Rožljanje pri jermenicah, Picasso 1.6i 16V

Začel/a jokl, Oktober 11, 2019, 07:23:48 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

jokl

Na frišno je pri hiši Xsara Picasso, l. 2007, 186.000km, jermen menjan pri 113.000km. Okrog jermenic se sliši kovinsko rožljanje, ki me nemalo skrbi. Rožlja v prostem teku in med vožnjo samo pod (pre)nizkimi obrati... Sicer sem v sredo naročen za pregled pri Merlaku, ampak bi prej poizkusil še tule, če bi morda kdo vedel, kaj je tisto na priloženi fotografiji v rdečem krogu, z modro piko - predvidevam namreč da to ropota.. Ta velika jermenica v ospredju je od servo volana. [ATTACH]96607[/ATTACH]

garac

[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

zo

Pošpricaj po jermenu z WD-jem, če utihne je jermen, včeraj kupil jermen, isti simptom. Zjutraj za na šiht tih, popoldne je pa ružilo.

alan30

[SIGPIC][/SIGPIC]

jokl

Ne mi zamert, ampak kako se reče temu jermenu? Mikro jermen? Zaradi samega jermena se nebi slišalo kovinsko rožljanje, ali pač?
@garac zdaj sem šele videl, da je na fotki videt, da je natrgan...

alesz

Citat od: alan30;259596Lahko je jermenica altelnatorja vzela slovo.

in zakaj bi kos železa crknil....poglej za kater model gre ?

Vlado333

Pri 1.6 16v zelo pogosto rožlja rolica pri mikrojermenu, to kar je na sliki je avtomatski napenjalec mikro jermena na spodnji strani je pa samo kolešček (rolica) katera zelo pogosto ropota. Seveda je lahko tudi kaj drugega, kar bomo pa takole žal težko ugotovili.

jokl

@Vlado333 , če je to pogosto pri teh motorjih, bo skoraj zagotovo tudi pri mojem, kolikor uspem slišat... Pa je to komplicirano (beri: drago) menjat oz. utišat?

Vlado333

Zamenjano je hitro, cenovno pa tudi ni hudo, res je da ne vem koliko stane original, ker mi ze nekaj casa dajemo skoraj vse od INE, ki je bila tudi kot prvovgradnja.

jokl

No, rezultat pregleda pri Merlaku: naj bi rožljal kompresor klime. Sicer je za zamenjat tudi jermen z napenjalci. Sem ga imel takoj zatem pri lokalnem mehaniku, ki je menjal zadnji lonec in je rekel, da je snel mikro jermen in na roke probal kompresor in se njemu ne zdi, da bi bilo z njim kaj narobe. Tako da bom najprej zamenjal jermen z napenjalcem in rolico, potem bomo pa videli dalje. Mogoče kdo ve za kakšno varianto obnavljanja kompresorja? Mimogrede so pri Merlaku še ugotovili, da v sistemu ni prava hladilna tekočina - pri zadnjem servisu na AMZS na Dunajski so (še prejšnji lastnici v feb. 2019) menjali grelec kabine in natočili napačno, rdečo namesto modre...čakam, da mi sporočijo, če bo možna reklamacija.

garac

Haha me spravite v smeh. K Merlaku po diagnozo, pa k kovaču na popravilo
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

jokl

Izpušni lonec pa ja lahko zamenja še kdo drug, kot pooblaščen servis...

Sicer pa so mi na AMZS odgovorili, da so dobili zagotovilo proizvajalca/distributerja hladilne tekočine, da je zagotovo primerna za Xsaro... Se nadaljuje.

sl1

Èe je kompresor ali ne ugotoviš tako, da snameš njegov jermen in greš en krog in vidiš če neha ropotati.
Lahko da je samo jermen kompresorja načet in ropota - čeprav potem ne bi skoz ropotal, ker kompresor se vklaplja in izklaplja in ko se vklopi, je jermen pod večjo obremenitvijo in ropota. Tak primer sem imel na svoji Xsari Picasso.
Včasih tudi pri Merlaku streljajo take diagnoze da je treba zamenjati nevemkaj ko ne vejo točno kaj je. Saj so drugače zelo ok in dobri diagnostiki, ampak vedno moraš zraven še s svojo glavo misliti.

xpuser

Citat od: garac;259738Haha me spravite v smeh. K Merlaku po diagnozo, pa k kovaču na popravilo

Ja takle mamo, pa na amzs reklamacija ...
meni zgleda da jermen še ni bil menjan-glede da je napočen.

jokl

@sl1 kolikor vem je samo en jermen, ki poganja več stvari, torej to ne bo šlo...
@xpuser in @garac res ne vem v čem je problem in se ne bom spuščal v to debato, ker je ne bomo končali... Vsak po svoje. Mimogrede pa, FURS je moral razveljavit razpis za servisiranje, ker so zahtevali samo pooblaščene servise, na spletni strani DRK so pa objavljene utemeljitve obeh strani. Zanimivo branje...