dolivanje olja

Začel/a RoXena, September 16, 2014, 02:45:52 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

RoXena

Pozdravljeni

Sem lastnik C4 1,6 VTI, letnik 2009, prevoženih 50000 km. Pred dnevi se mi je na displayu izpisalo - Warning,  low lewel engine oil.

Sem dolil približno 1 dcl olja, po šipki pa je bilo res precej pod nivojem. Od zadnje menjave olja sem prevozil 10000 km, oz ravno eno leto. Me zanima če ima kdo izkušnje glede tega in če je normalno da se po toliko km dolije olje v motor. Sicer pa je motor suh in nikjer ne pušča.

Robert

xpuser

Ni razlika med min in max 1l? 1 deci v tem primeru ne pomeni dosti.
Kater motor je notri tastari 80kw ali že novejši z verigo?

Čojko

To je verjetno normalno, saj delaš najbrž kratke in mrzle relacije. Pa tudi odvisno koliko ga je bilo dejansko noter ko so ti pred letom dolili svežega, ter kakšne sorte je bil.

Jaz bi sedaj naredil redni servis.

RoXena

Ja. Motor je s ketno 120km. Notri pa je champion 5W40

RoXena

Ja pa relacije res niso neki dolge, kaj pa vem. V službo imam 6 km. Drugače pa tu pa tam kakšna daljša, saj se vidi, komaj 10000 na leto.

JureA

Priznam, da nisem več v rosno mladih letih, pa se vseeno sprašujem, kdaj je prišlo iz mode občasno preverjanje nivoja olja, takole vsaj enkrat na kvartal?
Se dandanes tega ne počne več?
Se to smatra za nekaj povsem zastarelega, česar v 21. stoletju ne delamo več?

Motorji so takšni in drugačni, nekateri ne porabijo nič olja, nekateri pa kar precej.

Na nekaterih mojih avtih (XM, Crosser) motor ne porabi nič olja, pa si vseeno ne predstavljam, da celo leto ne bi dvignil havbe in preveril nivoja.
Na nekaterih (Picasso 1.8i 16V) bi pa v enem letu zmanjkal vsaj liter olja, če ga ne bi redno preverjal in dolival.

RoXena

Jaz pri Xsari Picasso 1,6 16V elegance plus nisem dolival nič, pa sem rabil Total Quartz 9000 5W40 pa tudi castrol. Mogoče je pa res motor tak da je treba dolivat. Sedaj bom dal Total Quartz 9000 5W40, pa bomo videli

Gox

Moj je že pred servisnim intervalom pojamral ... "top up engine oil level"

Servise delam nekje na 15.000km oz. 1x letno .. večinoma vozim kratke relacije okoli mesta in po mestu ... imam pa 5w 30 olje.

Malo doliješ in voziš dalje ... če se ne motim piše tudi v servisni, da lahko popije nekaj olja... bom preveril.

(1.6Vti, 120, 63.000km)

xpuser

champion olje mogoče ga pa zaradi tega pije.

gule

Vti motorji radi spijejo nekaj olja...kot pravi JureA, je treba imeti navado preveriti včasih nivo olja. Vsekakor je fajn preveriti tudi ostala olja in tekočine(velja za vsa vozila)...

Pa tudi pritisk v pnevmatikah(vključno z rezervno)...

Xandrej

Jaz vedno ko operem avto itak pobrišem vodo pod haubo pa še špiko ven potegnem pa pogledam to je to. Oz sedaj tega več nemorem ker trenutni avto nima šipke jebojih!

Čojko

Citat od: Xandrej;190196sedaj tega več nemorem ker trenutni avto nima šipke jebojih!

To pa zato, ker si šparal pri naročilu dodatne opreme,..... gurenjc :Hammer3:

xpuser

Da ni pod okrasno plastiko?

Xandrej

Nimajo je samo noter na displayu lahko pogledaš koliko je olja.

andraž

Preveč moderne tehnike... Palčka nikoli ne laže...