Poraba 2.0 HDI

Začel/a pablohasan, December 26, 2015, 09:03:26 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

pablohasan

Koliko kaj imate?

Meni je nekam čudno se začela obnašat, zdaj je kar skos okrog 7.5, prej je bila liter manj ponavadi.

Prav tako se mi neki čudno zdi, kot da se turbo vklaplja in izkljaplja..

nič jasno...

btw. je kdo čipal v zadnjem času?

Romzi

Pomoje ti kaj več kot 6,5 ne bi smelo žret, po izkušnjah na Xsari govorim (2.0, 110 konjev).
Turbo se pri tebi težko vklaplja in izklaplja (ker je mehansko reguliran, razen če je tam kaj narobe), na hitro: lahko te kak senzor heca (MAF ponavadi) ali pa ti kje mimo piha, ali pa EGR recimo. Lahko bi bilo tudi kaj s senzorjem tlaka ali njegovim ožičenjem (tudi sam sem imel s tem težave - pošiči). Na čipanje pozabi, dokler ne rešiš težav, sicer pa če imaš dobro sklopko.... http://www.hdi-tuning.co.uk/

wragec

pablohasan

ja saj meni je tudi čudno. Xsaro sem kupil sicer dober mesec nazaj, prej je bila tam nekje okrog 6,5, zdaj se mi pa zdi, da je narasla poraba tam na 7.0 do 7,5. Da bi rekel, da mam kaj težjo nogo, ali pa da vozim kaj drugačne relacije ni variante...

Kje bi pa to človek dal pogledat okoli Ljubljane? Ni nujno, da je pooblaščenec.. lahko tudi kakšen domač mojster. A to se vidi na testerju, a je treba iti s poizkušanjem?.

Mam pa en tak smešn občutek pri vožnji, ga malo težko opišem. Recimo, ko pospešim v 4 ali 5 prestavi, se mi zdi, kot da bi imel avtomatika, ki bi malo šaltal dol, pol spet gor in podobno...

zlikovski

Zdaj ni poletje, da bi avto izklopil zaug po eni minuti, in se pozna na porabi.
Ko berem te vaše objave kolko pije,... potem si kupite Aixam-a.

Romzi

Pri elektronskem vbrizgu "zauga" ni. Pri dizlu še toliko manj.
Ne gre toliko za porabo. 7,5 je nekoliko preveč za XP, razen če se vozi 2x na dan po 10 km.
Lahko je pa indikator za kaj drugega, kar bi utegnilo nagajat.

zlikovski

Zaug je, ker mu avtomatsko elektronika poveča čas vbrizg,... in izklopi to funkcijo, ko doseže določeno temperaturo.

Romzi

Prjatu, zauga ni v tem primeru ni. Zaug obstaja samo v vplinjačih. "Zaug" pomeni delno blokado zraka v vplinjaču, posledično se poveča doziranje goriva, s tem dobiš močnješo mešanico gorivo/zrak.

pablohasan

hvala vsem za nasvete.

Jaz  imam avto enkrat od začetka novembra, in od takrat so temperature precej podobne.

bolj sem postal pozoren zaradi tistega dogajanja, ki sem ga omenil zgoraj.

A ima kdo izkušnje s Citroen Dovjak? Je ravno blizu mene...

tomaz555

pablohasan

Na to sem najprej pomislil, samo kaj pa vem, ne voham nič...

zlikovski

Zakaj pa je potem motorček ''prostega teka'', vzemi ga ven, pa ti avto potem mora iti brez tega.
To je vse pogojeno z senzorji, hladilne tekočine, temperaturo vsesanega zraka,... in ta ''motorček glih to uravnava, in posledično računalnik daje več goriva ali manj.

gregor

Motorček prostega teka na dizlu?
Moram kdaj pogledat kakega hdija.
Evasion 2.1TD 1999
Fiat Ulysse 1.9TD 1995, Fiat Scudo 1.9TD 1999, Fiat Scudo 1.9TD 1998 Avtodom
Zelena Xantia Berline 1.9TD
Lada Niva 2.4D
2x Nissan Patrol Y61
Naprodaj veliko rabljenih delov za Xantio

zlikovski

Za dizla nevem kak imajo rešeno, ker vozim samo bencinarje, ima pa sigurno nekak rešeno.
Naprimer na mojem CX-u ki je dizel ima rešeno tako, da ima na bloku motorja prišraufan bimetal in nato zajla do bošpumpe in ko je hladen, mu doda grivo, ko se pa segreva pa mu počasi zapira.
Tak da vsak avto ima ''čok'' rešen tak ali drugače, seveda novejši krmiljeno prek elektronike.

gregor

Ja, ni pa to "zaug" ali čok, ki omejuje pretok zraka. To hoče tud Romzi povedat.
V nemščini se stvar, ki jo opisuješ za CXa, imenuje KSB-Kaltstartbeschleuniger.
Rešen imajo torej mrzel zagon, tako ali drugače, nekateri tudi z zaugom.

Nazaj na temo, velika baza realnih porab avtov je na //www.spritmonitor.de
Evasion 2.1TD 1999
Fiat Ulysse 1.9TD 1995, Fiat Scudo 1.9TD 1999, Fiat Scudo 1.9TD 1998 Avtodom
Zelena Xantia Berline 1.9TD
Lada Niva 2.4D
2x Nissan Patrol Y61
Naprodaj veliko rabljenih delov za Xantio