Izginjanje hladilne tekočine

Začel/a Emilyo, Maj 30, 2014, 08:56:59 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Emilyo

Imam problem s hladilno tekočino. Èudežno mi "izginja". Videt ni da bi kjer koli spoščala. Mokro ni nikjer, kjer bi lahko bilo. V kabini tudi ni opaziti, da bi pečka spuščala. Olje je lepo, ni videti vode in obratno.

Mi pa v cca 500km pade iz MAX na MIN.

Edina stvar, ki sem jo opazil je vlažen del na stiku med blokom motorja in glavo - slika v prilogi.

Se komu sanja, kaj bi lahko bilo?

xpuser

Kater motor? Pušča verjetno pod obremenitvijo. Pusti ga da se vklopi ventilator potem pa na eden dvigne obrate drugi pa gleda kje teče.
Je mogoče kje zraven termostat?

Emilyo

Motor je 1.6 16V. To je ravno pri termostatu. V desnem spodnjem kotu se ga še malo vidi. Ne pušča pa termoastat oz. ni videti da spušča. Je bil mesec nazaj zasilikonan.

Bom probal še z obremenitvijo do amena :) Na Jezersko do dile, pa da vidmo če bo spustilo.

xpuser

Si sam odgovoru, menjaj termostat in tesnilo, kupi pa neko bolj priznano znamko.
Silikon nima tam kaj delat.

Emilyo

Termostat je "nov" - menjan dva/tri mesece nazaj. Silikon je dan gor samo za "ziher" po robu oišja. Po moje ne pušča termostat, ker je okoli samega termostata popolnoma suho.

Vlažno je samo v tistem delu na sliki. Predvidevam da, če bi puščal termostat, bi bilo tudi okoli njega vlažno in bi tudi kapljalo.

Bom še malo preveril.

xpuser

Saj meni je tudi že nov termostat in tisto tesnilo zraven puščalo.
Èe misliš da ni potem verjetno ostane samo še tesnilo glave.

Citroenovc

A niso 1.6 16V bencinarji določenih letnikov meli neke probleme s puščanjem hladilne med glavo in blokom? Da se je enostavno pri tesnilu vscalo ...

Je pa res, da je to bilo že kar nekaj let nazaj in zna bit, da se je šlo za slabo serijo oz različico ...
OK

LP
Primož

andraž

Kaj pa če katera od cevi pri visokem pritisku pušča in voda prši po toplem motorju, ter tako hitro izhlapi? Zato tudi nikjer ne vidiš puščanja.

dejanslo

Citat od: xpuser;184606Pušča verjetno pod obremenitvijo. Pusti ga da se vklopi ventilator potem pa na eden dvigne obrate drugi pa gleda kje teče.

Si poskusil1 to.

Zdravko77

Zdravo!

Sem nov tukaj, pa mi še ni popolnoma jasno tole AMPAK!
Sem mehanik, leta in leta sem diplomiral na citroenih, u bistvu sem večino časa popravljal za mehaniki, ki so mislili da znajo popravljat avtomobile.

Zadevo preveriš popolnoma enostavno: obstaja naprava, ki jo zapneš na pokrovček namesto hladilne tekočine. Naliješ vodo prej na MAX in potem spustiš v sistem 1.4 bara tlaka zraka. Vse kar potrebuješ je eno pivce, dobro luč IN če je napaka na ohišju, se bo to zelo lepo vidilo, če ne pa samo pojdi do prvega mehanika, naj poskusi odvit zadnji vogalni vijak glave. Èe je ta narahlo zategnjen, si ga (ali pa ga je nekdo) pregrel in boš menjal tesnilo glave. Pa ne rabiš raztrgat avta do Jezerskega... Avto ni kriv, da nekdo ni povedal kar je bilo treba...:AngelPray:

LP Zdravko.

alesz

Èe je na enem delu mokro in gnilo,je to to in v nobenem primeru se ne bo zarastlo...................................

Emilyo

Citroenovc: avto je letnik 2002 tako da možno da je tudi to.

Sem probal že pod obremenitvijo/z obrati pa ni nič videti. Preveril sem vse cevi pa tudi nisem nič videl.

Vse bolj se mi zdi da je res tesnilo. Vedno je malo vlažno na tistem delu na sliki - med blokom in glavo.

Drugače pa možno, da je pregret, ker mi nekaj časa ni delala 1. stopnja ventilatoraja. Ko sem "mehaniku" omenil, da mi kazalec za temperaturo skače do 3/4 in potem pade pod polovico, je rekel da je to normalno pri citroenih... :emot63: potem sem sam testerjem ugotovil, da ne dela 1. stopnja.

Mi pa še vedno temperatura rehlo skače. Dvigne se malo nad polovico (ampak res malo) in potem pade pod polovico. Posebej v koloni. Je to skakanje temperature res "normalno"?

Zdravko77: hvala za nasvet glede vijaka. Bom probal

Zdravko77

Temperatura...večen problem citroena, le 5% uric kaže narobe, 25% trmostatov ni v pravem temperaturnem režimu (ker itak noben ne ve da obstaja termostat za toplejše in hladnejše podnebje - razlika od 5 do 10 stopinj, odvisno od modela, če imaš vklopljeno klimo mora itak non-stop delat ventilator (starejši so bili tako zvezani) na počasno stopnjo, ja sčasoma pa se greje malo pa po malo pa ga skuhaš. skoraj 40% vseh avtomobilov ima listje in drugo svinjarijo med hladilniki, ki jih nihče nikoli ne očisti, vsaj 10% jih "zajebejo" zato ker dodajajo aditive ki preprečujejo puščanje - ti ponavadi mašijo hladilnike, tako da če misliš avto imet - KER TI JE PAÈ LIKE - raskiraj kak evro več, zamenjaj hladilnik vode če je sumljiv, tesnilo glave, pogonski jermen in črpalko vode, rjavo stikalo na glavi motorja (rjavo je za vklop ventilatorjev) IN zeleno stikalo na glavi motorja (ta je podatek temperature motorja za računalnik - on pove koliko goriva naj ti pljune v cilindre), pa bo mašinca delala še zelo dolgo.

Navadno se zatakne, da želijo ljudje zanesljiv avto za drobiž, potem pa je problem dat 600€ za popravilo...2 jurja na leto:argue1: za cigarete pa ni težava...

Sicer pa ti povem iz izkušenj na tovornjakih (jih delam le najboljšim prijateljem), da če na 3 leta ne vzameš hladilnika ven in ga pošteno opereš, se greje pa ne veš zakaj... Tega nikoli nihče ne gleda, več kot pol mehanikov pa ti reče da si zmešan ali pa da je zmešan ta ki ti je to rekel, tako da odločitev je tvoja. Največkrat gre za prah iz makedama (na moker hladilnik se zalepi kt lepilo), listje, našel sem tudi že cement (so zidal hišo, veter je prijetno pihljal, pa se je obeslo na reže hladilnika pa ga je peljal v pralnico ker je bil od praha), da o mrčesu ne govorimo.

Največkrat mehaniki najdejo okvaro, ne pa vzroka za okvaro, ker motor sam po sebi nima razloga da se pregreva...

Obvezno zamenjaj čep expanzijske posode - ta se z leti utrudi in ne drži dovolj pritiska, pa ti voda zavre prej kot bi morala!:BigThumbs:

Emilyo

alesz: mi je jasno da če je gnilo, je gnilo, ne pričakujem, da se čudežno samo ozdravi. Oprosti, ampak potrebujem ogovore tipa Zdravko77. Rad bi slišal izkušnje lastnikov, ki so imeli podobne težave in ljudi, ki nekaj vejo o tem. Ne bom še na vrat na nos podirat glavo in menjat tesnilo, če je lahko še kaj drugega zraven. Ko se bom lotil poravila, bi rad vedel, kaj vse je lahko vzrok za težave in odpravil VSE vzroke. Ne pa da vsak mesec menjam nekaj.

Zdravko77, hvala!

Zdravko77

Tel 030233322. Pa se lahk kdaj ujameva preden odpotujem, pa vržem ukico.

Ja takole jaz naredim za stranke - ki so največkrat prijatelji...:

Èe se pokaže, da je tesnilo glave, obvezno jermen (tudi če je že bil ker ko se enkrat pregreje ni več tak kot bi moral bit), napenjalec, črpalka vode, termostat daš kuhat v lonec pa če se odpre prej kot voda zavre je dober (sem že imel slučaj, da je bil nov zanič), preverit cevi, ko imaš glavo dol obvezno tesnenje ventilov, po potrebi taflone in vodila ventilov, vse semeringe, hladilnik vode ven pa pregledat-po potrebi zamenjat, stikala temperature zamenjat (40€ strošek), olje, filter olja (skratka najrajši naredim servis komplet), alternator pregledat, kleme akumulatorja zamenjat pa preverit mase in delovanje ventilatorjev, pa ko ga skup dam vzamem antifriz za VOLVO tovornjake (ni koroziven - trik!) ker sem že imel slučaj, da je požlo vetrnico vodne črpalke. Potem odzračiš hladilni sistem,  ga zalaufaš in segreješ, ohladiš, vsak vijak posebej iz sredine ven losaš in nazaj zategneš, pa imaš za vedno mir. Ni po tovarniških zapisih ampak po izkušnjah iz preteklosti.

:gimme_money:To narediš pa te ne boli več glava. Seveda pod pogojem, da je avto tega vreden (ne cenovno ampak po ohranjenosti). Smešno mi je, da sem leta 2005 reševal take dileme, pa taisti avtomobili še danes delajo BP. Odločitev pa je tvoja...