Karoserija - blatnik - barva

Začel/a breznikar.peter, Junij 13, 2019, 07:53:59 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Poštar

Preden naneseš končno barvo, matiraj in nanesi 2-k epoksi temelj.

premza

Poštar

Matiranje je brušenje površine z matirno gobico ali papirjem P600, P800 pred nanosom  barve z namenom, da se barva mehansko prime površine, ker na gladke povrišino pač ne smeš barvat, ker se bo luščilo, razen če gre za popravilo pikic od letečega kamenja.  Èe je poškodba do gole pločevine, moraš pa tako nekoliko obrusit s P120, razmastiti, nanesti  2-k epoksi temelj, zopet obrusit, pokitat i.t.d, pač vse je odvisno od poškodbe in kako želiš sanirati.

premza

Poškodba je samo na robu, tako da se "kvaliteta" popravila praktično ne bo videla. Se pa bojim, da bo to začelo rjaveti (sol, kamenje...), če ne saniram.
Zelo kompliciral z estetiko ne bi. Bolj je pomembno, da bi zdržalo in da se ne bi delala nadaljna škoda.

Zato mogoče samo ta epoksi, potem pa malo bele čez. S čopičem, pištole nimam.

Poštar

Èe je stolčeno do pleha malenkost obrusi da se lahko dvokomponentni epoksi temelj mehansko veže na površino pa ne nanašaj v debelem sloju, raje v dveh korakih na tanko, ker ti bo v nasprotnem pri sušenju naredilo majhne mehurčke in tam bo vlaga imela prost dostop do pločevine. Epoksi je drugače edini temelj, ki je vlagonepropusten in osnova za naprej, čeprav nekateri pacajo z običajnimi enokomponentnimi zadevami, ampak to ni to. Osebno uporablja Selemix iz skupine PGP.

tomaz555

Pa se epoksi razume s končnimi barvami?

Poštar

Se razume, nanj se brez težav nanaša tudi kit.

premza

Lahko označena vijaka odvijem, brez strahu, da bi kaka matica zadaj kam padla in ju ne bi mogel več priviti nazaj?

Poštar

Ta dva vijaka sta zagotovo privita v plastični vložek vtisnjen v prag. Ni problema, tudi če je slučajno matica,bo dostopna, da jo dobiš. Pa kolikor je rjavo obvezno odstrani kolotečni filc, ki zadržuje vodo in saniraj tudi za robom. Glava vijaka je videti torx 20 ali 25.

premza

No ja, saj ni tako hudo. Mogoče sem preveč povečal. :emot68:

Je pa tudi meni čudno, da je tako zdelano po 6. letih in 140kkm?

Je pa res, da v naših koncih pozimi porabijo za ceste kar veliko soli in peska.:Hammer3:

Poštar

Nisem mislil na velikost speskane površine, ampak na to, da moraš filc nekako zavihat ali ga demontirat in sanirat oziroma zaščitit, pobarvat tudi za robom, ker že na sliki se vidi, da je rja tudi na robu in to moraš najprej odstranit.

Leta nimajo nič s tem, prevoženi kilometri in vožnja po pesku pa, ker tolče točno v rob blatnika in bi bila zaščita nekoliko višje dobrodošla, vse je pa odvisno kako ima posamezni model neke znamke določene dele izpostavljene udarcem kamenja izpod koles.

premza

Sem razmišljal, da bi dal gor kako zaščito (zavesice).
Na Ebayu in AlliExpressu je tega cel kup, ampak po tistih slikah človek težko ugotovi kako to zgleda na avtu in če sploh paše gor.

Ima kdo kake izkušnje s tem?

DejanO

jaz sem naročil originalne spredaj/zadaj, prag in zadnji del avta sta neprimerno bolj čista.
Joie de vivre. Citroën! 2CV 6 Charleston, C5 III Tourer 2.0 HDi 163 aut. exclusive, Xsara II 1.6i 16V exclusive

premza

DejanO

Citat od: premza;258668Lahko mogoče prilepiš kako sliko?

v sredo jih grem iskat.

9403.61
9403.63
Joie de vivre. Citroën! 2CV 6 Charleston, C5 III Tourer 2.0 HDi 163 aut. exclusive, Xsara II 1.6i 16V exclusive