Rja in odstopanje barve na drsnih vratih

Začel/a špik, September 02, 2019, 02:27:47 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Tiki

Tisto vodilo je pomojem kar navaden pleh, vrjetno niti pocinkan ne... Skratka groza za tako mlad avto!
Evasion 2.0i 1995
XM turbo D12 1991
XM 2.0i Break Sanitet 1992
Xantia 1.8 16v SX 1998
ZX 1.4i Break 1997
Xantia 2.0i VSX 1994
XM 2.0 TCT 1996
Berlingo 1.6 16v 2001
"Wannabe Berlingo" 2.0 hdi 2004
Xsara 2.0Hdi Exclusive 2004
Citroen C4 1.6 16v SX 2006
XP 2.0HDI exclusive 2005

alesz

Kot jaz vidim je to spodnje vodilo
Citat9033 AS
vrat,ki v življenju ni bilo podmazano.Po tistem delu se kotalijo trije valjčki,gnije pa zato ker pozimi šprica sol z čevljev na te vodila.Sicer mi ni jasno kako se je to odpiralo,ker ta zadeva ponavadi v veliko boljšem stanju spušča nagnusem glas........

gs nautica

Citat od: alesz;258285Kot jaz vidim je to spodnje vodilo vrat,ki v življenju ni bilo podmazano.Po tistem delu se kotalijo trije valjčki,gnije pa zato ker pozimi šprica sol z čevljev na te vodila.Sicer mi ni jasno kako se je to odpiralo,ker ta zadeva ponavadi v veliko boljšem stanju spušča nagnusem glas........

S.e.r.v.i.s

andraž

Menjava vodila in valjčkov bi znala pomagat. Vprašanje je, kdo bo to plačal.

gule

Tovarna, a ne? Pisati bo treba v Francijo. Tisti Pugi ljubitelji v zmajčkovem gnezdu na bivšem močvirju ne bodo pomagali.

Vlado333

Žal je tudi tako, da so materiali vedno slabši, z napredkom tehnologije bi moralo biti ravno obratno a žal ni.
Vse je usmerjeno v to, da stvari hitro menjaš.
Pri 60.000km nisem mogel odviti sonde NOX iz izpuha pa da si bog, gretje, hlajenje, špricanje, nič ni pomagalo. Takih primerov je še na stotine.
Pravi kolega s pooblaščenega servisa, da pri 1.2 bencinskem motorju, lambda sonde pri 2000km ne moreš odviti.
Povem vam, da včasih za popravilo ki bi moralo trajati recimo 2 uri, porabim vsaj 1 uro več, ker se toliko mučim z zarjavelimi in zapečenimi vijaki ali maticami in to ne pri 15 let starem avtu ampak 3,4 ali 5.

špik

Danes zjutraj sem bil na uradnem servisu (tokrat ne avtotehna, tam sem takrat samo steklo menjal pa spotoma za rjo vprašal).
Odpeljal avto zaradi drugih zadev ... (tekočina filtra trdih delcev, spotoma še redni servis, ...).

Omenil sem tole rjo na drsnih vratih pa mi je rečeno, da se to žal dogaja pri več avtomobilih. Èeš naj bi umazanija prišla na vodila, valjčki drgnejo,  ... in začne cvetet ob raznih vremenskih razmerah.

In da ni garancije, saj ni nobene postavke za to s strani Citroena, če sem prav razumel?

Meni je to totalno čudno, da se rja pojavi tako hitro in da to Citroen ne krije?!
Sicer sem zadovoljen s Citroeni, ampak na podlagi tega bom verjetno odmislil kupiti še enkrat Citroena (v planu je kmalu zamenjat drugi avto doma) ... zaradi takšne izkušnje.

andraž

Verjetno nisi peljal na enega od treh še normalnih servisov (čeprav od Merlaka baje odhajajo serviserji in kleparji...), kjer bi ti sigurno vsaj nekaj naredili na to temo.

špik

Citat od: andraž;258307Verjetno nisi peljal na enega od treh še normalnih servisov (čeprav od Merlaka baje odhajajo serviserji in kleparji...), kjer bi ti sigurno vsaj nekaj naredili na to temo.

Kateri trije so to? Da vem :)

Citroenovc

Citat od: špik;258306Omenil sem tole rjo na drsnih vratih pa mi je rečeno, da se to žal dogaja pri več avtomobilih. Èeš naj bi umazanija prišla na vodila, valjčki drgnejo,  ... in začne cvetet ob raznih vremenskih razmerah.

Mislim da ti je to že vse napisal tudi Ales tukaj ...

Mene je tudi spreletelo, ko sem gledal fotografijo, podobno kot njega - kako da nisi v vseh letih kdaj kaj namazal ... pa ne zato, da ne bi rjavelo ... ampak da bi lepše vrata "šibala "...
OK

LP
Primož

Citroenovc

Citat od: gule;258260Koliko jaz vidim rjavi vodilo, ki je verjetno aluminijsko. Torej gre za oksidacijo na delu in ne na karoseriji. Kilometri in poškodbe z tem nimajo veze, ker se to vodilo ne more popravljati.

Rjavenje ...
Aluminij ...

Ti gresta ta dva izraza skupaj?

Aluminijev oksid ni rja(v).
OK

LP
Primož

gule

Pa saj piše oksidacija v nadaljevanju mojega besedila.

špik

Citat od: Citroenovc;258311Mislim da ti je to že vse napisal tudi Ales tukaj ...

Mene je tudi spreletelo, ko sem gledal fotografijo, podobno kot njega - kako da nisi v vseh letih kdaj kaj namazal ... pa ne zato, da ne bi rjavelo ... ampak da bi lepše vrata "šibala "...

Iskreno povedano nisem vedel da bi moral to mazati?

Potem je pa začelo cveteti ...

Kakšna je sedaj rešitev? Naj zahtevam od Citroena da to uredi, ali naj sam grem to reševat z brušenjem?

Citroenovc

Ja saj se ne gre, da je nekaj potrebno ali pa nepotrebno mazati ... ampak verjetno da so se vrata kaj trše odpirala (?) ... jaz svojim avtomobilom ene 2-3x letno malo podmažem pante pa omejevalce ipd ... ko pač začutim, da se ne odpirajo več lepo ...

Kar se tiče pa odgovora na tvoje zadnje vprašanje - na pravice in dolžnosti obeh strani se ne spoznam, ampak jaz osebno bi šel vseeno vprašat na kak zaupanja vreden servis a se da kaj storit. Slabše, kot da boš na koncu sam pobrusil in bogato podmazal se ne more zgodit ....
Èe se ti pa s tem ne da ukvajrat pa si vzemi 10min časa pa zbrusi, zamaži z mastjo, da ne bo spet (za)rjavelo dalje in si pač misli svoje o francoskem plehu.

Ker se strinjam s tabo - jaz bi se na podlagi take izkušnje težje odločil pri naslednjem novem avtu za isto znamko/koncern. Ampak bi pa to tudi uradno jim dal vedet s kakim dopisom.
OK

LP
Primož

Tiki

Kaj pa bi brusil če je vse zgnilo?? Èe servis ne reši, bo treba najti drugo vodilo...
Evasion 2.0i 1995
XM turbo D12 1991
XM 2.0i Break Sanitet 1992
Xantia 1.8 16v SX 1998
ZX 1.4i Break 1997
Xantia 2.0i VSX 1994
XM 2.0 TCT 1996
Berlingo 1.6 16v 2001
"Wannabe Berlingo" 2.0 hdi 2004
Xsara 2.0Hdi Exclusive 2004
Citroen C4 1.6 16v SX 2006
XP 2.0HDI exclusive 2005