C5 III in "GHD Ilirska Bistrica"

Začel/a StefZ, Julij 14, 2014, 11:27:13 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

StefZ

Zdravo!

Po dolgem času sem bil v svojem C5 III (2.2 HDI 170 KM) sam (brez žene, otroka, psa in prtljage) ker sem jih šel iskat na morje in sem ga "pritisnil" skozi traso GHD Ilirska Bistrica (kdor ne pozna naj googla) - sicer v nasprotni smeri. Torej štart na Knežaku in gas v dolino proti Ilirski...

Ugotovovitve:
- prvi preblisk v glavi je bil "prasec težki" - s polnim tankom ima zadeva cca 1900 kg in ravno tako se tudi obnaša. Kot bi divji svinji nataknil špičake in jo spusti v beg pred lovci :)
- tudi sport tipka ne pomaga: zadeva se nagiba do amena (saj za to je v končni fazi narejena)
- 18 col gume dobro držijo (Kumho LE Sport KU 39) sem pa imel občutek da jih bom snel s platišč... Cvililo še ni nič, tudi ESP se ni vklopil kar pomeni, da sem imel še rezerve oz. premalo ja...c :) Sedaj razumem tiste, ki pravijo, da gume zdržijo sezono oz. max dve, ker jih teža dobesedno požre. Ob hitrejši vožnji skozi ovinke verjam da kar "izginejo" :)
- feedback na volanu: Èe izvzamem to, da je na enem "hardu" za sekuno postal malce trši ga praktično ni :) :)
- 330 mm diski in 4 batne čeljusti delo dobro opravljajo (vsaj tistih par ovinkov :) )
- isto zadevo moram enkrat ponoviti še v pravi smeri trase :) potem pa nič več, ker se mi avto in material ob taki vožnji dobesedno smili.

Pravijo da dirkači po tem, ko postanejo očetje, izgubijo sekundo na krog - jaz verjamem da sem jih še več :) Se še v živo spomnim časov tam 10, 12 let nazaj, ko sem iste ceste napadal z Ibizo (eibah vzmeti, 30% trši amortizerji, samo 75 konjev in 950 kg...) Je bilo s tistim več veselja in občutka v vožnji - gledano striktno z vidika športne vožnje. V udobju je svetlobno leto razlike...

Skratka... Namen ni bilo dirkanje in ogrožanje ostalih udeležencev. Vem da avto ni namenjen takšni vožnji ampak sem ga vseeno preizkusil še v tej luči...

To je to. Kratek test tega, čemur avto ni namenjen :Hammer3:

MSrougeZX

Tudi take stvari treba kdaj sprobat...tudi jaz sem zelo zadovoljen z istimi gumami.
C4 Cactus 1.2 110 Shine 2017(2018) (98000km)
Laguna coupe 2.0dci GT 2013 (71000km)
R5 e-tech 2025
Jumper Camper 2.2HDi 2005/2018 (148000km) - PRODAN

AVTONEGA ROUGE - globinsko èišèenje in poliranje vozil

superca13

Ja, se strinjam. Prase težko se precej nagiba kljub sport tipki (v primeru divjanja).
Ni za take finte :-)

dvorjan

Take stvari je dobro preizkusit ze zaradi tega, da se ugotovi, kje so meje vozila in voznika. Morebiti le izbira mesta za tak preizkus ni najbolj posrecena (precej polna prometnica). =)
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

andraž

Èe pa kateri avto ni za take športe, potem to ni Citroenov hidravličar. Ampak testirat kje so meje je vseeno včasih zabavno...

Čojko

Se ne bi ravno strinjal. Z XM V6 sem imel zelo lepe športne izkušnje, vključno z šport tipko, vendar je bilo veliko boljše to počet po hitrejših magistralah, ali bolj ovinkastih AC obvoznicah, pri hitrostih nad 120 pa do 200 ali še čez. Savine gume so mi zdržale zgolj eno leto. Z Xantio V6 Activo pa je to verjetno še lepše počet.

C5 pa je "krava", ki je namenjena udobju,.. in tudi če imaš tendence športne vožnje te verjetno kmalu minejo.

Se strinjam tudi sam, da leta in družinska odgovornost precej upočasnijo šoferja. Tudi ko si sam in stiskaš imaš še vedno kar nekaj rezerve "za vsak slučaj", ... Je pa gušt, vsake toliko malo nahraniti otroka v očetu.

Vlado333

@StefZ
Mogoče sem nekaj zamešal, ampak kolikor se jaz spomnim 2.2HDI nima 4 batnih čeljusti, razen če si ti nadgradil zavore.

Glede hitre vožnje skozi ovinke s C5, lahko rečem le to, da ob prvem resnem poskusu takoj vidiš, da avto niti slučajno ni temu namenjen.
Jaz pri sebi opažam, da sem vsako leto večja "reva", ko pridemo do hitre vožnje po ovinkasti cesti. Vprašanje kako bi peljal C5 skozi ovinke cca 10 let nazaj.

MSrougeZX

Noben avto mi ni tako žrl gum kot C5 III...res da sem dinamično vozil velikokrat na poti v službo...približno 30km po ovinkasti cesti. Po letu in pol z laguno coupe in enakimi gumami opažam razliko, manjša obraba, na zadnjem paru zelo majhna, pri c5 tourerju mi je žrlo vse 4 gume enakomerno.
C4 Cactus 1.2 110 Shine 2017(2018) (98000km)
Laguna coupe 2.0dci GT 2013 (71000km)
R5 e-tech 2025
Jumper Camper 2.2HDi 2005/2018 (148000km) - PRODAN

AVTONEGA ROUGE - globinsko èišèenje in poliranje vozil

StefZ

Citat od: Vlado333;186787@StefZ
Mogoče sem nekaj zamešal, ampak kolikor se jaz spomnim 2.2HDI nima 4 batnih čeljusti, razen če si ti nadgradil zavore.

Imaš prav. Spredaj čez platišče se vidi dva bata in sem logično sklepal da so 4 batne (dva še na drugi strani). Sem šel preverit na citroen service in sta po dva bata z ene strani, na drugi strani diska pa jih ni... Vedno nekaj novega...

Kar se pa staranja + družine tiče imate pa vsi prav. Vse skupaj je kar težka "prtljaga", ki te upočasni.

mirchi

Citat od: andraž;186781Èe pa kateri avto ni za take športe, potem to ni Citroenov hidravličar. Ampak testirat kje so meje je vseeno včasih zabavno...

Xm 2.5td,hiro po tistem ko sem ga kupil. Nove gume fulda205/55/16,na novo optika,pred tem obisk pri Nemcu...ga ni hitrejsega avta na cestiSl.Bistrica-Rogaska Slatina. Ja divjak sem! No bil...
Rezervni deli XM ugodno naprodaj!

Lovro

Meni se pa zdi, da gre C5 III čisto lepo po ovinkih... Je pa res, da je več gušta v lagani potovalni vožnji, čemur je pravzaprav tudi namenjen. Gre namreč za poslovni/družinski avto.
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

xh4ntos

Tudi sam imam občutek, da s vklopljeno sport tipko (sicer na 19 platiščih) gre kot po tračnicah..čisto se spremeni pedigre avta.. je pa res, da ima vsak voznik svoje meje (in pričakovanja) :-)

dvorjan

Raje napisite, kaj ste vozili prej (ozr. s cim primerjate). =) Sem vozil C5 mkIII pa se mi tudi priblizno ne zdi sposoben kaksnega hitrejsega ovinkarjenja ali pa spreminjanja smeri brez da bi prizgal ESP.

PS: Vozim DS3. =)
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

visar

ja ESP je zanimiv ....
Pa kaj pol če lučka utripa (to pomeni da vsaj sveti in dela)

Seveda gre :-)
je pa DS3 klasa zase - to ni avto to je žval (vozil svoh varianto 170), ampak tudi tam sem veliko videl lučko.
______/\\______
______/\\______

superca13

Citat od: dvorjan;187176Raje napisite, kaj ste vozili prej (ozr. s cim primerjate). =) Sem vozil C5 mkIII pa se mi tudi priblizno ne zdi sposoben kaksnega hitrejsega ovinkarjenja ali pa spreminjanja smeri brez da bi prizgal ESP.

PS: Vozim DS3. =)

Se strinjam.

A6, pa Insignia tudi. Precej lepše šlo skoz ovinke pri hitri vožnji napram c5.
Pri kruzanju, ko se ti nikamor ne mudi, pa hidravlika zmaga izrazito.