Zimska služba

Začel/a premza, Januar 05, 2020, 11:05:23 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

premza

Danes sem se peljal iz Italije proti Kopru in do meje ceste lepo suhe, takoj ko prideš pa v Slovenijo pa vse mokro in spolzko, ob cesti pa vse belo od soli. Temperatura je bila +10°C.

A se samo meni zdi, da naši malo pretiravajo.
Snega ni bilo v dolini še nič. Temperature od -2°C pa tja do +10°C, suho, sončno. Pa vsak dan (oz. vsako noč) celo Slovenijo na novo posolijo. V naših koncih je ob cestah že na debelo peska in soli.

Avto sicer po vožnji (v uporabi je le občasno) spodaj lepo sperem, da ne bi sol načela hidravlike, mi je pa bicikl že čist požrlo. Ta masten hudič se namreč sploh noče posušit in pri 15°C kar vidiš kako rjavi. Za verigo še nisem našel premaza, ki bi jo ubranil pred rjo za več kot par dni. Se bom začel vozit po pločnikih. Ti so lepo suhi, ker jih ne solijo.
:Hammer3:

Čojko

Tudi na obali solijo,.... mamicu jim

zlomjo

Citat od: Èojko;262369Tudi na obali solijo,.... mamicu jim

In to z veliko žlico, kot praviš nekaj o mamici njihovi...

premza

Evo, nevihte so sprale tone soli s cest. Sonce je vse skupaj lepo posušilo, temperature so +10°C čez dan in tudi ponoči ne padejo pod ničlo, zrak je suh, jutranje megle ni, naši pa že cel večer izdatno solijo.

Pa bo zjutraj spet vse mokro in mastno in se seveda nikoli ne bo posušilo, ker se ta mastna pizdarja pač ne posuši. In ker bo mastno bodo jutri še bolj solili...

Citroenovc

Citat od: premza;263053Evo, nevihte so sprale tone soli s cest. Sonce je vse skupaj lepo posušilo, temperature so +10°C čez dan in tudi ponoči ne padejo pod ničlo, zrak je suh, jutranje megle ni, naši pa že cel večer izdatno solijo.

Pa bo zjutraj spet vse mokro in mastno in se seveda nikoli ne bo posušilo, ker se ta mastna pizdarja pač ne posuši. In ker bo mastno bodo jutri še bolj solili...

Zjutraj sem imel pomrznjen avto, tako da .... Pa glede na to, da piše pri tebi Zasavje - sva ene 30km zračne linije narazen ....
OK

LP
Primož

premza

Ja, res je. Tudi pri nas je zjutraj zmrzovalo. Ampak ceste so pa vse suhe, razen tistih, ki so jih zvečer solili.

gregor

Ne vem, pri nas je bil dovoz zjutraj leden. Senčna lega...
Gre se pa za odgovornost, zato raje solijo.
Drugače se strinjsm, da se pretirava. Sploh lokalne ceste.
Evasion 2.1TD 1999
Fiat Ulysse 1.9TD 1995, Fiat Scudo 1.9TD 1999, Fiat Scudo 1.9TD 1998 Avtodom
Zelena Xantia Berline 1.9TD
Lada Niva 2.4D
2x Nissan Patrol Y61
Naprodaj veliko rabljenih delov za Xantio

gule

Ko, pa avto zdrsne z ceste, pa drvlje in kamenje zakaj ni posuto? Pregovori pravi: "Niti možeš narodu udovoljiti, niti kurvu zadovoljiti, a niti paradajz presoliti"! ��

premza

Danes so spet izdatno solili. Pri 10'C. Zdaj imamo pol cest lepo suhih, pol pa mastnih in mokrih. Da ne bi pri 15'C slučajno kdo pozabil, da je zima.

Pa s kolesom sem malo potestiral tole. Nič znanstvenega, samo na črto sem zapremzal. Zadeve je precej bolj spolzka kot mokra cesta.

premza

Kako drseča je cesta, če jo soliš pri več kot 10°C.
Na sliki se vidi, kako je moker-spozek samo soljeni del.

"Zavorna pot" s ~10km/h.
Na suhem delu ceste 0cm (ne moreš se sploh zadrsat).
Na soljenem delu 4m (drsaš se kot na zglajenem snegu).

Ni znanstven test, je pa zgovoren. :take_picture:

Romzi

Samo ta svinjarija po cestah ne vem če je sol.
Ne polivajo mende neke tekočine proti zmrzovanju? In oprijemu....

andraž

Avtoceste špricajo, večino drugih cest pa solijo.

premza

Evo, pri nas po mestu so že izdatno posolili glavno cesto (samo eno).
Kar hrustala je sol pod kolesi, ko sem se zjutraj s kolesom peljal v službo.
Zdaj so stranske ceste lepo suhe (popolnoma suhe), glavna pa mastna in slana.

Èe sodim po preteklih letih, bo cesta do pomladi mastna (ker sol pač nase vleče vlago).
Jutri bodo spet solili, ker bo cesta mokra, ker so danes solili (perpetummobile :)

Kakšen smisel ima to v takem suhem vremenu?

Xandrej

Treba da bojo denarci leteli... ce nic ne delajo nic ne dobijo placano!

Čojko

Na bicikel zimske gume pa s krown zaščito prešpricat,.... To je totalno res kar praviš. Problem nastane če nekje pomrzne in imaš prometno. Takrat fožiš zimsko službo, da ni opravila svojega dela.