Klima ne dela? C5 2013 Tourer

Začel/a Lynx, Februar 01, 2019, 08:56:37 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Lynx

Imam en "problem"... Sicer je zunaj 4-5 stopinj tako da je mogoče to vzrok... Ne vklopi mi kompresorja za klimo pod nobenim pogojem... Ali dam vse na šipo kao odmrzovanje, na LOW na ful, vklopim ali izklopim klimo,... kompresor se ne vžge. Ma kako varovalko v primeru da je premrzlo?? Èe ne peljem nekam da preverijo plin kako je na stvari ampak močno dvomim pri 6 let starem avtu da bi to bilo.

Any idea?

Francl

Zakaj bi kdorkoli potreboval delovanje kompresorja klime pri temperaturah okoli ničle? Je komu vroče? Hladnemu zraku, čeprav nasičenem z vlago, pade relativna vlažnost, ko se segreje na tistih 22 stopinj, na nekaj procentov.
Klima je programirana tako, da se kompresor pod določeno temperaturo, ne vklaplja. Poleg tega pa ima tudi varovalni presostat. Èe v sistemu ni plina, se tudi ne vklopi kompresor.
Kot je znano, imajo cepetke kondenzator klime iz zelo tankega materiala, ki lahko hitro spusti. Pri novejših letniki je sicer malo bolje, ampak še vedno se dogaja. Jaz sem pri mojem že moral dati zamenjati.
:Hammer3:

alesz

CitatZakaj bi kdorkoli potreboval delovanje kompresorja klime pri temperaturah okoli ničle? Je komu vroče? Hladnemu zraku, čeprav nasičenem z vlago, pade relativna vlažnost, ko se segreje na tistih 22 stopinj, na nekaj procentov. ...
.......Ja ampak ti in tvoji sopotniki izdihavate v avtu po 0,8 litra vode na uro,v avtu si v tem vremenu sušite mokre lase,obleko,avto je že  v osnovi navlažen in ni šanse da ga osušiš z gretjem............

Francl

Samo ventilator moraš malo pojačati pa gre z lahkoto.
Ponavljam: zunanji zrak pri ~0 celzija, če pride v kabino ogret na 20+ stopinj, ne rabi nobenega vklapljanja kompresorja, ker je že sam po sebi izredno suh.
Èe je v avtu vlažno od ljudi, mokrih oblačil, čevljev ipd, kompresor popolnoma nič ne pomaga. Samo večji pretok toplega zraka.

CEPETKO

Pozimi oz ko je hladno  v notranjosti samo greje tudi če daš na najnižjo stopnjo 14 piha sedaj toplo poleti ko je 38 zunaj pa daš na 14 pa zmrzneš  v avtu pri tej temperaturi jaz nikoli ne dam manj kot 22 stopinj. Pozimi ne moreš vedeti ali ti dela ali ne to lahko ugotoviš v začetku aprila. Pozimi vse klime delajo ko pa pride april in maj pa nobena več.:emot77:
Citroen - kreative tehnoloži.

Citroenovc

Aleš ma čisto prav.

Ne vem kako je narejeno pri IIIjki, ampak recimo za Xantio vem, da ko daš odroševanje stekel avtomatsko vklopi kompresor. Tudi pozimi. C5 IIjka po moje podobno. Ker dejansko je kar uspešen pri odroševanju.

Zdaj pa limiti. Ja, stare klime (to se spomnim od BX) so res imele varnostno nastavljeno, da blizu ledišča (če se še spomnim pri 4st) ni dovolila vklopit kompresorja. Logika bi bila, da imajo to tudi novejše. Èeprav po drugi strani - tudi hišne klime so včasih imele omejitve, pri kateri zunanji temperaturi še delajo, ko so pa začeli tržiti, da pozimi z njimi se lahko ogrevamo - so pa na odtok kondenza dodali grelec, tako da ne zamrzne in potem lahko delajo tudi pri poštenem minusu. Morda je kaj podobnega tudi pri novejših avtomobilih (Aleš?)  

Patrol ma zadevo izvedeno zelo zanimivo. Pozimi, ko je temepratura prenizka - stikalo za klimo na srmaturi začne močno svetit - in takrat ne zažene kompresorja. AMPAK ko pa motor enkrat dela in segreje motorni prostor - pa lučka na stikalu ugasne in klimo lahko normalno zaženeš in npr odrosiš avto.
OK

LP
Primož

alesz

CitatAMPAK ko pa motor enkrat dela in segreje motorni prostor - pa lučka na stikalu ugasne in klimo lahko normalno zaženeš in npr odrosiš avto
in ko klima enkrat dela sama ustvarja toliko toplotne energije da se več ne izklopi.Pri nizkih temperaturah,pade tlak v sistemu na 2,5-2,7 bara in takrat tlačno stikalo izključi kompresor.Pri teh temperaturah in tlakih je veæina plina v sistemu v tekočem stanu in bi pri zagonu kompresorja lahko prišlo do poškodb letega.Zato ker je klasično kompresor pritrjen na oljno korito na spodnjem delu motorja,za tekoči plin pa veljajo enaki gravitacijski zakoni kot za vse tekočine jn tekočina zalije kompresor.Ko pa se kompresor in ostali deli zaradi toplote motorja segrejejo se del plina vplini tlak naraste in tlačno stikalo da dovoljenje za vklop.Pri večini citroenov je potrebno ustaviti in ponovno zagnati motor.......

Citroenovc

Ha, se pravi je "temperaturno" stikalo v bistvu presostat. Odlično.

Klime pri avtomobilih so mi vedno bile zanimiva reč. Ravno dovolj sem se občasno moral v kako poglobit, da sem videl, da so v resnici zelo enostavno v svoji zakompliciranosti.

Tale v Patrolu mi je zabavno - bila je vgrajena naknadno (original roba sicer), ampak "majster", ki jo je še prejšnjemu lastniku vgradil, je bil prepričan, da je nekaj zaj..al, da pozimi lučka zagori samo od sebe in ne pusti vklopit klime ...
Sem mu poskušal razložit, da v bistvu se gre za safety feature - ampak ni šlo ... (pustmo to, da prav tako ni upošteval, da bi moral priklopit neko kompenzacijo za dvig prostega teka, kadar kompresor dela - "mojster" pač) ....
OK

LP
Primož

Francl

Tole je zrelo za preizkus. Temperatura je dovolj visoka, da naj bi kompresor vklopil. Pričakujemo pa ohladitve. Bom poročal.

Dihtunga

CitatMa kako varovalko v primeru da je premrzlo??
Ja, temperaturni senzor pod ogledalom.
Èe ne dela tudi klima ne bo.
Izklop ko je mrzel je zaradi zaščite kompresorja, da ne zariba, ker se hladivo ne uparja.

Èe se avto ne suši dovolj odpri okno, prezračevanje na zunanji zrak in ventilacija na max.
Pa pomaga tudi če daš predpražnike ven osušiti in zamenjaš s suhimi/novimi

CitatNe vem kako je narejeno pri IIIjki, ampak recimo za Xantio vem, da ko daš odroševanje stekel avtomatsko vklopi kompresor. Tudi pozimi. C5 IIjka po moje podobno. Ker dejansko je kar uspešen pri odroševanju.
In potem ko kompresor izklopi ti tudi naruka vso to vlago nazaj noter :argue1:
Hkrati tudi lepo začne dišat po postanem zraku:)

CitatHa, se pravi je "temperaturno" stikalo v bistvu presostat. Odlično.
Presostat ima. Je za zaščito kompresorja. Izklopi pri prevelikem in pri prenizkem tlaku.

Lynx

Poročam ugotovitve da si ne belite glave... 6°C je tista meja med delujočim in nedelujočim... Postavil sem ga v ogrevano garažo (v petek, če bi vedel da bo sobota 15 zunaj nebi) in pustil... Popoldan pa šel z avtom ven, ga postavil na dvorišče in čakal da je padala temperatura na senzorju. Takoj ko je prišel na 5°C je kompresor nehal vklapljati. Ga dam nazaj v garažo pri 6°C klima nazaj deluje... Tako da smo razbili mit in da ima software-sko varovalko da ne vžiga klime pod določeno temperaturo... V tem primeru med 5 in 6.

Torej conclusion... Nič sekirat, levi pas in gas... Ker po desni pobirajo smeti.

dvorjan

Evo, misterij rešen. Hvala za delitev ugotovitev.
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

Ci7

Za mene osebno dokaj blesavo razmišljanje, zakaj bi kdo vklapljal klimo čez zimo.

Čojko

Za razvlaževat, bodisi prednjo šipo, ali pa vse šipe če imaš poln avto ljudi

Prosurfer

Saj pa ne vklapljaš kompresorja ročno - če imaš klimo na AUTO (kar je smiselno, če že imaš avt. klimo, sicer raje izberi ročno ali pa brez nje), potem avto sam vklaplja kompresor, ko ga rabi oz. ko je tehnično dovoljeno, in obratno).