Zimske/Letne gume

Začel/a altair123, Maj 19, 2014, 08:17:21 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

altair123

Kaj pravte, katere gume bolje delujejo poleti v dežju - zimske ali letne? Recimo da so gume ekvivalentne po globini profila in starosti...

xpuser

Seveda za poletni dež so zimske jaz še verige vozim če se oblak vtrga.

altair123

Vprašanje je preprosto:
 - na katerih gumah imamo v mokrem krajšo zavorno pot
 - katere gume kasneje začno drseti v ovinku
 - katere gume so manj podvržene akvaplaningu

ozadje tega vprašanja pa je, če človek naredi relativno malo km na leto, a je bolj varno meti 2 kompleta gum ali ne...

xpuser, glede na to da rad provociraš, te popolnoma razumem, da vedno s sabo kakšne verige voziš, dež in poletje gor ali dol... verjamem, da stegneš jezik tudi proti komu, za katerega gole roke niso dovolj...

xpuser

Citat od: altair123;183976Vprašanje je preprosto:
 - na katerih gumah imamo v mokrem krajšo zavorno pot

ozadje tega vprašanja pa je, če človek naredi relativno malo km na leto, a je bolj varno meti 2 kompleta gum ali ne...

xpuser, glede na to da rad provociraš, te popolnoma razumem, da vedno s sabo kakšne verige voziš, dež in poletje gor ali dol... verjamem, da stegneš jezik tudi proti komu, za katerega gole roke niso dovolj...

Ja če pa sprašujete takšne neumne stvari, S tem citroenčkom se letno naredi cc 10-15.000 km. Imam dva kompleta naplatiščih in jih menjam glede letni čas. Nekje v začetku novembra zimske konec marca letne.

Ni tukaj kaj za odkrivat.Kupiš koliko ti dovoli buget, jaz vzamem neke premium
znamke, ker je na koncu razlika v ceni dosti majhna.

Zdaj vsak ima svoje teorije in prepričanja, eni sodelavci se na privat avtih celo leto vozjo na zimskih seveda sava s3, ampak na službenih pa jokcajo kdaj bodo menjanje zimske za letne.

Vsakmu svoje samo da smo vsi srečni, ni lepšega za videt kot citroenčkarja ko pride po 4 leta stare mišelinke za svojo xp z ogromno profila za ceno ene nove.

na katerih gumah imamo v mokrem krajšo zavorno pot
 Nove letne pomaga če nima eko/fuel saving znak v imenu.
 isto kot zgoraj

isto kot zgoraj

Je pa res da v tej dimenziji nimaš neke izbire

Jaz bi izbral conti premium contact 5

Čojko

Letne gume so  popolnoma v vseh pogojih (tudi ko so temperature v minus in suha cesta) , razen v snegu, ledu in blatu/makedamu boljše od zimskih!

Dokazano, izmerjeno, .....

Problem zimskih gum poleti je poleg povečane obrabe pregretje! To narediš že z eno malo višjo hitrostjo po AC v poletnem času in takrat otrdijo oz. izgubijo vse kvalitete mehke zimske gume. Niso več za v mokro, niso več za pozimi, pri težkih pogojih se luščijo(grob štart na dobri podlagi), ipd.
Jih kmalu vržeš stran. Lahko že po eni poletni sezoni,...

Romzi

Kakšno je pa potem mnenje o celoletnih? Ker roko na srce: za avto ki dela 5000 km na leto sta dva kompleta bedarija in potrata denarja.

Čojko

Podobno. Jaz sem na kombiju vrgel dol dobre dve leti stare in cca. 30tkm celoletne, ker je bilo že bolj malo profila in so se začele luščit. So pa bile čisto sveže, kar je zopet minus. Vsaj pol leta morajo bit stare, še bolje eno leto.
če je guma, sploh zimska pravočasno dol in pravilno skladiščena zna trajat preko 5 let. Večji problem so letne, ravno zaradi vročine in sonca.

vinotoc

Sori, ne bom prilival ognja!LP Vinotoc.
Veter v laseh in pesek v zobeh
Sem Prlek in se mi ni treba delati Francoza.

altair123

Citat od: Romzi;183979Kakšno je pa potem mnenje o celoletnih? Ker roko na srce: za avto ki dela 5000 km na leto sta dva kompleta bedarija in potrata denarja.

Lahko pričakuješ odgovor, da avto, ki dela 5000km na leto je že sam po seb bedarija in potrata denarja. :)

Sicer pa sem to pa že sam v avtorevijah prebiral, da celoletna guma ni ne dobra letna, niti dobra zimska, ampak nek kompromis. Torej odvisno, kaj ti je pomembno.
Ker mene bolj zanima varnost, kot karkoli drugega, sem pa tudi pomislil, da bi probal mal pobarat v smeri primerjave glede varnosti. Ker bi sam po (osebnem) logičnem razmisleku rekel da je zimska guma tudi poleti na vseh podlagah, razen suhem asfaltu boljša od letne... a ker danes inženiring ni več logičen (pa ne mislim da je s tem karkoli narobe), se mi je zdel smiselno pobarat.

Romzi

Citat od: altair123;183991Lahko pričakuješ odgovor, da avto, ki dela 5000km na leto je že sam po seb bedarija in potrata denarja. :)
Je pa ni. Z biciklom pač ne moreš mularije v vrtec zvozit, pozimi sploh ne. Na šiht je pa tudi treba, pa čeprav 5 km daleč, žal ni alternative, bus 3x na dan to nikoli ne bo, še posebej ker je delovnik vsaj do neke mere raztegljiv pojem.

Čojko

če voziš vsak dan samo teh lokalnih 5 km potem imej zimske skozi. Uničiš jih poleti na AC.
Pa tudi če so malo slabše gume pač malo bolj previdno in z varnostno,...

Gox

Naša Xsara je imela zadnje 4 leta skozi zimske Goodyear ultragrip 8 gor ... prevoženih cca 28.000km. (cca 7tisoč letno)

Z gumami sem bil še vedno zadovoljen tako v mokrem kot v suhem. Ta zadnji sneg ko smo imeli na obali (mislim da v začetku 2013) je še vedno prišla BP v 50m zasnežen klanec do hiše.
Michelin Alpin so tudi zvozile BP, GY Ultragrip 8 na AX-u tudi ... edine ki ta klanec niso premagale so bile Bridgestone Blizzak na AX-u .... zmanjkalo proti vrhu ..pa so bile nove. (verjetno preveč ledena podlaga)

Ker C3 pic tudi dela malo kilometrov mu naslednjo zimo montiram zimske in jih vozimo par let ...

xpuser

Citat od: Romzi;183979Kakšno je pa potem mnenje o celoletnih? Ker roko na srce: za avto ki dela 5000 km na leto sta dva kompleta bedarija in potrata denarja.

Je cenej kot pa klepat in ličar.

Romzi

A bejž bejž? Zapri se v bunker in ne hodi več ven:Hammer3:

xpuser

Citat od: Romzi;183995Je pa ni. Z biciklom pač ne moreš mularije v vrtec zvozit, pozimi sploh ne. Na šiht je pa tudi treba, pa čeprav 5 km daleč, žal ni alternative, bus 3x na dan to nikoli ne bo, še posebej ker je delovnik vsaj do neke mere raztegljiv pojem.

Si s tem vse povedal.