Menjava olja v avt.menjalniku

Začel/a PEPI57, December 07, 2017, 10:39:11 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Enyo

Citat od: sl1;244950Ali kdo ve, kateri menjalnik je v C4 Picasso 1.6 hdi bluemotion 120KM letnik 2015?
Glede na google bi moral biti Aisin TF-70 AWF6F25.
Pa katero olje je zanj pravo?

1. Pozanimaj se kako je z garancijo. Z avtomobile kupljene v SLO je 5 let, vsaj jaz sem jo dobil. Èe je temu tako tudi pri tebi ga pelji na pooblaščen servis pa naj ti naredijo servis saj bodo točno vedeli kaj je potrebno menjati. Ali pa ga pelji k mehaniku, ki se spozna na svoj pose. Tudi ta bo vedel kaj se menja.  

2. menjava olja v avtomatskem menjalniku je nujna in naj jo opravi nekdo, ki se res spozna na to. Nič ti ne pomaga, če boš prišpara 100 evrov, pa ti bo zaradi tega menjalnik čez kakšno leto šel po gobe.

Zakaj nekateri proizvajalci ne predpišejo intervalov servisiranja avtomatskega menjalnika?

Možni razlogi so sledeči:
- želijo s "cenejšim" vzdrževanjem pridobiti konkurenčno prednost na trgu
- pričakujejo, da bo olje v menjalniku zdržalo 200.000-300.000 km, kolikor    je predvidena (z njihove strani) življenska doba avtomobila
- v trenutnem času nižjih marž pri prodaji novih avtomobilov, bi radi s prodajo novega avtomatskega menjalnika (na pooblaščenih servisih običajno ne popravljajo avtomatskih menjalnikov, temveč jih zgolj menjajo z novimi) povečali maržo[/I]

Razen, če misliš vse to postoriti sam doma...

sl1

Živio,

Avto ni več v garanciji, ker je iz Francije.
Na uradnem servisu pravijo, da je za ta menjalnik pravo samo izključno Citroenovo olje za katerega cenejši nadomestki ne obstajajo in pride samo olje brez dela 320€.
Glede na to, da nisem včeraj po župi priplaval (je že kar nekaj časa od takrat), se mi to zdijo bučke.
Za EAT6 II naj bi bilo pravo olje JWS 3324.
Ta Menjalnik je EAT6 III in najbrž uporablja kako novejšo specifikacijo olja?
Hvala in lp.

zupi13

Zakaj ne bi bilo garancije, če je avto uvožen iz EU?

Enyo

Citat od: sl1;245025Na uradnem servisu pravijo, da je za ta menjalnik pravo samo izključno Citroenovo olje za katerega cenejši nadomestki ne obstajajo in pride samo olje brez dela 320€.
Glede na to, da nisem včeraj po župi priplaval (je že kar nekaj časa od takrat), se mi to zdijo bučke.
Hvala in lp.

Zdej me pa res firbec matra kje in kako nameravaš menjati olje v avtomatskem menjalniku, ker pomoje vsak ornk mojster za avtomatske menjalnike ve katero olje paše v kak menjalnik...

xpuser

Citat od: sl1;245025Živio,

Avto ni več v garanciji, ker je iz Francije.
Na uradnem servisu pravijo, da je za ta menjalnik pravo samo izključno Citroenovo olje za katerega cenejši nadomestki ne obstajajo in pride samo olje brez dela 320€.
Hvala in lp.

Ja če pač misliš da je to pravo olje ga pač nabaviš, samo menjavo pa dokumentiraš na forumu. Na koncu še napišeš koliko si še prišparal.

jumper1

Citat od: sl1;244950Ali kdo ve, kateri menjalnik je v C4 Picasso 1.6 hdi bluemotion 120KM letnik 2015?
Glede na google bi moral biti Aisin TF-70 AWF6F25.
Pa katero olje je zanj pravo?

To je težko vedet kateri menjalnik je notri,ker ti imaš neko citroen vw kombinacijo motorja hdi bluemotin,lahk da je dsg.

sl1

Citat od: jumper1;245056To je težko vedet kateri menjalnik je notri,ker ti imaš neko citroen vw kombinacijo motorja hdi bluemotin,lahk da je dsg.

Ja ok bluehdi je. Si sedaj zadovoljen?

xpuser

Delate celo dramo in gledate kako bi prišparali vsak evro, pač nekupiš avta z avtomatikom pa je.

Xandrej

Ja raje kupis rocaka pa vztrajnike menjavas

sl1

Na slikci iz mojega posta 32 na čepu za nalivanje ATF v menjalnik na roza podlagi lepo piše "AW-1 oil"! Prej sploh nisem opazil. :Hammer3:

Ustreza na primer Motul Multi ATF, ki stane 13,9€/liter (pa ta ni najcenejši - obstajajo tudi neke firme za katere nisem nikoli slišal, ki so cenejše).
Rabiš malo manj kot 6 litrov, kar znese s poštnino vred cca 90€.

Toliko o tem, da "samo original Citroen olje paše noter in stane 320€".

Pa tudi če je Tim-Eckart metoda najboljša nisem čisto prepričan.
Morda je bolje menjati 2l ATF vsakih 1000km ene 3x, 4x, da ne dvigneš kakih usedlin in da se elektronika lahko vmes prilagodi.

alesz

CitatRabiš malo manj kot 6 litrov, kar znese s poštnino vred cca 90€.
......malo manj kot pol ti ga pa uspe zamenjat.......

Sicer ne spada sem ampak...!   se privlečem v uno trgovino za nas klošarje in ninje,pa se en tip pri šanku duva.Pa "jset,pa naša firma,pa mi niste zrihtal dovolj robe,pa jest se nimam časam z vami zajebavat.......v škatli ki jo vleče ven pa trije kondenzatorji pa kakor sem razumel  10 plastenk nekega klošarskega olja,kaj pa vem atf3...........Aja zakaj sem to pisal,na škatli je bil napis ene oh in ah firme.............Pa kaj majo ti tipi za hodit v naše trgovine..?

sl1

Še eno vprašanje če kdo ve:

Èe po klasični metodi 4x zamenjam po 3l olja (od 6l kapacitete), bom dobil cca 85% novega olja v menjalniku, kar je že ok koncentracija (100% itak ni nikoli).
A potem se lahko peljem do serviserja, ki ima Proxio, resetirat števec menjave olja v menjalniku, ali je potrebno resetirati števec preden se lahko sploh pelješ z avtom?

xpuser

Citat od: alesz;245098......malo manj kot pol ti ga pa uspe zamenjat.......

Sicer ne spada sem ampak...!   se privlečem v uno trgovino za nas klošarje in ninje,pa se en tip pri šanku duva.Pa "jset,pa naša firma,pa mi niste zrihtal dovolj robe,pa jest se nimam časam z vami zajebavat.......v škatli ki jo vleče ven pa trije kondenzatorji pa kakor sem razumel  10 plastenk nekega klošarskega olja,kaj pa vem atf3...........Aja zakaj sem to pisal,na škatli je bil napis ene oh in ah firme.............Pa kaj majo ti tipi za hodit v naše trgovine..?

Ja napiši za kateri servis se gre.

Lahko že odrešiš SL1in mu poveš koliko olja rabi in kako zamenjat da bo mir,.

docker

Èer,

ker je ravno debata o avt, menjalnikih v 1.6 hdi 88kw.
Sam sem imel robotoskega na prejšnjem modelu C4P, pa ni bil lih ne vem kakšen presežek.
Kako je pa pri omenjenih menljankih v novih picasojih ? sprašujem za avt. menj. z oznako na ročki P. Hvala

sl1

Klasičen avtomatik je - prestavlja lepše kot robotski. Včasih se zgodi, da navzdol prešalta malo bolj grobo, če se ravno nerodno poklopijo hitrost, bremzanje itd. Drugače pa šalta zelo nemoteče - včasih celo niti ne opaziš. Pa ko hočeš fajn potegnit, moraš računat z 1 debelo sekundo odzivnega časa.
Dol šalta in zavira z motorjem približno tako kot bi tudi sam z ročnim, včasih se pa zgodi da bolj potegneš in potem bi rad v 5. lepo peljal, on pa še nekaj sekund vztraja v 4.
Generalno je kar precej pameten v smislu, da se redko "zmoti". Na primer sem imel Volvo-ta avtomatika, ki je zelo pozno šaltal dol in sem moral cel avto vedno ustavljati samo z zavorami. Tu je to ok.
Je pa z avtomatikom drugačna vožnja. Naj naredijo nevemkakšnega, vedno imaš več kontrole z ročnim. Tako da za dinamične voznike je bolj primeren ročni menjalnik.
Je pa avtomatik carski za gužvo. Ni neštetokrat treba ročno prestavljati 1., 2., stop, 1., 2., stop, 1., 2., stop, ...
Skratka jaz sem z njim kar zelo zadovoljen.