2CVKeža

Začel/a 1960, Januar 04, 2019, 11:26:15 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

1960

Novo leto, nov začetek bi rekel... Iz teme o "krompirju" sem dobil na nek način potrditev, da ni nič narobe, če grem v promocijo. Hvala Gaši. Obljubim, da ne bo nič slabega napisano iz moje smeri in da ne bom omenjal "riža".

Torej pustimo stare zamere in se obrnimo v svetlo prihodnost. Nickname 1960 imam zaradi moje druge strasti, brskanja po zgodovini Citroenov pri  nas. 1960 je letnica, ko so pričeli v Tomosu s sestavo prve predserije Spačkov furgonov.

Na kratko... prvi Spaček leta 1990, prvi izdelan pločevinast nadomestni del leta 1995, potem dolga leta iskanja in končno 23.10.2012 uradno odprto podjetje Keža Janez Kežmah s.p. ter izdelana prva serija izdelkov za tujino . Selitev v nove prostore v Bezini pri Slovenskih Konjicah decembra 2016.

Bodi dovolj . Trenutno delam na izrisu in prvih probah novih izdelkov za leto 2019. Gre za manjše in večje kose karoserijskih delov za Dyane in AMI. Nekaj pa se dela tudi na dodelavi obstoječih izdelkov za tovorni program Dyane in 2CV...

lp Janez

1960

V lanskem letu sem za dolgoletno redno stranko obnavljal karoserijo Spačka 2CV AKAP. To je tip belgijskega poštnega furgona z 435 ccm motorjem iz leta 1978. Trenutno ga lastnik sestavlja v domači delavnici. Sama karoserija je bila pred časom že popravljana v Franciji, leta so svoje naredila. Spodnji del se je klasično obnovil z zadnjimi notranjimi kosi iz  moje proizvodnje, prednji in zadnji zunanji del s kosi iz tovarne Warny. Vsekakor pa je bila največja težava na zadnjih bokih kjer ima ta tip Spačka po tri bočna okna. Po odstranitvi stekel in tesnil žal ni bilo več popravljivo in sem šel v izdelavo kompletnih novih bokov. Ker je zadeva pač uspela sem potem ponudil boke za malega AZU od letnika 65 dalje v treh različicah. brez oken, eno okno in tri okna. Trenutno so vsi trije tipi na prodaj pri DerFranzose Nemčija, nekaj pa jih imam tudi  na zalogi.

Trenutno delam tudi orodje za izdelavo komplet rebrastih bokov AZU, prav tako za rebrasto streho.

Takole izgleda...

sušo

Huh. A to pomeni, da iz vsakega furgona (ali samo iz 250?) lahko nardiš breakspačka aka familiare?

1960

Ja, ni problem, lahko tudi iz 350, 400 ali Acadiane. Ampak za 400 in acadiane , ki so višji imaš  na voljo samo dolge visoke šipe, potem ti ostane zadaj malo stene... dva okna. Tretjo edino če bi dal delat svojo šipo po  meri. Na 350, ki je nizek kot AZU lahko daš eno dolgo nizko šipo od 350 in dve kratke nizke od AZU.

Vglavnem, boki niso problem.

sušo

Dobra info.
Enkrat k bom velik...

1960

Še en novi izdelek v razvoju.

V največji meri so na voljo nova podvozja za 602 motorje. Tu in tam se da dobiti tudi za 425 motorje vendar zelo redko. Nazadnje ko sem iskal  novo podvozje za starega Spačka sem ga našel samo na Nizozemskem, takrat trenutno zadnji kos. Osnovna cena je bila 1200 € zraven pa dodatno še transport okoli 200€ Vse skupaj brez DDV. Razlika med obema tipoma podvozij je zgolj malenkostna. Bočni nosilci, ki se jih da dobiti posebej in se jih navari, nekaj lukenj tu in tam različnih. Največja razlikapa je v prednjem nosilcu kjer stoji motor in so privijačeni nosilci za blatnik in nosilec za prednje luči.

Novo podvozje za 602 se dobi in je najbližja možnost nabave v Avstriji. Tako pride prevoz par litrov dizla in sama cena podvozja okoli 750 €.

Za predelavo podvozja pa potrebujem prednji nosilec in tega sedaj razvijam. Prečni nosilec za motor in dva stranska nosilca za prednje blatnike, ki pa sta v dveh različicah. Kdor pozna "prednjo rogovilo" , prednji nosilec luči 425 Spačka ve, da obstajata dve verzije. Do letnika 64 cevni nosilec in od letnika 65 dalje prešan nosilec. Zato so spodnji različni za en tip in za drugi tip.

Probe bodo do konca januarja narejene in gre ta nosilec v redno proizvodnjo.

isarajli

Super tole. Tak forum to potrebuje. Mi kvazi ljubitelji citroenov, ki pač to vozimo ( nekatere nas je pač določeno minilo ) bomo smetili po drugih temah, ne ?! Uspešno 2019
kremenèkovi s.p.  Prodaja in polaganje kamna  051-832-858

1960

Nekaterim se dopade, da na Spačku prednja registrska tablica stoji ravno (nekaterim ne...) in sem za potrebe stranke in njegovo zbirko A serije naredil enih par nosilcev. Inox, luknje za pritrditev na pokrov motorja so v isti poziciji kot originalne na pokrovu (če so še...) , na nosilec se pa po želji pritrdi okvir za tablico, pločevinast ali plastičen. Lahko se pa pritrdi tudi brez okvirja.

Nekaj jih je še na voljo, če se komu dopade...

1960

Še en mali izdelek , ki je lahko od velike pomoči. Starejša vrata iz sredine in konca šesdesetih tja do 71 pri  nas z staro notranjo ključavnico imajo notranjo pločevino drugače oblikovano kot novejša vrata. Stara dobra vrata je težko  najdit, novi tip pa lahko kupimo tudi nova. Vendar se pri montaži in poziciji mehanizma ključavnice zalomi. Ker so v citroenu ta ista vrata in stari tip mehanizma uporabljali tudi še v sedemdesetih nekje do 1976 so si izmislili aluminijasto podlogo pod mehanizmom. V isti obliki sem izdelal tajnše podložke različnih debelin, da se lahko montirajo novejši tip vrat na staro karoserijo. Ker pa je na starih karoserijah na stebrih ojačitev ali obrabljena ali potolčena se z dodajanjem ali odvzemanjem podložk uravna tesnost zapiranja vrat po potrebi.

So tudi na zalogi, če ima kdo težave z zapiranjem vrat...

gule

Pridne roke naredijo, kar oči vidijo. Bravo!

martinko

Lep izdelek! Podoben pristop za ta sprednjo tablco so meli italijanski spački se posebej po letu 84 ko so uvedli bele, spredaj večje tablce in so jih prpopali na nosilce enakih dimenzij kot sprednja tablca....

1960

Dijanin prtljažnik je bil eden izmed mojih prvih izdelkov. Kolikor se spomnim sem prvega izdelal leta 1997 in ga vgradil v eno Goriško Dijano. Z leti sem izdelek spreminjal in v lanskem letu napravil za sedaj končno sestavo. Še vedno se bo spreminjal v manjši  meri odvisno od zmožnosti.

1960

Prvi del prtljažnika za Dyane se malenkost razlikuje od Spačkovega.

1960

Dyane požarna stena...

Ideja za steno izdelat je padla nekje 2008 leta, ko je to potreboval eden lastnik Dijane iz okolice Škofje Loke. Mere sem vzel iz mojega takratnega zelenega Daka, na roke izdelal steno in še dva bočna trikotnika. Ni bilo ravno "top" je pa pasalo in je bilo kasneje vgrajeno v tisti avto.

Kasneje, že nekje 2013 leta sem uspel odkupit za slabih 100 € staro originalno nerabljeno steno po kateri sem dal izrisat načrte za razrez in upogib ter si zamislil orodje  in ga izdelal za stiskanje (prešanje) ojačitev. Istočasnos em obnavljal dve Dijani... Geri in Dak na katerih sem stestiral to steno. Ponudil na trg v tujino in se je prijelo. Redno letno izdelam kakšnih 50 kosov. Kar je zadovoljivo za tak kos, ki ni enostaven za montažo.

1960

Manjkali so še trikotni boki, da bi se lahko dobro obnovilo Dijano. V tistem času je Andrej iz Žiri obnavljal eno Dijano in, ker že lep čas sodelujeva poslovno mi je odstopil idejo kako izdelati trikote. Prišel k meni v delavnico, pokazal svoje ročno orodje in po nekaj tednih prskušanja raznih idej in predelav orodja sem uspel narediti dovolj dobro varijanto za prešanje na moji preši. V prvi in tudi zadnji rundi sem izdelal približno 300 kosov (levih in desnih) ter jih izvozil v tujino. Par primerkov še čuvam za svoje avte. Zakaj prva in zadnja runda? Vse skupaj je bilo časovno preveč zamudno. Posledično pa ni bila ravno majhna cena. Za 30 € so dobili trgovci po kosu plus njihov zaslužek je bil potem kos na trgu za 60 - 70 € . So sicer v letu vse prodali vendar je malo kasneje Warny izdelal cenejši kos. In s tem sem se odločil , da ta kos ne izdelujem več, o čemer sem tudi obvestil svoje odjemalce. Warny je znan po tem, da ko se pojavi nek kos na tržišču kar hitro pristavi "piskrček" in naredi tak isti kos za tretino cene. V mojem primeru trikotnik za Dijano, v primeru Angležev prtljažnik in notranji blatniki... Škoda samo, da gre pri njih vse na brzino. Ob vsej tehnologiji, ki jo imajo bi lahko bolje izdelali pa še vedno ceneje kot mi ostali.

Pa vendar, to je pač igra, ki smo se jo navadili... Tržišče je dovolj veliko za vse.

Da se vrnem nazaj na požarne stene. Kako bi izdelal jašek za vodo me je dolgo mučilo in z mojimi stroji to zaenkrat ne gre. Je pa jašek izdelal Filip iz VGS https://www.vgs2cv.be/#!/Kevlar-Dyane/c/29445072/offset=0&sort=normal , ki izdeluje razne dele za Dijane iz "kevlarja" (poliester malo boljši in tanjši kot običajno), se pritrdi - zalepi  na novo steno in deluje kot original. Mi jih je dal enih par in jih uporabljam pri obnovah.

Kaj pa Angleški trg ? Ker je težko najti Angleško Dijano na naših prostorih sem šel v akcijo in kolegi iz raznih delavnic po GB so mi poslali mere po katerih sem zrisal požarno steno za desni volan in jo izdelujem na nespremenjenem orodju. Je na prodaj v GB.

Kaj še ostane od prednjega dela Diajne ? Polica... Èe stena prerjavi je v veliki meri tudi polica poškodovana. Pred časom sem že preskusil in ročno izdelal polico, jo vgradil v Francoskega Gerija. Zdaj delam načrte za polico skupaj z škatljo v katerem je števec. Èe bo vse po  načrtu bo narejeno v marcu mesecu. Za test pa čaka v skladišču Acadiane na onovo.

lp