optika

Začel/a casper, Maj 13, 2016, 09:29:24 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

zlikovski

Samo stekanje se nastavlja pri večini vozil, previsi so ponavadi fiksni.
Edino na kakšni bolj konkretni modelih se da vse nastavljat.

andraž

Saj je že iztek pomemben. A ni bistveno da pelje avto naravnost in da je v ovinkih kompakten? Pa na čem želite prihraniti...

xpuser

Ja samo če ne menjaš kaj na letvi nevem zakaj bi dal nastavljat.

andraž

Včasih se kaj zgodi pa nihče ne ve zakaj... Recimo: na C5 so mi menjali ležaj levo spredaj. Po tem je avto vleklo malo v desno in volan ni bil čisto naravnost. Jerovšek ni vedel vzroka, ker se to nebi smelo zgoditi. Naredili so optiko, je bilo potrebno nastaviti levo kolo in s tem volan na sredino. Sedaj je  kot mora biti. Se mi strošek za optiko ne zdi stran vr¿en denar.

frodo1

Citat od: xpuser;218852Ja samo če ne menjaš kaj na letvi nevem zakaj bi dal nastavljat.

Kaj bi pa moral menjat na letvi?
Vožnja po robnikih, ti lahkohitro kaj zamakne. Pa sama cena optike je ni tako velika, pač prekontroliraš če imaš v redu. Na zadnjih kolesih pa ne vem če se da na tvojem avtu kaj nastavljat, vsaj pri boljših lahko.
Kakšne gume pa imaš na avtu, pa pritisk je v redu, je kar pomemben dejavnik za enakomerno obrabo.
"Ni se sramota uèiti, ampak ne znati."

casper

Citat od: andraž;218847Saj je že iztek pomemben. A ni bistveno da pelje avto naravnost in da je v ovinkih kompakten? Pa na čem želite prihraniti...

Saj avto itak gre naravnost - držiš volan in gre tam kjer ti hočeš. Drugače pa bi bilo več avtov poleg ceste kot na cesti.

V mojem primeru je tako. Ko sem na ravni cesti pustim volan avto čist malenkost gre v desno. Ampak volana itak naj ne bi nikoli puščal brez kontrole - vozim citroen in ne teslo. Ko imam roke na volanu, ne čutim da mi ga vleče v desno.

Sploh ne gre za denar in prihranek, ampak se vprašam, ali sploh to potrebujem. Jaz sem paš amater in raje vprašam nekaj kar ne vem.

Vprašal sem predvsem zaradi te valovitosti gum.

Romzi

Citat od: frodo1;218857Vožnja po robnikih, ti lahkohitro kaj zamakne.
Vožnja čez robnike.... česa vse človek ne vidi. Folk gladko pregazi robnik z 20 na uro in parkira kje pač je. Za take primerke je optika stran vržen denar.

andraž

Citat od: casper;218866Saj avto itak gre naravnost - držiš volan in gre tam kjer ti hočeš. Drugače pa bi bilo več avtov poleg ceste kot na cesti.

V mojem primeru je tako. Ko sem na ravni cesti pustim volan avto čist malenkost gre v desno. Ampak volana itak naj ne bi nikoli puščal brez kontrole - vozim citroen in ne teslo. Ko imam roke na volanu, ne čutim da mi ga vleče v desno.

Sploh ne gre za denar in prihranek, ampak se vprašam, ali sploh to potrebujem. Jaz sem paš amater in raje vprašam nekaj kar ne vem.

Vprašal sem predvsem zaradi te valovitosti gum.

Meni se zdi prav, če je volan na sredini in gre v tem trenutku tudi avto naravnost. Seveda, tudi ko ne držiš volana. Sicer nekaj ni.
Gume postanejo neenakomerne zaradi starosti ali zaradi nepravilndga tlaka, pri bolj poceni znamkah se lahko tudi podre ravnotežje v notranji konstrukciji. Tekalna.površina zgleda ok, guma pa ni več pravilno okrogla. To se pogosto dogaja na utrujenih zimskih,  ki se vozijo poleti. Èe pri drugem kompletu teh težav ni bilo, menjaj gume.

sl1

Eni smo bolj občutljivi, eni manj. Mene zelo moti, če ni volan 100% na sredini, moje žene pa ne recimo. Eni pač malo držijo skoz v levo da gre naravnost - tako kot pes ko teče naravnost tako da ima telo diagonalno. :)
Zato so bili stari citroeni z 1 prečko fajn - tam ni bilo tega problema.

casper

Citat od: andraž;218870Meni se zdi prav, če je volan na sredini in gre v tem trenutku tudi avto naravnost. Seveda, tudi ko ne držiš volana. Sicer nekaj ni.
Gume postanejo neenakomerne zaradi starosti ali zaradi nepravilndga tlaka, pri bolj poceni znamkah se lahko tudi podre ravnotežje v notranji konstrukciji. Tekalna.površina zgleda ok, guma pa ni več pravilno okrogla. To se pogosto dogaja na utrujenih zimskih,  ki se vozijo poleti. Èe pri drugem kompletu teh težav ni bilo, menjaj gume.

Seveda je (bolj) prav da gre čist naravnost brez rok na volanu. ampak ker cesta ves čas zavija to mi se ne zdi toliko pomembno.

O starosti in kvaliteti gum v mojem primeru ne smelo biti vprašanj: gre za letne Michelin Primacy. Vozil sem jih smo dva poletja in nisem prevozil več kot 35k km. (zimske so Nokian, ampak so 1 leto mlajse in so zaenkrat ok)
Meni se to ne zdi preveč km in let in in sem negativno presenečen da so tako uničene.

Zaradi tega iščem morebitni vzrok zaradi katerega jih mogoče moram menjati.

Aja, ali se lahko guma toliko uniči pri hrambi tako da se zgodi tole?

Je*eš mishelin. Naslednjič bom kupil kormoran, da vsaj vem zakaj jih moram menjati po 2eh letih :Paint-Angry:

frodo1

Po moje že niso gume krive, kaj pa je, boš pa moral sam ugotovit.
:emot151:

MSrougeZX

Pri DS4 od očeta so tudi Michelin primacy  uničene...požrte...pa je umirjen voznik...na števcu 45000km...od tega polovico na zimskih...in sem mu naročil Nexen n'fera 225/45 18. Pa ne zato ker nima denarja za novo MIichelinko (200€ komad), ampak zato, ker je za umirjenega voznika Nexen (80€ komad) več kot dobra guma.
C4 Cactus 1.2 110 Shine 2017(2018) (98000km)
Laguna coupe 2.0dci GT 2013 (71000km)
R5 e-tech 2025
Jumper Camper 2.2HDi 2005/2018 (148000km) - PRODAN

AVTONEGA ROUGE - globinsko èišèenje in poliranje vozil

altair123

Mišelinke primacy, prva vgradnja na mojem avtu je zadnja desna guma postala valovita v eni sezoni. Tako da si videl na en meter valove... Tresla ni, volana vleklo ni, samo brenčala je med vožnjo...
Sredi druge sezone je na dnu valov ostala praktično brez profila, zato sem menjal (dal kontinental, kar se je kasneje pokazalo tudi za slabo izbiro).

frodo1

Na meter daleč vidiš valove, pa ne trese, nekaj mi ne gre skupaj, ali so pa bili valovi popolno enako razporejeni, v kar pa dvomim.
:breaking_pc:

frodo1

Casper;

malo pofotkaj pa da malo vidimo.