Zimske/Letne gume

Začel/a altair123, Maj 19, 2014, 08:17:21 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Romzi

Da smo si na jasnem. Pišem zadnjič na temo "zanič" gum, zjebanih amortizerjev, spraskane vetrobranske šipe, in bit brez ABS-a in ESP-ja.
Sem popolnoma za, da se vozimo kar se da varno, vendar paranoja pred:
- "boš zletel s ceste"
- v primeru zaviranja "boš povozu pešca, konvoj otrok in še staro mamo za povrh"
- "a ti sploh veš za kolk procentov se ti podaljša zavorna pot če imaš/nimaš ____________________(vstavi po želji)???!???"
- "prevleke na zicih niso homologirane, te bo zavarovanica po****la če bo prišlo do nesreče"
WTF? Hujš kot Američani. Ne vem kako sploh kdo pride živ domov, kadar je poledica? Èista sreča, ali ljudje prilagodijo vožnjo razmeram IN avtomobilu IN svojim sposobnostim? V skrajnem primeru (če je res slabo vreme) je možno uporabit bus/dopust....
In če pišem, da je ekonomsko (in s stališča varnosti) neupravičeno imet dva kompleta gum za 5kkm letno imam za to razlog. Gume bodo prej "stare" kot znucane. Pa po dveh letih in še nadaljni 2 ali 3 leta se boš potem vozil na starih gumah - pozimi in poleti. Recimo da bi en komplet zamenjal po dveh,max treh letih. Zato vprašanje glede celoletnih - kaže da jih še noben ni sprobal, ampak eni vejo kao vse iz glave in googla.....

xpuser

Pa jih kupi in poročaj kako se obnesejo nam ki kupimo letne in zimske.

http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/

iščeš all season

dvorjan

Stalno kregarija o gumah. =) Nic novega.

Avtorju vprasanja pa tole: za 5000 km letno, brez pretiravanja po magistralkah in AC vozenj - kupi zimske in jih menjaj na vsakih par let (kot je predlagal Cojko).

Jaz sem imel na enem vozilu celoletne gume, ampak jih pozimi nisem vozil, tako da tezko recem, kako gredo v sneg.
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

Čojko

Citat od: Romzi;184024Zato vprašanje glede celoletnih - kaže da jih še noben ni sprobal, ..

Jaz sem jih sprobal in nisem bil preveč zadovoljen. Sem napisal na prejšnji strani. Zato sem sedaj namontiral letne, pozimi pa bom dal gor verige če bo že treba (obala),...

Lovro

Jaz sem prejšnje poletje prevozil z zimskimi gumami Fulda kristall na C5.

Gume so se lepo obnesle, tudi na mokrem, le v hudi vročini so rade zaškripale na kakem ovinku, čeprav nisem nič pretiraval s hitrostjo.

Tudi vulkanizer je rekel, da ne bodo nič slabše vozne lastnosti, le gumo poleti hitreje obrabiš, ker je mehkejša od letnih.

Letos so na avtu spet letne, ampak jaz prevozim cca. 25.000 km letno. Èe bi prevozil le 5.000, bi se verjetno odločil le za zimske gume in jih na cca. 3 leta menjal - itak se bodo v tem času izrabile.
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

Romzi

Citat od: Lovro;184034Jaz sem prejšnje poletje prevozil z zimskimi gumami Fulda kristall na C5.

Gume so se lepo obnesle, tudi na mokrem, le v hudi vročini so rade zaškripale na kakem ovinku, čeprav nisem nič pretiraval s hitrostjo.

Tudi vulkanizer je rekel, da ne bodo nič slabše vozne lastnosti, le gumo poleti hitreje obrabiš, ker je mehkejša od letnih.

Letos so na avtu spet letne, ampak jaz prevozim cca. 25.000 km letno. Èe bi prevozil le 5.000, bi se verjetno odločil le za zimske gume in jih na cca. 3 leta menjal - itak se bodo v tem času izrabile.
:BigThumbs: To me je zanimalo.

pubi2cv

Èe delaš 5 do 10 jurjev na leto, po možnosti mestne drkarije, je pa res potrata kupovat letne pa zimske gume.

Èe ti ni nujno vozit po snegu in v ekstremni poledici - torej nekajkrat na leto - lahko dostojno preživiš celo leto z letnimi gumami.

Èe živiš na hribu ali v bolj alpskih koncih naše ljube kokoške, pa celo leto zimske.

Pika.

Za več kilometrov pa absolutno dva kompleta. Je pa tako....jaz jih komajda znucam, preden se postarajo, pa delam preko 40.000 na leto....

Ne vem kaj tolk komplicirate okrog teh gum. Èe imaš finančno krizo, pač furaš osem let stare rabljene gume in ustrezno temu prilagodiš hitrost, varnostno razdaljo in stil vožnje. Je treba mal z glavo furat in ne gledat računa in specifikacije od gume....marsikaj smo že dal skozi...

dejanslo

Povprašal vulkanizerja, te novejše zimske imajo nek dodatek da so mehkejše in jih poletna vročina uniči. Problem je naslednjo zimsko sezono.

Čojko

Citat od: Lovro;184034Jaz sem prejšnje poletje prevozil z zimskimi gumami Fulda kristall na C5.

Èe te prav razumem si skoraj zrabljene zimske čez poletje skuril do konca, na zimo pa zopet kupil zimske, sedaj spomladi pa letne?
To je ok.
Èe pa nove zimske pregrevaš čez poletje je ob prvem večjem hladu in mokri cesti običajno drsalnica. Za v sneg ali blato in če imajo še profil bodo običajno še ok. Največji problem je ravno mokra hladna cesta.
To poznam, ker prakticira moja tašča - na obali celo leto fura zimske :Hammer3:
Verjetno bi bilo za take primere vseeno boljše vzet celoletne kot zimske.

Lovro

Citat od: Èojko;184045Èe pa nove zimske pregrevaš čez poletje je ob prvem večjem hladu in mokri cesti običajno drsalnica.

Možno... Enako sem imel pri moji ex Xantii, ko sem eno poletno sezono in nato še zimsko vozil z zimskimi Sava Eskimo.
Na spolzki oz. mastni cesti so nato pozimi res nekoliko drsele. Ampak po drugi strani so drsele enake zimske gume tudi na avtu moje žene, ki pa jih ni vozila poleti.

Tako, da glede tega ne vem. Vem le to, da se poleti zimske gume nekoliko hitreje obrabijo.
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

xantos

Xantia 1.9 TD Break (\'99) (pr***** zaribana!)
Xantia 2.0 TCT Activa (\'98) + LPG (pr***** vscana!) RIP
Xantia 2.0 TCT Activa (\'98) (pr***** zgorena!)
Xantia 3.0 V6 Activa (\'98) (zaenkrat še ni pr*****!)

altair123

Ker so bila vaša mnenja nekako nezaključena, sem malo prebrskal internet in našel tole:
http://www.auto-illustrierte.ch/artikel/reifentest-2013-jeder-pneu-hat-seine-zeit-6503712.html

Za vse tiste, ki se jim ne brat članka pa kratek povzetek:
Pri akvaplaningu je zimska guma od letne malo boljša.
Pri bočni vodljivosti v mokrem je letna guma malo boljša.
Pri obnašanju na dirkalni stezi je letna guma malo boljša.
Pri zaviranju na suhem je letna guma BISTVENO boljša. Pri zaviranju od 100-0 je avto z letnimi gumami stal pri miru, ko je imel z zimskimi še 50km/h.

Tiki

Na domačem meganu so čez celo leto zimske katere so šele sedaj po treh letih otrdele... Tako da tudi moje mnenje je da za 5k km letno kupit nove zimske, pa vsake 3leta zamenjat...

Imam pa na svojem avtu kao zimsko-letne Sava Adapto, stare 3leta in vožene samo eno sezono, pa lahko rečem da v snegu isti k***c kot letne, vožnja po mokri cesti pa je samoumor iz zasede...
Evasion 2.0i 1995
XM turbo D12 1991
XM 2.0i Break Sanitet 1992
Xantia 1.8 16v SX 1998
ZX 1.4i Break 1997
Xantia 2.0i VSX 1994
XM 2.0 TCT 1996
Berlingo 1.6 16v 2001
"Wannabe Berlingo" 2.0 hdi 2004
Xsara 2.0Hdi Exclusive 2004
Citroen C4 1.6 16v SX 2006
XP 2.0HDI exclusive 2005

nadvlozek

Jaz bi pa postavil vprašanje v obratni smeri, kako slabo bi se obnašale nove letne gume (245/45/18) pozimi in po snegu na avtocesti?

Berem namreč, da letne gume z dovolj profila pozimi niti niso tako velik problem, razen na snegu, pa še to se da bolj kot ne normalno vozit, če imaš nekaj smisla pilotiranja. Trenutne letne gume moram namreč čimprej zavreči in bi mogoče izkoristil veliko profila na novi letni gumi za to prvo zimo, nasledjo zimo pa kupil jeklena platišča in zimske gume..

Sicer pa pozdravljeni forumaši, sem čisto zelen, svež in ponosnen lastnik C5 Tourer l.2010. Zaenkrat zelo zadovoljen, avtocesta je njegov prijatelj, razen nekaj manjših problemov (omejevalci vrat na vročini, nedelujoč limiter) nimam pripomb čez to ladjo.

dvorjan

Letne gume pozimi niso problem, ce je cesta zgolj mokra. Cim pa prideta na sceno sneg in led, je pa konec. Potem pa si pecen. Ne mores posteno speljati (se posebej klancine so misija nemogoce), zavorna pot se nevarno podaljsa (ce se sploh ustavis). Nova ali rabljena guma - ni pomembno.

Suma sumarum - ce si lahko privoscis, da se v snegu ne vozis, potem lahko prezivis zimo z letnimi, sicer nikakor. Se posebno pa ne na AC, kjer so hitrosti ze tako visoke ...
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!