Depollution system faulty nočna mora

Začel/a bojanc, Oktober 07, 2016, 07:30:50 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

bojanc

Pozdrav vsem skupaj.
Imam Citroena C5 MKII letnik 2008 2.0 HDI 100kW avtomatik, kmalu bo imel 250000 km.
Da preidem k bistvu ali bolje rečeno napaki, ki se je sprevrgla v nočno moro, nad katero so obupali tudi najboljši mehaniki.
Že pred kar nekaj tisoč kilometri (natančneje lani pri okoli okoli 180000 km) se mi je pojavila napaka Depollution system faulty, vključi se lučka za motor in nekoliko izgubi moč (za cca 2-3 sekunde) potem steče normalno. OK ni panike, vem, da je to splošna napaka, katero izpiše na zaslonu avta. Sam sicer posumim takoj na DPF filter trdih delcev. Priključimo na tester in glej ga no, kot kaže bo popravilo enostavno in poceni, saj kaže napako Turbo/Supercharger Boost Sensor "A" Circuit High. Ni problema naročimo senzor tlaka in ga zamenjamo. Prepričani, da je napaka odpravljena (jo zbrišemo tudi iz ECU) in glej ga no, ko se pripeljem na avtocesto je napaka takoj nazaj. Avto potem peljem na servis in je tam ostal tri dni, da so testirali ostale komponente. Seveda vprašam najprej po DPF in EGR ventilu. Nato so se vozili nekaj sto km in ugotovili, da regeneracijo DPF filter opravi brez težav, tudi tekočine ima dovolj - OK DPF izključen iz okvare. Tudi turbina bi naj bila OK (verjetno so merili oz. odčitali tlak, ki ga naredi). Zamenjali pa so mi elektro pnevmatsko stikalo turbine. EGR je bil demontiran, očiščen in naj bi bil v redu (tudi ni bil preveč zapacan s sajami, kar je presenetilo tudi serviserja). Zato smo sklepali, da je bil verjetno že menjan. Vendar smo vseeno poizkusili z blendo EGR (tako, da sesalni kolektor ne zajema izpušnih plinov), vendar se je napaka ravno tako pojavila. EGR izključen iz okvare. Ker je idej zmanjkovalo, smo posumili na ECU torej motorni računalnik. V redu naročimo, sprogramiramo in zamenjamo. Moram reči, da sem bil že optimističen, saj je bilo cca 14 dni v redu, potem pa ponovno šok in prisotnost enake napake (Depollution system faulty - tester prebere: Turbo/Supercharger Boost Sensor "A" Circuit High). Ja nič dajmo še enkrat zamenjati senzor (lahko da je z novim nekaj narobe - kar se da z inštrumentom pomeriti kaže, da je ok). Še enkrat zamenjamo senzor in napaka je še isti dan nazaj :Hammer3:
Posumimo na dušilno loputo (kajti vmes mi je počila še cev za bypass turbota). Zamenjamo cev in dušilno loputo - enaka napaka se spet pojavi.
Je pa zanimivo, da se praviloma napaka pojavi na avtocesti?
Ima morda kdo kakšne izkušnje ali pa da je reševal podobne simptome.
Prosim pomoč.
Hvala

andraž

Kaj bi bilo se mi žal ne sanja. Zato zgolj nasvet. V Slo sta vsaj dva pooblaščena servisa, ki bi skoraj sigurno ugotovila in popravila napako. Eden je v Grosupljem, eden blizu Vrhnike. Pelji tja, pa boš mirneje spal.
Je pa tudi na forumu nekaj mojstrov, ki bi ti verjetno znali odgovoriti na vprašanje glede napake. Malo potrpljenja, pa dobiš odgovor.

garac

no ja Gorenjci imamo tudi bližje en servis in to celo takšen, ker ti ne šari vsakič drug pajo po avtu, sicer pa je mož že obiskal najboljše mehanike, najtežje pa je reševati probleme s katerimi so se že drugi spopadali
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

andraž

bojanc

Sem prebral vse mogoče in nemogoče na forumih, tudi tujih.
Ja v večji meri je bila napaka EGR, ampak pri meni ne sem skoraj prepričan. EGR povroča težave pri nižjih obratih nekje med 1000 vrt/min in 1600 vrt/min ali pa težko vžge, saj pri zamaščenih (t.j. kombinacija saj, olja in ostale nesnage) EGR ostane delno odprt in prepušča zrak oz. nesnago iz izpuha v sesalni kolektor, kar se odraža na izgubi moči dokaj stalno in konstantno.
EGR je sicer nebodigatreba, je pa prisoten zaradi okoljevarstvenih razlogov in pripomore k zmanjšanju emisij iz izpuha. Zato, kjer so težave, se prakticira blenda EGR-ja in s tem ugotovi ali je ta defekten.
Aja, pa menjano je bilo tudi ožičenje med ECU in senzorjem tlaka - sem prej še pozabil napisat.
Napako pa tester (DIAGBOX) kaže vedno enako "Turbo/Supercharger Boost Sensor "A" Circuit High"
Glede serviserjev ne bi imen, so se pa res trudili (lokacija Ljubljana in Kranj). Mi pa ni problem se zapeljati tudi v Lendavo ali pa v Brežice, da se le ugotovi vzrok!!!

sl1

Pelji nekam da ti odstranijo DPF in EGR ter ustrezno preprogramirajo ECU.
Mislim, da nekateri tunerji to znajo.

sl1

Saj sem za ekologijo in green power, samo ko je dosti sr*, ga je pa pac dosti.

alesz

Citat"Turbo/Supercharger Boost Sensor "A" Circuit High"
Ta izpis naj bi pomenil,da imaš prevelik tlak v sesalnem tokokrogu.To nastane če je okvarjena membrana ,ki regulira delovanje turbine, na isti liniji je elektro ventil,ki krmili to loputo,vmes med njimi pa so cevi ki s podtlakom to opravljajo.Pri starem avtu cevi preperijo in podtlak niha  in ne more opraviti svoje naloge..................

bojanc

Citat od: alesz;224667Ta izpis naj bi pomenil,da imaš prevelik tlak v sesalnem tokokrogu.To nastane če je okvarjena membrana ,ki regulira delovanje turbine, na isti liniji je elektro ventil,ki krmili to loputo,vmes med njimi pa so cevi ki s podtlakom to opravljajo.Pri starem avtu cevi preperijo in podtlak niha  in ne more opraviti svoje naloge..................

Misliš s tem na aktuator? Na njem je tudi senzor in vse naj bi delovalo v redu.
Vse to je del turbine. Morda bi bilo res vzrok iskati v turbotu - je pa na tako neugodnem mestu, da je po moje lažje demontirat cel motor kot pa samo turbino!
Cevke, ki jih res veliko in skoraj na kilometre, naj bi bile preverjene oz. dane u podlak na začetku in na koncu za nekaj minut.
Torej sledi demontaža turbine in obnova, drugega ne vem več?

andraž

bojanc

Citat od: andraž;224682Je problem pismenost?

Ne razumem, ne bom komentiral...

Danes zamenjana turbina in testiramo. Kdo ve za koga, ki bi se igral s staro turbino in poizkusil najti napako na stari

igorkr

En podoben problem se pojavlja na Oplu od partnerke. Smo začeli raziskovat in reševat. Mislim, da je zadnjič mehanik poskušal z zamenjavo senzorja tlaka. Neuspešno.

Vmes se občasno izmenjavajo lučke za čiščenje fap filtra in lučke za peljat avto na servis.

Avto pa gre v rezervni program kar pomeni veliko izgubo moči. Zanimivo, da se to pojavi šele po določenem času in ko grem čez 100 km/uro. Èe se vozim do 80km/h skoraj ga ne vrže v ta rezervni program.

Ko sem govoril s kolegom, ki ima tudi opla, se mu je pojavljal podoben problem. Rešitev je bilo v zamenjavi neke cevke, ki je bila preperela. Bom pregledal te cevke, če kaj najedem :)

Berem temo naprej.

LP, Igor

bojanc

Danes se je napaka ponovila :Hammer3:
Lahko, da je kaj na cevkah? Pri meni so se cevke že pregledale in testirale pod vakumom in defektne nismo uspeli locirati, v kolikor naj bi bila!

Godfather

Èe bi bila katera cevka bi to ugotovili s testom, ki so ga opravili. Kaj pa visokotlačna črpalka?