijača ki sodi zraven!

stricjaka

Citat od: bingo;263577Že nekaj časa spremljam tale dva mojstra, ki odkrivata konstrukcijske napake...povsod, pri vseh znamkah...
Èeprav tale z 1.6HDI je res cvetka....me prav zanima, kateri motorji imajo novi karter??

https://www.youtube.com/watch?v=OQq_taF1hts

glej od 7min naprej....stara; 10:30 novi karter

Da, najprej pohvala da si našel link, ki sem ga jaz pozabil pripeti. Ta dva majstra sta MAJSTRA z velikimi začetnicami.
In še žalostna novica: doma imamo nov C3 1,5 HDI - isti blesavi karter! Pa na THP mašinah je tudi. Pa na Fordu Fiesti 1,4 HDI tudi. Me vedno bolj ima da se te težave loti z eno oreng advokatsko hišo!

gregor

Mogoče zato da vijaka ne počohaš/odtrgaš, ko parkiraš na visok robnik.
Ali da demontiran motor lepo stoji na karterju :-).
Karter dol, naredit luknjo in našvasat en komad z navoji gor.  Načeloma bi tudi brez demontaže moralo it. Samo ne smeš vrtat luknje.
Xud9 ima nad oljno pumpo žepek kjer vedno ostane nekaj olja. Pa kar laufajo.
Evasion 2.1TD 1999
Fiat Ulysse 1.9TD 1995, Fiat Scudo 1.9TD 1999, Fiat Scudo 1.9TD 1998 Avtodom
Zelena Xantia Berline 1.9TD
Lada Niva 2.4D
2x Nissan Patrol Y61
Naprodaj veliko rabljenih delov za Xantio

Romzi

Citat od: stricjaka;263587Sem se bal da bodo komentarji takšni kot so. Še enkrat vas vprašam: čemu (gledano inženirsko z očmi konstruktorja motorjev) je smiselno da pri praznjenju starega olja iz karterja, v le tem ostane cca 10% !! starega rabljenega olja z vso mešano godljo, ki se nabira z leti uporabe avtomobila?
Èe dobim tehten strokovno podkovan odgovor z dokazi da je tako kot je, boljše kot pa da steče ven vse olje --- je pr men doma odojek ( ne surov) in pijača ki sodi zraven!
Tehtnega, strokovno podkovanega odgovora najbrž ne boš dobil.
Navsezadnje se tudi naslov ne bere kot visoko strokovno podkovana debata. :Hammer3:
Tale s karterjem je res bosa. In kaj? Jih boš tožil?
Èe bi proizvajalci želeli, da imaš avto "za stalno", bi ga tudi naredili.
Naredili bi ga tudi tako, da bi ga lahko vzdrževal vsak normalno inteligenten osebek.

andraž

Ne vem kaj komplicirat, večina motorjev ob dobrem vzdrževanju zdrži vsaj 300000 km. Ti ni dovolj?

Xandrej

Èisto simpl. Èe misliš, da ni ok pa da ostane olja v motorju pri menjavi ti svetujem da na vsake 20 k kilometrov vzameš motor narazen čisto vse pobrišeš nazaj sestaviš pa novo olje noter naliješ. Ker samo tako boš res menjal vso olje. S tem, da ne pozabi menjat vse cevke pa seveda oljno pumpo ker tam je tudi olje noter še...

:BigThumbs:

Kdaj pridem na odojka?