Berlingo novi model 2018 ?

Začel/a xtimex, November 30, 2018, 11:01:27 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Čojko

Imamo v službi za službena vozila. To leto dobim tudi nov službeni avto, verjetno EV, čeprav se upiram. Drugače pa je polnilnica na OMV AC v KP proti Izoli.

zlikovski

Elektrika tudi nebo poceni, nam nabijejo davke,storilnost,.... in nakoncu bo isto ali pa še dražje kot sedaj z bncinom ali dizlom.
Dandanes ni nič zastonj, plačaš pa po drugi strani, kot rečejo kolo sreče se okreče.

antasi

Se bojim, da bo ravno obratno.
Benz/dizl goriva bodo zaradi ekologije podražili in boš vozil z kakšnim e twingotom za 100e/mesec proti navadnemu cliu za 500e/mesec, ker bodo davki na ta goriva ali pa bodo e avto oproščeni davkov. Nobeden ti ne bo prepovedoval imet benz cliota razen za stroga velemesta, pri nas mogoče Ljubljana, ampak bo enostavno predrago.
Send from ZX Spectrum 8bit 16kB

zlikovski

Ta EV so trenutno ''kao'' in, ko bo pa bolj masovna poraba pa bomo vidli kam bo to peljalo, problem je že v sami infrastrukturi električne napeljave v slovenije, tu bodo morali kar konkretno posodobit daljnovode, to pa negre če z noč,.....

alesz

Citattu bodo morali kar konkretno posodobit daljnovode, to pa negre če z noč,.....

...zakaj bi posodabljal,če v EU tudi slučajno ni dovolj elektrike......potem mi pa tazeleni nekaj razlagajo o sončnih celicah,sam pa razen zadnjih nekaj dni že tri mesece nisem videl sonca...........

Čojko

V ceni bencina/dizla je cca. polovico vrednosti dajatev za izgradnjo in vzdrževanje cest. To bodo morali tudi EV enkrat plačevati. V glavnem ni logike,.... modna muha za Evropejce. Drugi jih itak ne bodo kupovali. Morda kakšna Avstralija, pa še tam vprašanje. Avto za po onesnaženem mestu, recimo. Drugo odpade.

visar

nič bat... se že točno ve kako se bodo obračunale dajatve
______/\\______
______/\\______

Zeko124

Omrezje ni pripravljeno na to... V marsikateri zakotni vasici trenutno ne gre montirat soncne elektrarne na vec kot 2 hisi... Eko sklad ponuja, Elektro ne pusti... Se ne ve kdo koga j...

Ta prehod iz fosilcev na EVje izgleda kot nedavni umik enot iz bliznjega vzhoda...
"In tistega lepega popoldneva sem si prisegel, da bo Ami moj prvi avto"...Citroën :BigThumbs:!!

www.keramika-genorio.si

visar

V elektro omrežje se zadnjih 40 let ni bistveno vlagalo, v bistvu so se samo delili mastni dobički. rešitev je v lastnih baterijskih zalogovnikih in direktnem polnjenju iz PV. Drugače pa kot sta rekla elektro ne pusti, zato tudi ne vem koliko berlingov bodo poleg kakšnim poštam prodali.
Berlinge kupujejo privatniki, ponavadi je v njih kup robe, lojter veder, bor mašin.... in polnjen enkrat ko lučka sveti že krvav rdeče.
Tukaj res ne vidim da bi npr: en malar vsak večer priklopu na razmajano elektro omrežje svoj avto ter iz njega odnesel vso robo, da bo avto naslednji dan porabil manj in zato imel večji doseg.

Sem zagovornik stroma ker je udoben, hiter, poceni za vozit in vzrdževat... Nikakor pa ne za vsako ceno in pod prisilo.
______/\\______
______/\\______

Zeko124

Citat od: visar;278117V elektro omrežje se zadnjih 40 let ni bistveno vlagalo, v bistvu so se samo delili mastni dobički. rešitev je v lastnih baterijskih zalogovnikih in direktnem polnjenju iz PV. Drugače pa kot sta rekla elektro ne pusti, zato tudi ne vem koliko berlingov bodo poleg kakšnim poštam prodali.
Berlinge kupujejo privatniki, ponavadi je v njih kup robe, lojter veder, bor mašin.... in polnjen enkrat ko lučka sveti že krvav rdeče.
Tukaj res ne vidim da bi npr: en malar vsak večer priklopu na razmajano elektro omrežje svoj avto ter iz njega odnesel vso robo, da bo avto naslednji dan porabil manj in zato imel večji doseg.

Sem zagovornik stroma ker je udoben, hiter, poceni za vozit in vzrdževat... Nikakor pa ne za vsako ceno in pod prisilo.

:BigThumbs:

Kako pa izgledajo ti baterijski zalogovniki in kako na njih gleda zavarovalnica? Kaj se zgodi v primeru da imas extra sreco v zivljenju in stvar zagori? kako gledajo na to, kolateralna skoda? =)
"In tistega lepega popoldneva sem si prisegel, da bo Ami moj prvi avto"...Citroën :BigThumbs:!!

www.keramika-genorio.si

visar

ja stari zalogovniki so kar goreli, (svinčeni), dočim še nisem slišal da bi se vneli litijevi.

Zgleda pa tako: https://www.tesla.com/sl_si/powerwall

Ta je najcenejši in najbolj uporaben.
Jaz sem si svojega naredil sam, pa ga še vedno parameteriziram. (več kot pol leta... )
______/\\______
______/\\______

Xandrej

Nafukali vas bojo kot so vas z dizeljn! To je vsa umetnost...

alesz

Citat od: Xandrej;278134Nafukali vas bojo kot so vas z dizeljn! To je vsa umetnost...
...ne vas,NAS,krogi ki so ta proces zaæeli in jim odgovarja,bodo to tiščali naprej,vsi ostali ki bodo kaj pomislili bodo pa diskreditirani in ljudstvo se bo zgražalo nad njimi...............

Blaž

Citat od: Blaž;277513Po dveh letih in pol ter 47k prevoženih kilometrov (pandemija in delo od doma sta kilometrino kar lepo oklestili), se je nabralo (in se še nabira) kar nekaj pomanjkljivosti in napak.
...

7. Ropot motorja / napenjalca / jermenic. Po dobrem letu se je  prostem teku začel pojavljati zelo čuden zvok:

https://www.youtube.com/watch?v=QmP2tJyo4Nc

V bistvu gre za dva zvoka: Prvi se prične nekje pri deveti sekundi (tktktktktktkkt...), drugi pa je izrazit nekje od 12 sekunde dalje (zuzum, zuzum, zuzum...). Z besedami ne znam drugače opisati :). Zadevo so pogledali na servisu. Vgrajen zobati jermen je bil baje vprašljive kvalitete, že privzeto naj bi bil kar močno zategnjen, pri meni pa so ga še dodatno privili. Zamenjali so jermen ter ga zategnili nekoliko pod predpisano vrednost. Ritmični zvok (zuzum) je izginil, še vedno pa se pojavlja tisto nadležno šklepetanje. Brskanje po spletu za motor 1.5 hdi najde nekaj zadetkov s podobnimi problemi. Nekje naj bi bil vzrok zluftana jermenica oz. napenjalec, kar naj bi vodilo v prekomerno obrabo vodne črpalke in posledično ropot. Jaz osebno bi šklepetanje prav tako prisodil kakšnemu neuravnoteženemu krožnemu gibanju. Parkrat sem ponovno opazil tudi tisti drugi zvok (v precej manjši meri kot pred menjavo jermena), tako da imam očutek, da tudi ta zgodba še ni zaključena.

Torej, to je nekako vse. Spet se je izkazalo, da pri Citroenu očitno brez slabega priokusa ne moreš priti čez :) Avto je izredno praktičen, vsi ga imamo radi, a vendar vzbuja kar nekaj dvomov v dolgoživost in zanesljivost. Dokupil sem dodatni dve leti garancije (kot kaže se bo kar izplačalo:)), potem pa bomo videli. Držim pesti! :D

Tole šklepetanje še vedno ni rešeno - zanimivo, če so taki zvoki "normalni", zakaj se ti ne pojavljajo pri vseh 1.5hdi motorjih? Sosedov prede kot urica...
Se kdo še vedno sooča s podobnimi problemi?

DejanO

idi do Jerovška, pa pokličita Kukovca Tomaža.
Joie de vivre. Citroën! 2CV 6 Charleston, C5 III Tourer 2.0 HDi 163 aut. exclusive, Xsara II 1.6i 16V exclusive