Karter - že 20 let nas j..jo v glavo

Začel/a stricjaka, Februar 17, 2020, 06:55:15 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

gule

Pa, a ti nisem jaz napisal, da je vse ok. Èe na zgonjenih avtih, ki so iz trule Eu prišli z kilometri čez 200.000 ni bilo problema ne vem kaj bi ti rad? Pa to je Kot, da se pritožuješ, da ti smer Citro puščic ni všeč, pa, da bi raje, da so kot na Cadilacu obrnjene navzgor...:Hammer3:

Niti smrdi, niti miriše...meni je večja groza, da so vsi Suv, pa da ni limuzine več z hidro vzmetenjem.

Lovro

Citat od: gule;263610...meni je večja groza, da so vsi Suv, pa da ni limuzine več z hidro vzmetenjem.

Po mojem nas je tu kar veliko, ki razmišljamo tako.
Po vsej verjetnosti se bodo limuzine vrnile, ko bo več električnih avtov. Razen ko bodo baterije tako vzdržljive, da pri SUV-ih in terencih ne bo več problem zračni upor. Pa še tu lahko prevlada ekološka miselnost in bodo ostali kvečjemu terenci, pa enoprostorci, SUV-i pa bodo šli v pozabo.
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

Sebek

Zakaj ne steče vse olje iz motorja?
Jaz bi rekel da zaradi tega, če slučajno izpade čep olja in olje vse steče, da ima oljna črpalka še vedno nekaj olja za mazanje motorja. Avta pač v prometu ne moreš kar v sekundi ugasnit in postaviti na stran ko se ti prižgejo lučke.

Prosurfer

Oddojek in pijača se sicer sliši vabljivo in kar sili človeka, da bi modroval v tej smeri, pa čeprav brez strokovne osnove... ;)
Se pa bojim, da nimamo dovolj insiderskih konkretnih informacij, zakaj je karter tako oblikovan in ne drugače.
Gregorjeva in Sebekova varianta sta kar smiselni, pač trotl-ziher sistem proti človeški napaki.
Hkrati pa mislim, da se ob menjavi olja vedno tudi ta t.i. godlja na dnu karterja malo premeša, vsaj delno izplakne in s tem razredči, tako da sploh ni nujno to neka godlja. Èe pa že je za dlako bolj gosta kot ostalo olje, pa tudi ne bo preveč škodila motorju. Sicer pa mora oljni filter tudi nekaj očistiti, sicer bi bil brez koristi.

mcmare

Citat od: Sebek;263620Zakaj ne steče vse olje iz motorja?
Jaz bi rekel da zaradi tega, če slučajno izpade čep olja in olje vse steče, da ima oljna črpalka še vedno nekaj olja za mazanje motorja. Avta pač v prometu ne moreš kar v sekundi ugasnit in postaviti na stran ko se ti prižgejo lučke.

Si videl kakšna črna svinjarija je v zgodnjem videu na dnu karterja. Takšnega sranja jaz ne bi spuščal čez črpalko.

Torej, kaj narediti? Kupiti karter, ki ima čep zasnovan tako, da ven izteče vsa oljna svinjarija? Jaz si sploh ne upam predstavljati, kaj vse se tam najde po 12 letih in 300 jurjev prevoženih kilometrov na mojem C5 X7.

Čojko

Èe je tam godlja je to vedno. Usedlina se niti z novim oljem ne meša.
Verjetno je to res boljše kot izbočen čep, ki ga utrgaš čez kakšno skalo.

alesz

CitatRazen ko bodo baterije tako vzdržljive, da pri SUV-ih in terencih ne bo več problem
...........
Vzdržljive gor ali pa dol,problem je teža akumulatorjev ki prehitro narašča ob povečanih zahtevah........................

Sebek

Citat od: mcmare;263627Si videl kakšna črna svinjarija je v zgodnjem videu na dnu karterja. Takšnega sranja jaz ne bi spuščal čez črpalko.

Torej, kaj narediti? Kupiti karter, ki ima čep zasnovan tako, da ven izteče vsa oljna svinjarija? Jaz si sploh ne upam predstavljati, kaj vse se tam najde po 12 letih in 300 jurjev prevoženih kilometrov na mojem C5 X7.

Videl video, in tudi videl na lastne oči na mojem meganu 1.9dti. Sem bil nemalo presenečen, da je v oljni posodi ostalo za cirka liter takšne brozge. Aja olje se je stekalo celo noč.

Nekaj že mora biti na tem da vsi proizvajalci delajo takšne oljne posode.

Vlado333

Ob rednem vzdrzevanju vecina avtomobilov naredi 400 do 600000km. Vem za 3x c5 2.0 hdi z vsaj 500000km, c5x7 2.0 in 2.2 z blizu 500000km, par 1.6 hdi s takim karterjem ( k nas po besedah forumasa nategujejo) z 400000km in vec, s prvo turbino ampak kaj pa jaz vem, mogoce sem v celem zivljenju videl 2  razdrta motorja, pa zato ne bom prevec pametoval.

garac

@vlado, če bi bil karter ok bi pa 800 tisoč in več naredili
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

alesz

Samo potem nebi imel tiste črne masti,da z njo zaščitiš podvozje pred korozijo..........

andraž

Citat od: Vlado333;263632Ob rednem vzdrzevanju vecina avtomobilov naredi 400 do 600000km. Vem za 3x c5 2.0 hdi z vsaj 500000km, c5x7 2.0 in 2.2 z blizu 500000km, par 1.6 hdi s takim karterjem ( k nas po besedah forumasa nategujejo) z 400000km in vec, s prvo turbino ampak kaj pa jaz vem, mogoce sem v celem zivljenju videl 2  razdrta motorja, pa zato ne bom prevec pametoval.

Èe to napiše nehanik, potem sigurno drži. Ne vem kaj bi bilo še treba več, če motor zdrži 400000 km. Avto je pri teh km iztrošen v vseh segmentih, obnova bi bila finančno nesmiselna. Pelješ v razgradnjo in kupiš drugega

stricjaka

Citat od: Sebek;263620Zakaj ne steče vse olje iz motorja?

Izmeril: sesalno sito (oljna črpalka sesa olje iz karterja s pomočjo tega sita - ima mrežico na kateri se nabere ohoho svinjarije - padec pretoka olja!) je od dna karterja oddaljeno cca 2,5 cm. Torej: ko pade nivo olja pod cca 1,5 litra potegne zrak - zasveti kontrolka za pritisk olja.
Zaključek: tvoja domneva ( da je čep takšen da ostane nekaj olja tudi v primeru odvitja čepa) na žalost ne bo taprava.
Moram te pohvalit da si edini od vseh, ki si razmišljal v smeri iskanja tehnično smiselnega odgovora. Ostali debatorji: raje ne bi!

tomaz555

Prav fouš sem vam nekaterim, ker imete toliko časa.

stricjaka

Citat od: tomaz555;263852Prav fouš sem vam nekaterim, ker imete toliko časa.

Šraufarija dizlov me ni nikol zanimala ( sem se ukvarjal z motorji na dveh kolesih - tam se naučiš filigranstva). A ker sem porabil preveč časa z uradnimi servicionisti, sem obudil staro filigranstvo (iz čistega firbca). Mimgrede: takle zgleda svinjarija v FAP filtru. To je šele ena inženirska pogruntavščina. In prosim za vse ki govorijo kolk miljontaužn km da se prevozi - sam olje menjaš! FAP filter ima placa za kemični element cerij - pride iz Eolysa - dodatka - za cca 160 do 200 tisoč km. In ko je poln smo zgodbo zaključli (gre marsikaj narobe, turbina je prva!)