Tempomat

Začel/a StefZ, Marec 31, 2014, 08:23:52 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

StefZ

Zdravo!

Evo prvi nepričakovan "bug" v elektroniki mojega C5, ki po ponovnem vžigu izgine....

Problem je v tempomatu. Po tem, ko ga nekajkrat vklopiš/izklopiš s "pause" tipko vse skupaj zašteka in se noče več aktivirat. Probal vse:
- ponovno aktiviranje na "pause" tipko
- vnesti novo hitrost (plus ali minus tipka)
- sklopka, bremza
- izklop tempomata z gumbom "off" in ponovni vklop z gumbom "limit/cruise" (ko ga izklopim in vklopim si zapomni staro vrednost - mislim da si prej tole ni).

Na nič ne reagira. Ko ga hočeš aktivirat se desno, kjer se prikazuje shranjena hitrost namesto hitrosti izpišejo dve črtici ( - - ). :Paint-Angry:

Ko avto ugasneš nekaj časa vse deluje... Ko nato po xy izklopih s "pause" tipko spet vse zašteka...

Tipka za samodiagnostiko "check" po pričakovanjih javi, da je vse OK. :argue1:

Kdo s podobno izkušnjo?
Predlogi, mnenja?

Verjetno priklop na tester....

Hvala in LP

Sine64

Podobno se je dogajalo pri C4, ki ima sicer kolešček za preklop med limiter/tempomat....se mu je parkrat enostavno sfuzlalo.

Pri meni je sicer zafrkaval samo limiter, kolega je težavo rešil z menjavo volanskega obroča skupaj z elektroniko.

če se ti bo zadeva ponavljala bo možno da boš moral stroriti isto...če ne bo seveda tester pokazal kaj drugega...

miklavz

To se pojavlja že na prvih modelih C5, od samega začetka. Včasih mu gre, včasih pa se mu kar sfuzla, pospešuje, zašteka...
Pač ugasneš in ponovno prižgeš.
LPM

StefZ

Ja hec je da moraš ugasnit in ponovno prižgat avto, da se "resetira". Na avtocesti jaz to nebi prakticiral...

Je pa nerodno, ko greš npr. na pot, ki traja 1 uro in ti po 5 minutah zašteka - ostalih 55 minut se pa potem voziš brez, ker ne dela :Hammer3:

Ima mogoče kdo še kašno idejo kaj bi lahko bilo?

gordan

Citat od: StefZ;180898Ja hec je da moraš ugasnit in ponovno prižgat avto, da se "resetira". Na avtocesti jaz to nebi prakticiral...

Je pa nerodno, ko greš npr. na pot, ki traja 1 uro in ti po 5 minutah zašteka - ostalih 55 minut se pa potem voziš brez, ker ne dela :Hammer3:

Ima mogoče kdo še kašno idejo kaj bi lahko bilo?

Jaz imam podoben problem, le da pri meni ne dela Limiter. Danes sem se peljal po AC, vklopil tempomat, potem hočem vklopit Limiter, pa samo dve črtici. Mi ga ni uspelo vklopit niti po kakih 4 vžigih...

:funny34d::breaking_pc:

Fajdooo

Tudi meni ne dela limiter, tempomat pa za enkrat še dela :) Na servisu so mi rekli da je problem ker je tempomat na menjalnik vezan, limiter pa na "gas", oziroma na stoplako. pri meni je tester pokazal napako na stoplaki, oz. senzorju za limiter. To ti lahko pomagam, en brezvezen senzor spet taji :)

bikec1

pri meni je bil podoben problem in check tipka tudi ni nič pokazala. Ko smo naredili diagnostiko pa smo ugotovili da je bil problem v senzorju za pretok zraka. Ko smo zamenjali je bilo OK. Razložili so mi, da se tempomat in limiter popolnoma ugasne, če pride do kakršnekoli napake pri delovanju motorja, tudi če se ne čuti.... predlagam popolni pregled.
------------------------------
2.0HDI, 103kwTourer exclusive
------------------------------

zavrsnik

zdravo,
evo tudi jaz sem si privoščil novo križarko C5 karavan 2.0 hdi 140ks, 2011.
Pojavlja se mi ista napaka tempomat občasno ne dela, tiste črtice pa samo utripajo... tudi pri cca 1800-2000 rpm avto malenkostno ( občasno ) rahlo pocuka.
Vendar tester na uradnem servisu ni pokazal nobene napake.
Danes sem spihal LMM vendar ja zadeva nespremenjena... ali to pomeni po vaših izkušnjah menjava LMM  ( senzor pretoka zraka )ali iščemo napako drugje.

Lovro

Pri mojem sta nehala delovati limiter in tempomat. Krivo je bilo stikalo na pedalu za plin.
Menjali so kar celotni pedal za plin in sedaj vse spet deluje.
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

zavrsnik

Lovro, pa ti ni delalo obcasno ali ko ni delalo ni delalo stalno..
pri meni se lahko peljem in vse dela,:funny34d: ko pa avto ugasnem in ga prizgem nazaj tempomat ne dela samo crtice utripajo no kakor kdaj spet. Ali so stikala vidna na pedalkah? Bom preveril res mi je cudno tole enkrat dela drugic spet ne... hvala na odgovoru

Lovro

Stalno ni delalo... mogoče je vseeno tisto stikalo na gas pedalu za preveriti... mogoče kaki kontakti niso OK?

Za stikala ne vem, koliko se jih vidi... Vse skupaj so poštimali na servisu. So pa najprej razne stvari preverjali, in ker je bilo tisto OK, ni preostalo drugega, kot menjati pedal.

Edino, če pelješ še h kakemu štromarju, pa pogleda.
Lp. Lovro

Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

superca13

Citat od: zavrsnik;186367zdravo,
evo tudi jaz sem si privoščil novo križarko C5 karavan 2.0 hdi 140ks, 2011.
Pojavlja se mi ista napaka tempomat občasno ne dela, tiste črtice pa samo utripajo... tudi pri cca 1800-2000 rpm avto malenkostno ( občasno ) rahlo pocuka.
Vendar tester na uradnem servisu ni pokazal nobene napake.
Danes sem spihal LMM vendar ja zadeva nespremenjena... ali to pomeni po vaših izkušnjah menjava LMM  ( senzor pretoka zraka )ali iščemo napako drugje.

Glede rahlega cukanja je verjetno mehanska napaka. Vztrajnik.

zavrsnik

Zdravo,
Evo se oglašam nazaj, po dopustu ter cca 1200 km vožnje mi tale tempomat res ni jasen.. na vsakih 10 vžigov enkrat ne dela. Bo treba v kratkem na servis malo preverit.
Drugače pa je avto bomba za vozit udoben, velik in varčen. Trenutno sem zelo pozitivno presenečen. Kaj se bo dogajalo bom poročal, če pa ima kdo se kako idejo kaj preverit pa kar na plano.
Hvala se Dr. Madman-u za posodobitev navi kart.

Lovro

Mogoče se povežeš s forumašem Visarjem.

Pa se zmenita, da on preveri stikalo na pedalu za plin, če je to-to. Èe je, bo sigurno cenejše, da on poštima, kot pa da nov pedal kupuješ.
Lp. Lovro

Citroenovi starodobniki:

zavrsnik

Zdravo,
Da malo po update-am temo.
Z avto na splošno zelo zadovoljen, danes smo reševali tempomat vendar bolj kot ne neuspešno. Menjali smo konektorje na bremzi in sklopki, napaka se še vedno ponavlja. Pedalka za gas naj bi bila tudi ok... iščemo problem dalje... ( kaka ideja?? ). Aja zanimivo je to, da ko enkrat dela, dela stalno dokler avto ne ugasnem in ponovno prižgem.( misterij :))
Glede rahlega cukanja, nov SW ter uskladitev šob. po 2-3 dneh enako cukanje.
malo sumimo na šobe:( prvo bom še menjal bencinsko sedaj je OMV bom probal Agip naslednjič ).