Xsara hladilna tekočina

Začel/a madpanter, Januar 01, 2017, 12:23:10 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

madpanter

Pozdravljeni forumaši.

Punca je dobila od mojega očeta v dar omenjeno xsaro. Ker nevem v kakem stanju je antifriz bi ga zamenjali pa me zanima katerega nabavit. V knjigi ni nobene pametne informacije ali je treba dat G11, G12, mogoče celo g13 ki baje nadomešča g12

Avto je xsara 1.6i 90konjev letnik 1998.

L.p.

andraž

Kupiš Totalov koncentrat g12, ga zmešaš z destilirano vodo na cca. 1:1 in to je to.

madpanter

Hvala za odgovor. Me zanima se glede olja ali je bolj dat 5/40 ali ostati na 10/40 ? Razlika v ceni olja je minimalna, avto ima pa 90.000km

andraž

Daj noter to kar je bilo dosedaj. Èe je delovalo toliko let, zakaj nebi še naprej. Z redkejšim oljem bi lahko kje stekla kakšna kapljica, pa verjetno bi ga tudi več motor popil.

madpanter

Mah bolj sem mislil zato da je motor bolj podmazan, pač olje ima več vizkoznosti v teh mrzlih dneh...

xpuser

Tankaj kar je bilo do sedaj, antifriz se pa menja ob velikem servisu. Jaz bi samo preveril do koliko drži.

Romzi

Citat od: madpanter;228395Mah bolj sem mislil zato da je motor bolj podmazan, pač olje ima več vizkoznosti v teh mrzlih dneh...
Ne kompliciraj in daj Total 7000 (tisto kar je predpisano). Ta motor tako ali tako zlepa ne crkne.

zlikovski

Z olji je tako, bolj so redka manj so viskozna.
viskoznost 10W40 ima boljšo viskoznost kot 5W40, se pravi večji oljni film.
z redkejšimi pa lažje teče mašina, lažji zagon,...

Tak da je tu deljeno dati boljši oljni film za mašino ali lažji zagon in posledično kakšen konjiček več zaradi ''manjše'' obremenitve olja.

andraž

Kaj se je pa potem dogajalo z motorji v konkretnem mrazu pred leti, ko so bila olja precej gostejša, Ko je bilo najredkejše 15 - 40?

gule

Olje za ta motor 10w40. Polsintetika torej. Sicer lahko daš tudi 5w40 popolnoma sintetično.

Antifriz 9735 K1 Citroen. Ni drag in je bil na akciji. Okoli 2 eur liter razredčen. Pakiranje je dvolitrsko.

Zamenjaj še filter zraka in kabine, pa si naredil mali servis.

zlikovski

Saj lahko daš 15W40 not , ti bo pozimi ob hladnem zagonu bolj glasen zaradi oljnih dročnikov in ostale nesnage.

gule

Èe želiš mi daj številko šasije(pošlji na zs), pa ti preverim točno za olje. Mislim, da 15w40 ni pravo olje za tvoj avto.

zlikovski

andraž

Uuuuuu, kakšno pametovanje. Èe je bilo noter 10W40, naj ima noter isto.
Èudno, da ni kdo predlagal tudi 20W50