optika

Začel/a casper, Maj 13, 2016, 09:29:24 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

casper

Ali mi lahko kdo razloži zakaj se dela optika na avtu?
Oz. kako vem da mi jo je potrebno narediti?

Romzi

Dela se vedno po takih posegih, ki BI LAHKO spremenili geometrijo (predvsem iztek) podvozja. Realno - ne veš, če ni res nekaj očitno fovš, recimo radiranje gum, volan postrani, očitno zanašanje vozila ipd...

andraž

Ali če si konkretno udaril z kolesom v luknjo, robnik... in ugotoviš, da se avto ne pelje več tako kot prej.

casper

Gre namreč za tole:

Dal sem gor letne gume in so jih centrirali, ampak vulkanizer mi je rekel da gume niso prav najboljše - da so valovite če se prav spomnim.
I res ko sem se vozil volan se je tresel. Šel sem reklamirati in so jih spret centrirali, ampak še vedno ni ok.

Ko so jih drugič scentrirali so rekli da bi bilo dobro narediti optiko.

Zato vprašam za optiko: Ali je lahko to vzrok da so se gume tako obrabile (vozil sem jih samo 2 poletja!)??
Po mojem ne.

Z zimskimi nisem imel nobenih težav.

Avto sicer čist malenkost vleče v desno in je to mogoče razlog da naredim optiko, ampak mi ni moteče tako da nisem razmišljal o optiki zaradi tega.

alan30

Èe ti avto vleče pa tudi le malenkost potem nekaj ni vredu na podvozju, po moje je nasvet naredi optiko popolnoma na mestu.
Ste pa eni zanimivi malo vleče ni moteče.Èe mene vprašaš in večino tukaj na forumu jih vse moti, če ni tako kot mora biti.

lp
alan
[SIGPIC][/SIGPIC]

xpuser

valovite pnevmatike- mogoče dosti obračanja volana na mestu pri parkiranju?

tomaz555

Jih menjaš naprej - nazaj?

frodo1

Èe imaš gume očitno neenakomerno obrabljene: zunanji rob- notranji rob je očitno nekaj narobe z volanskim vzvodovjem, je dobro naredit optiko.
"Ni se sramota uèiti, ampak ne znati."

casper

Zdi se da bi mi bilo pametno narediti optiko.
Ima kdo kako priporočilo za zanesljivega in cenovno ugodnega ;)

Razmišljam o AMZS, ker kot član imam kao neki popust. Ali ima kdo izkušnje z njimi?
Kolika je tipična cena optike?

Kar se tiče gum: vulkanizer jih koliko vem obrača naprej - nazaj.
Parkiranje: volan seveda obračam v mestu, ampak po mojem ne preveč. Običajno pazim da ga obračam šele ko se avto premika.

Po mojem guma ni obrabljena neenakomerno: notri - zunaj, ampak prav so kao valovi. Ampak kot sem že napisal: ko sem jo jaz dotikal z roko nisem nič pazil. Sam seveda, jaz ko nestrokovnjak, lahko da ne nimam občutek da nekaj ni ok.

xpuser

Imaš zimske pnevmatike in jihj pretipaj prešlataj in boš videl če so valovi.
Èe je opptika fuč- to je bi pobiralo robove se prvo podvozje poštima potem optika. tako da pusti stat.

sl1

Najbrž je kriva optika zadnjih koles. Glej priponko.
Svetujem, da greš narediti optiko - stane cca 40€. Jaz sem jo delal pri Španu na Brezovici že večkrat na različnih avtih in so vedno naredili v nulo.

casper

Citat od: xpuser;218830Imaš zimske pnevmatike in jihj pretipaj prešlataj in boš videl če so valovi.
Èe je opptika fuč- to je bi pobiralo robove se prvo podvozje poštima potem optika. tako da pusti stat.

Kaj pomeni to: "se prvo podvozje poštima"?

kaj se potem štima z optiko še ne podvozje?

mogoče so vprašanja neumna, ampak jaz o avtih bolj mal vem :(

xpuser

Razni lufti-če so, čeprav naj bi to pogledali ob letnem servisu...

andraž

Optika stane cca. 30 eur. Majhen strošek za velik prihranek, če ti pobere gume ali če te malo odvleče iz ceste.
Meni je delal Jerovšek in je kot mora biti.

xpuser

Nevem kaj razen steka se sploh da nastavit.