Xantia Activa 2.0 TCT "Ropotuljica"

Začel/a xantos, December 07, 2013, 09:41:23 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

xantos

Danes sem bil na izletu pri g. Nemcu v Šentilju. Možakar bo star 83 let in kljub letom še zmeraj pri močeh. Malo mu sicer nagajajo oči in sluh, ampak glava pa bistra!

Torej napumpal mi je sprednje in zadnje krogle vzmetenja, ki so bile že na pol prazne in zamenjal akumolatorsko kroglo, ki je bila prebita. Preveril mi je še zadnjo kroglo hidraktive in proti nagibu obe še vredu. Anti-sink krogle nama ni uspelo odviti (zrjaveno in pobrana glava vijaka na lajtngi), spredaj pa tudi nisva krogle hidraktive in aktive testirala, ker naj ne bi crknale.

Glede vožnje... Neke hudo opazne razlike ni bilo, sem pa potem doma še naredil malo citroaerobike in odvil vijak na regulatorju, pa je bila razlika občutna. Še vedno pa imam mehurčke v LHM rezervoarju pa ne vem od kje. Kolikor sem opazoval ne pridejo iz povratka črpalke ampak drugje (črpalka je na novo pretesnjena in sesalna cev je tudi nova). Ko sem odvil vijak za sprostitev tlaka na regulatorju so se mehurči "vsuli" v LHM rezervoar...

Opazil pa sem, da sva očitno poškodovala lajtngo do anti-sink krogle, ko sva jo poskušala odtegniti... :Paint-Angry: V visokem položaju mi je kapljalo nekje v tistem območju in sem 99%, da je to. Pri normalni višini nisem opazil kapljanja...

Regulator mi sedaj klika nekje na 30s, ima pa sigurno sprednji aktiva cilinder "internal leak", ker se avto spredaj na voznikovi strani rahlo poseda in ko klikne skoči za par cm nazaj na pravo višino.

U glavnem še bo potrebno čarati... Najbrž sem bil nor, ko sem mislil, da bo pumpanje bunk čudežno rešilo vse težave. :Hammer3:

Pa še druga tema... Dobil sem gumijasti gumb za centralno zaklepanje na ključu. Cena okoli 8€, dobiš pa dva. Naročil na Citroen servisu. Slika kataloške je spodaj, če bo kdo naročeval. Èe ne kaj drugega, lahko Ropotuljico sedaj veselo odklepam in zaklepam... :BigThumbs:
Xantia 1.9 TD Break (\'99) (pr***** zaribana!)
Xantia 2.0 TCT Activa (\'98) + LPG (pr***** vscana!) RIP
Xantia 2.0 TCT Activa (\'98) (pr***** zgorena!)
Xantia 3.0 V6 Activa (\'98) (zaenkrat še ni pr*****!)

Čojko

Po moje imaš zrak iz kugel.
Jaz bi na tvojem mestu zamenjal čisto vse, čez čas ko bi potreboval polnjenje pa dal gor ventilčke.

ModelJT

Citat od: Èojko;172750Po moje imaš zrak iz kugel.
Jaz bi na tvojem mestu zamenjal čisto vse, čez čas ko bi potreboval polnjenje pa dal gor ventilčke.

Zrak iz kugel? Iz kugel lahko samo plin pride (dušik). Pa kake ventilčke bi ti montiral, če pa so že original?
[SIGPIC][/SIGPIC]

rsm23

Verjetno misli na ventilčke za polnjenje s konektorjem pri katerih ni treba kugel dol jemat, ampak se jih lahko na avtu napolni.

Glede gumice za ključ - a morda veš ali se dobi tudi za prvo serijo Xantije, ki ima malenkost drugačen ključ samo gumico? Pri prvi seriji je namreč isti ključ kot pri XMu, kjer mi tudi manjka gumica.

Čojko

saj ta brihtni kapirajo,...
Kdo ve koliko so membrane še dobre na starih kuglah in ko jih napolniš še par barov več od predpisanega še toliko hitreje puščajo "zrak" v sistem. Dugam itak nimajo kam spuščat.
Ventilčki pa so par EUR/kos, ni potrebno nič razdirat in še kaj drugega zjebat, polniš/kontroliraš jih pa podobno kot tlak v gumah, le da tu z dušikovo jeklenko in ne na črpalki. Ko imaš na avtu 9 kugel se to še kako pozna. Jaz bi na tvojem mestu investiral tistih 300 EUR za nove buče, čez par let pa namontiral ventilčke in dopolnil.
V NG imaš Gorazda, ki to zelo dobro ovblada.

xantos

Ja ampak bi človek pričakoval, da dušik po mesecu ali dveh popolnoma spusti iz krogle. Problem namreč traja že odkar sem kupil avto... Kaplja mi nikjer ne, da lahko tam vleklo zrak.

Èe bi pa kupil nove kugle bi bilo smiselno ventilčke namestiti takoj, da jih potem ne bi rabil več jemat iz avta.

Mogoče kdo ve kje bi se dal sistem nabavit?

@rsm23: Sem pogledal na Citroen service, pa se ne da nabaviti samo gumice. Mogoče če pogledaš na e-bay...

Čojko

Ventilčke namontiraš na privito kuglo. Mislim, da je povsod toliko prostora.
Nove kugle so 100%, pri nekaj let starih pa kdo ve kako hitro spuščajo, sploh ko jih enkrat ali večkrat polniš. Membrana postane utrujena.

gregor

Kroglo hidraktive spredaj je men prebilo.
Cevko do antisink bunke dobiš saj veš kje...  
na ps ti pa tud odgovorim kmalu.
Evasion 2.1TD 1999
Fiat Ulysse 1.9TD 1995, Fiat Scudo 1.9TD 1999, Fiat Scudo 1.9TD 1998 Avtodom
Zelena Xantia Berline 1.9TD
Lada Niva 2.4D
2x Nissan Patrol Y61
Naprodaj veliko rabljenih delov za Xantio

xantos

Na božični večer sem dobil čudovito darilo od Xantije... Mlako LHM-a pod avtom.

Èudovito!

gregor

Men je bilo enako darilo dostavljeno že popoldne. Ne vem še kaj je. Pa ravno sem menjal cev od volana.

Kaj je pa pr teb?
Evasion 2.1TD 1999
Lada Niva 2.4D
2x Nissan Patrol Y61

rsm23

Ojej. To pa sta dobila darilo - čudnega Božička imate na vašem koncu :(

xantos

Ja res super darilo...

Nisem še uspel točno locirati kje pušča. LHM teče na levi strani nekje nad mostom...

xantos

Torej spuščala je povratna cev na servo letvi...

Prostora za menjavo skoraj nič, ampak po dolgem pregovarjanju in odrgnjenih členkih mi je uspelo natakniti novo cev na povratek. Sem pa moral povratno železno cev malo ukriviti, da mi je sploh uspelo.

Juhu! Vozimo dalje. Kakšen dan ali dva :breaking_pc:

xantos

Pa sem se lotil demontaže glave motorja... Neverjetno, kaj vse je potrebno odmontirati, da sploh lahko prideš zraven. Odmontirati moram še turbino in izpušni kolektor, ampak zato bo potrebno odstraniti most, da bom sploh lahko prišel zraven. Je pa sigurno pri tem delu na večjem preizkusu mentalna moč kot fizična... Prava veselica se bo začela pri sestavljanju :bombs:

Ima mogoče kdo izkušnje z odtranjevanjem glave na TCT motorju?

Takole pa izgleda zaenkrat :emot61:

gregor

S tct motorjem ne, s TDjem pa precej, verjetno je podobno oz celo lažje, ker imaš zadaj samo izpušni kolektor.
Jaz na TDju  s kontra maticami odšraufam ven stojne vijake kolektorja, potem lahko turbina s kolektorjem ostane na mestu, glavo samo dvigneš gor. Lahko vse narediš od zgoraj.
Za odstranitev turbine(komplet s kolektorjem) na TDju  pa je dovolj če odstraniš desno polosovino.
Èe te bo kaj j*alo me poklič, morda se mi kaka ideja utrne. Itak bom na dveh TD xantijah glavo dol jemal v roku enega tedna, tako da bom v tem.
Evasion 2.1TD 1999
Lada Niva 2.4D
2x Nissan Patrol Y61