Xantia, antifriz, grelec kabine

Začel/a skrt3, Marec 10, 2014, 04:10:17 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

skrt3

dober dan!

V Xantii MKII kar moteče smrdi, ko deluje ventilacija, vseeno ali hlajenje ali gretje. Poleg tega sem opazil mastno in lepljivo tekočino pod volanom, torej na voznikovi strani po tepihu ipd.

Sem torej zrel za zamenjavo grelca kabine?
Je možno, da je samo kakšna cev defektna?
Je puščanje odvisno ali deluje hlajenje/gretje in notranja ventilacija/od zunaj?

Mehanik me je miril, naj ne paničarim okoli grelca, ker v tem primeru bi mi morala zmanjkovat tekočina v posodi. je to res?

Temo o zamenjavi grelca si bom še pogledal, lahko tudi kdo zapne link.

Ko je zunaj tako sonce bi se skoraj opogumil in se sam lotil zadeve. če ne drugo bom imel 3 dni oddiha od otrok in žene :)

gregor

Puščanje ni odvisno od gretja/hlajenja.
 Je pa res da mrzel zrak gre mimo lopute in ni zasvinjan z antifrizom.
Spušča minimalno, tako da težko opaziš pomanjkanje vode v hladilnem sistemu.
Obvezno menjaj tudi dovodno cev ali jo vsaj dobro poglej. Ker običajno čez nekaj časa spusti cev.
Evasion 2.1TD 1999
Fiat Ulysse 1.9TD 1995, Fiat Scudo 1.9TD 1999, Fiat Scudo 1.9TD 1998 Avtodom
Zelena Xantia Berline 1.9TD
Lada Niva 2.4D
2x Nissan Patrol Y61
Naprodaj veliko rabljenih delov za Xantio

Citroenovc

ne vem več lokacije z glave - ampak daj poglej na motorni strani s katere strani pridejo cevi v kabino - če so na sopotnikovi - je skoraj malo čudno, da bi bila hladilna na strani voznika po tleh.

Kaj pa LHM in zavorni pedal? Vse štima?
OK

LP
Primož

xantos

Glede na to, da je pod volanom pri vozniku bi rekel da je crknilo klobučasto tesnilo na dozerju zavor. Imel sam isti problem...

http://www.citroenar.eu/showthread.php?t=10739
Xantia 1.9 TD Break (\'99) (pr***** zaribana!)
Xantia 2.0 TCT Activa (\'98) + LPG (pr***** vscana!) RIP
Xantia 2.0 TCT Activa (\'98) (pr***** zgorena!)
Xantia 3.0 V6 Activa (\'98) (zaenkrat še ni pr*****!)

rsm23

Jaz bi tudi rekel, da je prej LHM kot antifriz. LHM je malo bolj lepljiv ponavadi, pa vonj ima tudi kar močen.

skrt3

Hvala za odziv!

Torej imam ze dve tezavi :)

LHM okoli zavor in smrad v kabini...

1)
Prejsnji lastnik je omenjal zamenjavo zavornega cilindra z drugim rabljenim, ker je nov bil predrag. Lahko torej upam, da je samo original tepih se od takrat napit z LHMom. Pred dnevi sem odstranil dodaten tepih, ker je bil povit in spodaj lepljiv. Par dni sem se vozil brez in ugotovil, da mi cevelj rahlo drsi po original podlagi, kot bi bilo napito od te cudne tekocine. V najboljsem primeru, torej, moram fajn zglancat oblogo pod nogami. Drugace pa zacet brskat okoli cilindra, ha?

2)
Smrad v kabini
Zdaj mi zena pravi in spominja, da smo se smradu resili samo s kombinacijo ventilacija na nulo in notranje krozenje zraka. Ze z zunanjim dovodom zraka zasmrdi, mozno?
Vseeno potihem upam, da je ventilacijski sistem zasvinjan, ker je xantia nekaj mesecev bila parkirana, nato se nekaj tednov pri mehaniku, kaj pa vem. Obstaja morda konkreten pokazatelj, da je grelec za zamenjat?

xantos

Menjava cilindra z drugim rabljenim je popoln nesmisel, ker ne veš kako stara so tesnila. Sam cilinder ne crkne ampak spustijo tesnila. Mislim, da sem dal na Citroen servisu okoli 20 eur za komplet tesnil...

gregor

Èe je kakšna kapljica na pri sopotnikovih nogah, je 100% pokazatelj. Èe se močno rosi, tudi.
Načeloma sem je jaz s xantio lahko vozil na zunanji zrak in brez gretja, in sem še vedno kaj videl ven.  
Notranji/zunanji zrak nima veze.
Evasion 2.1TD 1999
Fiat Ulysse 1.9TD 1995, Fiat Scudo 1.9TD 1999, Fiat Scudo 1.9TD 1998 Avtodom
Zelena Xantia Berline 1.9TD
Lada Niva 2.4D
2x Nissan Patrol Y61
Naprodaj veliko rabljenih delov za Xantio

skrt3

Danes sem bil na citroenu, mal podebatiral s kolegom in bom poskusil se eno varianto: ciscenje sistema/cevi z neko aktivno peno oz. nekaj takega, cena cca. 40 EUR, cca 2 uri pustim avto pri majstru. Nekako se nagibamo k varianti, da so cevi zapackane s svinjarijo (glivice ipd od klime). Ce ne drugo pa se mozakar spozna na te smrade, pa bo sam diagnosticiral :)

V zvezi s tekocino pri vozniku pa sem danes mal preveril okoli motorja. Cilinder je lep suh,... Sicer pa predvidevam, da verjetno spusti na povezavi s pedalom zavore in torej v kabini, tako je bilo tudi pri amiju. Bom te dni se lotil se raziskave okoli pedalov.

xantos

Tako je spusti na notranji strani. Èe umakneš preprogo pod pedalkami boš takoj videl če je razmočeno od LHM-a.

skrt3

Super, sem ravnokar pogledal tvojo temo :)

Ob prvi priliki bom pregledal in srcno upam, da je prejsnji lastnik pustil zasvinjano.

Čojko

Očitno so prišli nazaj dobri stari amijevi časi,... v smislu ukvarjanja s citroenom. haha
Saj če bi vse delalo pa jih ne bi marali,...

skrt3

hja, prav luštno je bilo včeraj zvečer... celo v temi in z lučko sem se igral okoli žarnic in motorja :) kakšno uro sem se zgubljal okoli avta, ma bi lahko bil tam še 4 ure...

Jogador

To je meni prav v veselje=)

Ko sem prvič razdiral armaturko, mislim, da sem porabil celo popoldne za vse skupaj, da sem vse preštudiral, če jo grem danes razdret ne traja več kot 15 minut =)
Every big accident starts with a bloke saying:
"Watch this..."
:Hammer3:

skrt3

lepi cajti, ko sem dneve zgubljal v garaži okol amija ipd.

danes pa se dnevi obrnejo ob najmlajšem kričaču, starejšem kričaču, ki išče pozornost zaradi tamalega kričača in najstarejšemu kričaču, ker drugače se itak ne znamo več pogovarjat :) (dve hčerkici in namberuanžena)