c5 II - engine temperature too high

Začel/a gico, Avgust 21, 2014, 12:57:36 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

gico

Zdravo,

Imam en problem če mi kdo lahko pomaga. Imam C5 II 1.6hdi in se danes na vrhu manjše vzpetine počasi spuščam vztratno, da bi na primernem mestu avto obrnil - nakar mi začne naraščati števec za temperaturo hladilne tekočine in prižge se lučka stop na displayu pa napis Engine temperature too high. Avto vgasnem, predvidevam, da je morda nivo tekočine majhen in je zaradi naklona prišlo do te situacije. Počakam minuto, dam kontkat in prižgem avto (merilniki vsi na svojih mestih) obrnem in se odpeljem. Par minut je bilo slišati čuden šum - kot bi klima (ventialacija) začela "čudno" pihati.

Po cca 10min vožnje se mi na semaforju znova pripeti identična situacija, se umaknem na stran, izključim avto, počakam minuto ter probam speljati in spet lučka. Odprem pokrov in slišim, da še nekaj pri mašini "zuji" (ne mislim na ventilator, mašina je izkopljena) - zvok je trajal cca slabim 5min, vmes pogledam hladilno tekočino in je na maksimumu...počakam cca 10min in se normalno odpeljem domov, brez zaznanih težav, temperatura olja in hladilne tekočine na svojem mestu.

Vsak dan naredim neprekinjeno cca 50km umirjene vožnje. Danes je šel na hrib in tole...ima kdo kakšno idejo? BC nima na listi zaznane nobene napake.

Mehanika imam na dopustu do naslednjega tedna, sedaj me skrbi vožnja...:funny34d:

alesz

Saj ti napiše da je temperatura previsoka.....ne dela ti motoventilator........

gico

googlam pa nic kaj ne najdem na ta izraz...to obstaja samo original del ali?
do mehankarja imam cca 30km-to je pol treba vleko poklicati?

g0gY

Poglej če se ti zavrti ventilator motorja. Preglej varovalke. To bi ti prvo svetoval. Nato pa še ali imaš dovolj hladilne tekočine. Nato bi pa naprej raziskoval.

gico

Računalnik je javil napako ventilatorja hladilnika motorja...ventilator se malo zavrti pa se ustavi...ga je skušal preko diagnostike zagnati pa isto...malo se zavrti...varovalk nismo pogledali-bi lahko bilo vseeno to krivo?

cena dela je namreč zelo visoka in baje samo original. Popraviti pa to ne gre? Mehanik je rekel, da mogoče če bi se razstavil in sčistile ščetke?!

Je pa treba vse spredaj razdret, odbijač ipd. - je imel že kdo takšno zadevo in kolk ga je prišlo delo oz. kolk se po vaši oceni zdi realno (da me ne bodo nap.....)

lp

alesz

Nosilci ščetk so spajkani na tiskano folijo,ki je lepljena na hladilno površino.Ponavadi te folija zaradi vlage odstopi,površina je pa povsem korodirana.Èe je to vredu se ponavadi da popraviti....................

gico

se pravi, da se sčisti in ponovno spoji? nima veze elektronika (nekje sem prebral, da če je ta ventilator z elektroniko da potem ni variante da se da popraviti? da tisti kaj so brz da tam pa kao obstaja možnost)?

pa to potem spet drži nekaj časa?

hvala
p.s. alesz si pa pravilno diagnosticiral, sam sem po prebiranju forumov upal na senzor temperature motorja :emot112:

alesz

Dejansko to popravilo ni "delo",to je socialni projekt.Najsigurneje je zamenjati kos z novim in se ve kdo daje garancijo.Drugače je pa potrebno zadevo odpreti,pregledati in se nato odločiti kaj.Èe je res vzrok samo na ščetkah se jih pač zamenja.Ne vem kaj bi se tu čistilo.Ponavadi res niso izrabljene,blokirajo pa zato ker je povezovalna žica pregreta in segnita,povsem trda.Priključne žice ,oziroma stanje se na spodnji sliki lepo vidi........vglavnem če je tiskano vezje vredu in so nosilci ščetk na mestu,potem je možnost,da bo to delovalo.

xpuser

Kupiš novi ventilator. Koliko boš prišpraral ko bo enkrat res prišlo do pregretja motorja.

gico

nisem se še odločil kaj bom...ventilator je namreč +300e (baje naj ne bi bilo replike)

xpuser

tomaz555

C50

C50

Še avstrijska stran:

http://www.pkwteile.at/frigair/2755490

Je za C5 1.6 Hdi 2006 letnik. Samo ne vem, če je to to.