Nedelovanje servo volana

Začel/a Snakes, Junij 02, 2016, 10:06:25 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Snakes

Ta vikend ga je ponovno zacel malo srat moj Picasso.
Najprej mi je v par ovinkih, kjer je bilo potrebno malo bolj zaviti volan nenadoma otrdel, tako da sem ga se komaj vrtel. Zadeva se je pocasi slabsala do te mere, da je servo deloval samo nekje 1/4 kroga, nato pa postal trd, ce sem ga hotel se bolj zavrteti.

Naslednji dan je povsem prenehal delovat, peljal sem ga na servis in se ze zmenil za menjavo servo pumpe.
Vceraj in danes sem se vozil nekaj malega in volan ponovno deluje normalno.

Ima mogoce kdo kaksno idejo kaj bi bilo? Mogoce pocasi odpoveduje pumpa in bo slej kot prej za vedno crknila? Ne vem kako izgledajo zadeve, je mozno da je olje zapacano oziroma da je za prezracit?

sl1

To se bolj dogaja pri novejsih elektro-hidravlicnih ali elektricnih pumpah - ponavadi je problem v električnem delu (releji, navitje elektromotorja).
Xsara Picasso ima se mehansko pumpo na jermen, ki poganja hidravlicno olje naokoli. ocitno ni dovolj pritiska, razlog je pa po logiki lahko da se je kaj zapacalo ali pa da kak lezaj riba, kaj pa vem. Naj ti en serviser odpre in pogleda kaj je narobe.
Da ne bos zaradi enega lezaja ali ene smetke menjal celo pumpo. Sicer ne vem koliko stane, ampak te nove elektro-hidravlicne so drage ko žefran.

Snakes

V roku dveh tednov gre na ta veliki servis, bom omenil tezave.

Pred kaksnim mesecem se mi je podobno zgodilo z alternatorjem, vsaj predvidevam. Javi mi battery charger fault, se obrnem in grem direkt nazaj domov. Naslednji dan mi na poti do mehanika ponovno javi napako.
Pri mehaniku izmerimo napetost (akumulator je nov), polni kot je treba. Potem sem se se dva tedna vozil okoli z volt metrom v kabini da bi videl kaj konkretno se zgodi ob napaki, a se ni vec ponovila.

A za alternator in servo skrbi isti jermen, je mozno da je tam problem za vse te napake? Pred kratim sem opazil da je en jermen zacel malo cviliti.

sl1

Poglej za svojo masino po internetu kako ima narejeno. Obicajno ima alternator svoj jermen.

xpuser

poglej če je dovolj servo olja.
za  battery charger fault pa aku.

Snakes

Olja je dovolj.
Akumulator je star par mesecev.

Bom omenil tezave ko ga peljem na servis, bomo videli ce kaj ugotovijo.

alesz

Oziroma če se pri dizlu to skupaj pojavlja je lahko glavna jermenica.............

Snakes

Snakes

Avto je bil na velikem servisu, menjano ni bilo nic nenavadnega. Sem upal da bo menjava jermenov in napenjalcev odpravila napako.
Ta vikend se mi je ponovno zgodilo da sem na poti v Bovec pocasi ostal brez serva. Naslednji dan na parkiriscu je naenkrat ponovno zacel delovat povsem normalno...

dexterboy

Iz prebranega je videti, da ti volan postane trd, ko se nekaj časa že voziš? Naslednji dan na parkirišču, ko ga prižgeš, pa normalno dela? Imam prav?
http://www.avtofil.si/
ko dobro postane še boljše...

Snakes

Niti ni potrebno da se nekaj casa vozim. Ko mi je zacel prvic odpovedovati sem se vozil kaksnih 15 minut.

Tokrat sem bil iz Ljubljane namenjen v Bovec in je zacel postajati trd na avtocesti, nekje pri Lescah. Opazil sem ko sem zavil na bencinsko.
Ko sem prisel do Bovca je bil volan med parkiranjem povsem trd, sem kar lepo razmigal roke da sem uspel parkirat.
Cez dva dni sem avto preparkiral 500m stran, volan je bil se trd. Avto je stal kaksne dve ure nato sem naredil se 500m in je ponovno stal par urc.
Ko sem prisel nazaj je bil mogoce 1/4 obrata se trd nato pa ponovno zacel normalno delat. Celo pot nazaj do Ljubljane je bilo vse ok.

Kolikor sem poskusal ni povezano z obrati. Tudi ce dam malo gasa ni cutiti da bi se kaj zmehcal.

Razmisljam da bi najprej poskusil z menjavo olja, ne vem ce je ze bil kdaj menjan, ceprav dvomim da bo kaj pomagalo. Mogoce nabavim novo pump, sem videl da se jih dobi na ebayu za cca 100eur, nove, ne obnovljene. Verjetno je bolje vzet kopijo kot rabljeno za 2x toliko.

Smotano je ker je volan brez serva res trd, ni tako kot na avtih brez serva, ZX brez serva je bil super za vozit.

dexterboy

Bil je na VELIKEM servisu, pa niso preventivno zamenjali olje za servo volan???
Ali pa so ti ga zamenjali, pa vlili napačnega...
http://www.avtofil.si/
ko dobro postane še boljše...

skorc

Pozdrav,
meni se je na Xari Picasso dogajalo podobno. Po nekaj časa vožnje je volan pričel trdeti. Potem je bil zopet mehak... in tako naprej v nedoločenih ciklih... S tem namenom sem ga peljal na servis, da skrajšam, volanski drog je bil v določenih delih (ne vem kje) povsem zarjavel. Vzeli so ga ven očistili podmazali in zadeva dela brez problema še naprej.

klemn klemn

Pozdravljeni,

jaz imam podobne težave z nedelovanjem servo volana.
Kakšni so bili pa kaj stroški odprave teh težav. Mogoče poznate ker servis v lj. ali okolici, kjer bi to pogledali in ugodno zamenjali? Prosim za odgovore in lp vsem K.

Snakes

Od objave zadnjega sporocila se mi tezava ni vec ponovila, upam da tako tudi ostane. Se pravi vse skupaj se mi je zgodilo dvakrat nekje v razmaku enega meseca zdaj pa je ze skoraj pol leta vse ok.

Olja na glavnem servisu mislim da niso menjali ne, vsaj nisem ga nasel na racunu.