NOV slo. ZAKON O DAVKU NA ODJAVLJENE AVTOMOBILE

Začel/a BORCI V6, November 27, 2017, 02:49:35 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

antasi

Ja. Pomirili so predlagatelje zakona, to sta dva največja avto odpada oz.strokovno, centra za predelavo odsluženih vozil, katera s svojimi koncesionarji pokrivajo Slovenijo. Naprej ne bom razlagal, ampak uporabi kmečko pamet. In ja, kot si Andraž zgoraj napisal, žal smo spet pri politiki. Lobiji so prevladali in ne logika.
In prisrčno vabljen tudi ti v naše konce na pivo. Saj v živo sploh nisem tak cinik in težak, pravijo ostali, ki so me spoznali. Garač je celo reku, da sem presentljivo u redu, čeprav ne pijem alkohola.
Send from ZX Spectrum 8bit 16kB

andraž

zlomjo

Antasi, nisi edini, jaz sem že pred pol leta govoril, da to ni prav. Imam 2 neregistrirana spačka v lastni garaži, enega v salonu v Ajdovščini, enega na asfaltu pred garažo in še enega na makedamu. Ker nobeden ni registriran in ne vozi, ne more niti kapljati olje. Kaplja več iz c3čka letnik 2012. Verjetno bi pa več pokasirala država, če bi obdavčili npr. umetniška dela, glasbene inštrumente (spet imam 2 harmoniki, na kateri nihče ne igra in bom ju moral dati na razgradnjo),staro pohištvo, karjole, ki počivajo, stare bicikle, marsikdo ima plovilo na klocnih pred hišo ...., kar pa ne vidim kot rešitev.  Lahko bi pa tudi poskril vse moje rjasto železje v zgradbe in spet bi nekdo rekel, da imam pusto okrog hiše in da si moram nasaditi rožice, da bo lepo. Potem bi zasadil rožice ravno takšne, kot bi si jih želel moj sosed in glej ga zlomka, spet bi se nekdo našel in rekel čez čas, da  so zastarele in bi moral saditi modernejše oblike in barve, nek drugi lobi bi pa dosegel, da bi mi obdavčili rožice.

Naša težava pa je po moje prišla iz lobijev prodajalcev novih avtomobilov in podjetij, ki služijo z razgradnjo, pa ni nujno da samo v Šentflorjanski, lahko tudi iz naše širše evro-domovine. Očitno so dovolj vplivni, da so dosegli. Danes oni, jutri pa eni drugi. Psi lajajo in karavani oz. SUV-i gredo dalje, jaz sem se pa sprijaznil, da bom pač plačal malo več cesarju.

1960

Èasi so se spremenili od takrat , ko smo imeli kup avtov za dele nametanih okoli bajte za dele, da smo lahko vozili enega. Konec koncev so danes stari citroeni kolikor jih je ostalo tako v slabem stanju, da niti za dele več niso. In tudi je nesmiselno kupovat nekega Spačka krš da bi dol jemal dele,  če se pa lahko vse potrebno novo kupi. Tisto kar se ne da dobit, kar ne delajo pa sede na eno stalažo v kleti poleg kompotov in vloženih kumaric. No ja, dilerji s stari mi deli zdaj malo trpijo ma se bojo kr hitro po balkansko znašli pa bo vse ok.

Èe ima negdo denar za oldtajmera potem ne vidim smisla zakaj ga ne bi registriral in vozil pa tudi če samo tistih 2 - 3 tisoč km letno. Pa še bolj zdravo je za avto da miga. Ob vseh popustih , ki jih dobijo z homologacijo in certifikatom je nesmiselno, da ne bi vsako leto registriral avto.

V bistvu podpiram zakon. Tole jamranje z oldtajmeri je samo mali procent od avtov , ki dejansko stojijo in delajo težave v naravi, ekologiji , itd. Vse skupaj je mišljeno in gre bolj za novodobne avte, ki so po 8 - 10tih letih ganc za na odpad , oziroma so ekonomsko nesprejemljivi za popravilo. In taki avti s svojimi urejami in katalizatorji in kar je kemijskih elementov v računalnikih onesnažujejo na raznih dvoriščih in kar je ostalega prostorih izza hiš in delavnic.

Kar se tiče oldtimerjev... kvaliteta obnovljenih avtov je z leti naraščala potem pa strmo padla, ker si je vsak, ki je imel pet minut časa omislil neki oldtimer. Zdaj se pa jočejo in en zastopijo, če nimaš denarja za drag hobi si ga ne omisliš.

Večja težava v oldtimerskem svetu predstavlja smer v katero gre avtomobilska industrija in zakonodaja. V smer elektrificiranja vozil in odvzema avtonomije vozniku. Tu , v tej smeri se bo zgodilo, če ne bomo pravi čas reagirali, da dejansko ne bomo smeli več vozit stare , oldtimerske avte. Ampak to je druga zgodba...

zlomjo

Ja res je, kot zdaj preganjajo dizle, se bojim, da bodo čez par let odgnali brez milosti vse kar ni elelktrično, pa ne glede na certifikate in homologacije.

gero

zlomjo , karjola ne sme počivat ...samo gasa...

zlomjo

Lovro

Prepočasi ti voziš karjolo, Zlomjo. Mora se slišati: vikvikvikvikvik. :emot77:
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

JureA

Citat od: antasi;254604Res je Jure, ampak problem je, da dokler lahko, nas bodo stiskali in če pogledaš v zgodovino, zakaj so se tlačani upirali, večinoma zaradi desetin, mnogo pozneje so nekje v Franciji s štrajki dosegli 8 urni delovni čas. in to je bilo pred 100.leti !!

Antasi, saj ne pomeni, da se strinjam s tem davkom na odjavljena vozila, če napišem, kakšne davke plačujejo v nekaterih drugih državah.

Moje načelo je - čim manj davkov, tem bolje.

Sem pa mnenja, da zaradi tega davka ne bo nobene prehude drame in da ni treba delati slona iz muhe.
Dvomim, da bo zaradi teh zneskov kdo obubožal.

Po drugi strani se nam pa obeta davčna (dohodninska) reforma:

- Znižanje dohodninskih stopenj
- Zvišanje mej med dohodninskimi razredi
- Davčna razbremenitev regresa
- Davčna razbremenitev bonusov za uspešnost

Èe bodo uvedli te dohodninske razbremenitve, bom imel v žepu letno vsaj kake pol neto mesečne plače več.
V primerjavi s tem je davek na odjavljena vozila zanemarljiv (poleg tega pa itak nimam namena odjaviti nobenega avta).

1960

Se strinjam z Juretom. Pa da še dodam...

Kot obrtnik vsak mesec plačujem "starševski dodatek" !!! Lepo prosim. Nimam otrok in jih v življenju niti ne mislim imet in o tem sem se opredelil že pred 30 "i kusur" leti. Za hobi  ekologijo plačevat davek se mi  ne zdi tako škoda denarja če že kot pa, da s tem ko meni jemljejo vsak  mesec "ker pač" od mojih prispevkov za neke "froce" ... Ne to pa se ne strinjam definitivno.

Ampak, "ce la vie" tak je, tak je določeno. Tudi če nimaš in ne misliš imet boš plačal v vsakem primeru.

ajde, še enkrat... Naredim froca , ali pa ne , moram plačat. Èe nimam star avto odjavljen na dvorišču, mi ni treba, če imam, moram.

Kaj je tu bolj narobe ?

Vi se pa p****te za teh 20 evrov, ki jih zapijete v ljubljani za par kafetkov na dan.

antasi

Se strinjam, da je ta davek malenkost, sploh pri obnovi in vzdrževanju starodobnika. Ampak se kar nabirajo te malenkosti in bojim se, da bodo odvrnile ljubitelje, no tiste, ki bi to imeli.
Danes ljudje pač gledajo na
malenkosti in si potem privoščijo smučanje v tujini, exotičen dopust ali kaj takega. Težko razumljivo, ampak tako je.
In upam, da bomo čimprej dočakali te davčne olajšave in da se ne bo tanova vlada prej pokvarila. Ker starega citroena popraviš,  pokvarjeno oblast pa ne gre več. Je samo še za odjavo in reciklažo.
Send from ZX Spectrum 8bit 16kB

1960

Lej, od vsega skup pri obnovi in okol oldtimerja kar se  tiče države je samo ta davek, teh par procentov... Ma, se izogneš če registritaš pa voziš avto.

Froca pa nimam in ne mislim imet pa moram plačevat... Zakaj ? To je meni bolj bek vržen denar kot pa za en avto , ki ga letos rihtam, drugo leto bo pa spet na cesti recimo...

Aja, pol pa gledam rajo k hodi na socialo po otroški dodatek peš al pa oni z mečkami k majo froce, denar pa črpajo od mene , ki plačujem pa nimam froca...

da te kap...

Pa da ne pomislim , kaj vse plačujem vsak mesec odkar sem obrt odpru...

1960

Pa če pomislim na vse, ki imajo plače od države, državne firme, državne službe... pa jamrajo k majo oldtimerja pa morjo plačat ta davek... plačo pa imajo iz proračuna, proračun pa se fila z mojimi plačanimi davki, od mojega dela, od moje firme... ma ja...

No, če mi pa zdajle slučajno zagusti, zbolim ali kaj drugega, pa firmo zaprem po zakonu nisem upravičen ne do borze in ne do socialne podpore...

Jaz in meni podobni ne bodo imeli nič, raja polna vsega bo pa še vedno p****la da kak je nepravično 20 efrov dat za hobi...

ma daj...

andraž

Tole je počasi zabavno. Koliko besed za davek, ki verjetno sploh ni v končni fazi tako slab in bo verjetno počistil naravo.

andraž

Citat od: 1960;254658Se strinjam z Juretom. Pa da še dodam...

Kot obrtnik vsak mesec plačujem "starševski dodatek" !!! Lepo prosim. Nimam otrok in jih v življenju niti ne mislim imet in o tem sem se opredelil že pred 30 "i kusur" leti. Za hobi  ekologijo plačevat davek se mi  ne zdi tako škoda denarja če že kot pa, da s tem ko meni jemljejo vsak  mesec "ker pač" od mojih prispevkov za neke "froce" ... Ne to pa se ne strinjam definitivno.

Ampak, "ce la vie" tak je, tak je določeno. Tudi če nimaš in ne misliš imet boš plačal v vsakem primeru.

ajde, še enkrat... Naredim froca , ali pa ne , moram plačat. Èe nimam star avto odjavljen na dvorišču, mi ni treba, če imam, moram.

Kaj je tu bolj narobe ?

Vi se pa p****te za teh 20 evrov, ki jih zapijete v ljubljani za par kafetkov na dan.

Ha ha. Plačuješ za starševsko varstvo. Torej posredno skrbiš za rodnost in posledično na dolgi rok dovolj delovne sile, ki bo financirala tvojo penzijo. Pa če se ne motim, je za minimalca manj kot 2 eura na mesec.
Res ste ozki...