Kakšne tekočine v starodobnike?

Začel/a Čojko, September 05, 2016, 02:41:33 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Čojko

Ker me je nekdo malo prestrašil me zanimajo strokovno podkrepljene izjave kakšne tekočine v Citro starodobnike?

Sam v GS točim 100 oktanca brez dodajanja svinca. Glede na to, da so to "visokoturažne" mašine naj bi bil višje oktanski bencin bolj primeren. Glede svinca pa so mi povedali, da ni potreben oz. da nadomestek svinec packa ne vem točno več kaj. ???

Olje v motorju sem točil mineralca Shell HX5 15W40, Lani v Superco po nasvetu strokovnjaka natočil Selenio HPX 20W50 in opazil, da je poraba olja drastično padla skoraj na nič (tudi prej ni bila ne vem kako visoka). Motor teče lepo in mirno. Kakšna je razlika med mineralcem in sintetiko in ali lahko sintetika poškoduje dele motorja?

Glede menjalnika sem vlil neko Srbsko olje SAE 80 se mi zdi. Bi moral prav pogledat katero - zopet priporočilo. Baje, da je dobro za te menjalnike.

Hidravlično tekočino dam LHM plus, ker naj bi bila za nekoliko dlje oz. je verjetno boljša od navadnega LHM. Èistilo za hidravilo sem tudi že sprobal na vseh treh in se ni na nobenem nič zgodilo.

Strokovni komentarji in izkušnje.

zlomjo

Pred kratkim sem kupil spačka Pačota, ki je bil ene 6 let parkiran. Prejšnji lastnik je pridno vlival dodatek za svinec in se vedno vozil brez težav. V tem času, ko je stal pa se je čisto zaštopala cevka na plovcu rezervarja. Naredil se je en gost šmrkelj in je izgledalo kot posušeno oho lepilo.

Zeko124

Citat od: zlomjo;223021Pred kratkim sem kupil spačka Pačota, ki je bil ene 6 let parkiran. Prejšnji lastnik je pridno vlival dodatek za svinec in se vedno vozil brez težav. V tem času, ko je stal pa se je čisto zaštopala cevka na plovcu rezervarja. Naredil se je en gost šmrkelj in je izgledalo kot posušeno oho lepilo.

2x sem vlil tisto sranje notri in 2x mi je zabilo vplinjač. Èe je @amipick mnenja, da to ni potrebno dodajati po vseh motorjih katere vzdržuje pa se še vedno kotalijo naokrog, mu verjamem na besedo. :BigThumbs:
"In tistega lepega popoldneva sem si prisegel, da bo Ami moj prvi avto"...Citroën :BigThumbs:!!

www.keramika-genorio.si

Tiki

Jaz v jugota nekaj časa vlival dodatek za svinec, potem sem pa nehal... Zapacalo ni nič, motor pa tudi dela kot urica.
Evasion 2.0i 1995
XM turbo D12 1991
XM 2.0i Break Sanitet 1992
Xantia 1.8 16v SX 1998
ZX 1.4i Break 1997
Xantia 2.0i VSX 1994
XM 2.0 TCT 1996
Berlingo 1.6 16v 2001
"Wannabe Berlingo" 2.0 hdi 2004
Xsara 2.0Hdi Exclusive 2004
Citroen C4 1.6 16v SX 2006
XP 2.0HDI exclusive 2005

superca13

Na kratko kaj jaz mislim..
Dodatek svinca je potreben, še posebej pri visoko vrtečih in termično obremenjenih strojih. Eno je dvig oktanov s svincem, to zdaj imamo tudi brez, drugo pa je hlajenje stebel ventilov ter sedišč. Kak počasi vrteč V8 verjetno tega res ne rabi...
Pazit je treba pri doziranju in se držat navodil. Èe nekomu uspe z dodtakom zamašit fi 8 cev, vsa čast, mu pridem osebno čestitat in očala z maksimalno diobtrijo prinesem zraven.
Razlika med mineral in sintetiko je v dodatkih. Mineral spravijo do predpisanega razpona z nič ali samo nekaterimi minimalnimi dodatki, sintetika je baza + ogromno dodatkov. Ti datatki lahko negatovno vplivajo na nekatere materiale, ki se danes redko ali sploh ne uporabljajo več.
Sintetika ima veliko vsebnost dodatkov proti gorenju, mineral zgori lažje. Ker ne zgori ali slabo zgoreva v undiht motorju, se dela garež, prihaja do klenkanja, slepega vžiga..
Recimo wankli s kr neko sintetiko ali pa z nepredpisano sintetikose čisto zaserjejo napram mineralu (pri starejših izvedbah).
Mineral JA v stare motorje, vednar treba menjat olje na 5-10K.
Isto manjalnik. Sem že videl piksne olja, kjer piše da se recimo ne sme uporabljat v starejših menjalnikih s sinhroni. In je šlo za normalno, novo sintetično menjalniško olje...85W-90.
Tukaj je potem še trganje oljnega filma(velike tolerance, redkejše olje), debelina le tega,  dosežena viskoznot pri delovni temp., tolerance leta 1970 napram  2016...

Splet  je poln tega sranja, malo brat pa si samu ustvarit sliko, ni treba superce poslušat.
Vsak lahko počne kar mu paše in v tem uživa ;)

lp

superca13

O dodatku k gorivu še tole...
Včasih so bili vžigi precej primitivni, najprej fiksni vžig, potem je prišel zraven centrifugalni regulator, potem je še podtlačni prišel zraven z namenom da je bil vžig kar se da ob pravem času. Predvžig ni za hec predvžig, pri hitrem vrtenju in obremenitveh mora iskra vžgat zmes preden pride bat na vrh....
Oktanska vrednost goriva je pomenbna, da ne pride do detonacij/klenkanja. Klenkanje je orto škodljivo, nekontroliran samovžig udarja v bat ob nepravem momentu, lahko se zgodi strojelom, ne samo padec moči.
Danes imamo senzorje klenkanja, računalnik upošteva karkar senzorji slišijo in v stotinki sekunde premika vžig tja, kjer je "varno". Je fajn enkrat malo gledat kej se v živo dogaja.
Včasih tega ni bilo in je pač klenkalo v primeru napačnega goriva ali napravilne nastavitve vžiga.  Vsaj 50% voznikov tega sploh ne zazna, kar je grozljivo.
Dodatek tega ne rešuje. Svinec je imel še to posledico, da je hladil predvsem izpušno stran ventilov. In to se danas rešuje z tem dodatkom.
Eni motorji lahko gredo zelo dolgo brez, drugi manj. Odvisno od konstrukcije.

Do samovžiga pride lahko tudi zaradi gareža na čelu bata ali na steni zgorevalnega prostora. Zaradi šrotastega olja, iztrošenega  motorja...Garež zažari in vžiga zmes pred iskro, ali hkrati vsak iz svoje strani...efekt je isti. Detonacije.

Lovro

Jaz sem pri žabi in spačku vlival tisti dodatek namesto svinca in je motor lepo laufal v obeh primerih.

Èe se prav spomnim, so mi za spačke razlagali, da je odvisno tudi od motorja. Tisti iz 80-ih imajo že prilagojene motorje in ne rabiš vlivat, v motorje iz 70-ih ali starejše pa je bolje, da se vliva.
Lahko pa, da se narobe spomnim, ampak tako imam v spominu.
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

Citroenovc

Citat od: superca13;223069Isto manjalnik. Sem že videl piksne olja, kjer piše da se recimo ne sme uporabljat v starejših menjalnikih s sinhroni. In je šlo za normalno, novo sintetično menjalniško olje...85W-90.

Ja pri menjalniku gre nekaj v stilu - če so puše mesingaste - GL4 DA, GL5 bože nedaj. Shell GL4 v ustrezni gradaciji za Nisska najt je bil skoraj mission impossible znotraj SLO. Pa da ni bilo treba vzet 200L soda ...
OK

LP
Primož

gregor

Citat od: Citroenovc;223089Shell GL4 v ustrezni gradaciji za Nisska najt je bil skoraj mission impossible znotraj SLO. Pa da ni bilo treba vzet 200L soda ...

Ni bil ravno Shell, ampak agrocenter Šempeter ga je imel. V litrskih posodicah.
Evasion 2.1TD 1999
Fiat Ulysse 1.9TD 1995, Fiat Scudo 1.9TD 1999, Fiat Scudo 1.9TD 1998 Avtodom
Zelena Xantia Berline 1.9TD
Lada Niva 2.4D
2x Nissan Patrol Y61
Naprodaj veliko rabljenih delov za Xantio

superca13

andraž

Pa saj se kar nekaj mineralnih olj SAE 80 GL4 še najde. Kolegu sem v DS nalil neko nemško zadevo, se ne spomnem imena, pa Castrol obstaja in še marsikaj.

Čojko

Zdaj ste me prav prestrašili s temi olji. Namreč menjalnik v Pallasu je postal glasen in ko šaltaš v tretjo in nisi dovolj počasen zaškrta (verjetno sinhron). Pri 1015 pa se ga tudi občasno sliši, predvsem ko je mrzel. Tega prej ni bilo.

Sem pa v oba avta nalil olje Bell EP-D SAE 80, ki je hipoidno olje API GL-5

Ob branju proizvajalčeve spletne strani bi moral celo vlivati Bell CZ 80-90W, mineralno nehipoidno olje API GL-3, ki ga priporočajo za Zastava Yugo, ki ima sinhrone in druge dele iz barvanega metala na katerega to olje dobro antikorozijsko vpliva.

Kaj naj zdaj? Ali je res tole hipoidno olje GL-5 tako škodljivo za stare menjalnike?

gregor

Kolikor sem se jaz zanimal o tem, so gl-5 olja LAHKO škodljiva.
Jaz v lado in nissana dajem strogo gl-4. Pa naj prodajalci (ki nimajo gl-4 na zalogi) trdijo, kar hočejo.
Evasion 2.1TD 1999
Fiat Ulysse 1.9TD 1995, Fiat Scudo 1.9TD 1999, Fiat Scudo 1.9TD 1998 Avtodom
Zelena Xantia Berline 1.9TD
Lada Niva 2.4D
2x Nissan Patrol Y61
Naprodaj veliko rabljenih delov za Xantio

andraž

A ni za v GS API GL4? Zakaj potem GL5? Popravilo menjalnika je vedno drago. Ne razumem, kako to, da je vse slabše kot je bilo, kar si kot kaže ugotovill, in da še celo škrta, ne ukrepaš????

Sicer pa od motornih olj trenuitno v Spačku maže vse potrebno HPX 20W-50, sintetično olje. Ga je Vojko zelo pohvalil, pravi da je ok za te motorje in da malo zviša koimpresijo.

DS pa je začela s Totalom 5000 15W-40, nadaljevala s Commo olditmer mineralnim 20W-50, sedaj pa je noter Total 3000 20W-50. Kaj bom na naslednjem servisu nalil, še ne vem, če imam doma še eno kanto Totala 3000, bo šlo to v motor. Nisim pa čisto siguren, če bi si upal nalivati sintetičen HPX 20W-50 v tako star motor...