Platišča/Gume

Začel/a Emilyo, November 23, 2013, 04:29:31 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Emilyo

Citat od: dexterboy;171459ZAKAJ za vraga bi na tem planetu dajal na xsaro širše gume in večja platišča?

Jaz osebno samo zaradi izgleda, kakšnega boljšega razloga nimam. Ni mi pa panika če je avto malo trši. Mi bolj to paše kot da je premehek.

Citat od: dexterboy;171459In, da, ne se hecat; če bost imeli kreš, pa na avtu gume, ki niso vpisane v homologacijski kartonček... gadno si ga vama :)

Kaj gre lahko narobe oz. kdo in kaj potem teži? Policija, zavarovalnica,...? Je problem če si ti povzročitelj ali je problem tudi če si žrtev? Imaš kakšne izkušnje s tem?

MSrougeZX

Meni osebno zgleda vsaka xsara in ostali podobni bedno z nekimi baloni 185/65 15 ali karkoli...zaradi previsoke gume je oprijem in vožnja čez ovinke z malo bolj oštro vožnjo nevarna...na vsak avto do sedaj sem tlačil gor druge dimenzije (zx-16col, xsara 17, C5-18,...) in tudi na čisto vsakem menjal serijske vzmeti za športne 3-4cm minusa...normalno da kot prvo zaradi izgleda, kot drugo avto bolj leži čez ovinke, v kombinaciji z fedri seveda pa trpi udobje...pač je treba najt kompromis...francozi so tak mehki in če menjaš gume in fedre še vedno ni tak hudo trdo kot kak švaba...pač vsak ma svoj okus...jaz tudi nobenega ne gnjavim zakaj vozi na 15 colah xsaro...vsak naj dela kaj hoče.
C4 Cactus 1.2 110 Shine 2017(2018) (98000km)
Laguna coupe 2.0dci GT 2013 (71000km)
R5 e-tech 2025
Jumper Camper 2.2HDi 2005/2018 (148000km) - PRODAN

AVTONEGA ROUGE - globinsko èišèenje in poliranje vozil

Čojko

Na starih avtih raje zamenjajte amortizerje in po možnosti še fedre. Pa ne na tiste športne,...
Xsara na originalnih alu feltnah in gumah195/50/15 prav dobro zgleda. Meni veliko lepše kot na 17kah. Gre se za sorazmerno majhen in nizek avto.

MSrougeZX

195/50 15 ni prava mera...195/55 15...če govorimo o xsari in 15...
R5 e-tech 2025

andraž

Kaj gre lahko narobe oz. kdo in kaj potem teži? Policija, zavarovalnica,...? Je problem če si ti povzročitelj ali je problem tudi če si žrtev? Imaš kakšne izkušnje s tem?[/QUOTE]

Èe imaš kaj nehomologiranega na vozilu, kot dimenzije platišč in hkrati gume, potem si lahko v primeru nesreče brez povrnitve škode, tudi če nisi ti kriv.

Jogador

Konec koncev, če se policaj slabe volje vtakne v gume, ki jih ni v homologaciji, voziš tehnično neizpraven avto...
Every big accident starts with a bloke saying:
"Watch this..."
:Hammer3:

andraž

To je verjetno še najmanj. Ti nekdo prileti na polno v avto, škode imaš za 10000 Eur, potem pa se ugotovi, da imaš montirano neko xy dimenzijo. Se bo zavarovalnica povzročitelja zelo razveselila, ker ne bo treba plačati škode.

xpuser

No nekak tako kot da bi bi pijan vozil in si v udeležen v prometni nesreči, zavarovalnica iztoži škodo.

MSrougeZX

Zdi se mi da ste malo zašli iz teme...
R5 e-tech 2025

gregor

Eno je povzročitelj drugo pa oškodovanec.
Èe vozilo ni tehnično brezhibno, zavarovanje ne velja, piše ponavadi na policah.
Torej zanimivo nastane, če ti tvoja zavarovalnica ob povzročitvi škode pove, da bo regresirala škodo od tebe.
Pa še to mislim da pri nas  (zaenkrat) še vedno zgornja meja bivših 2 mio sit, torej dobrih 8k eur. Sicer ni zanemarljiv znesek, vendar se ga da v doglednem času vrnit. A ni nobenga zavarovalničarja tu?
Evasion 2.1TD 1999
Fiat Ulysse 1.9TD 1995, Fiat Scudo 1.9TD 1999, Fiat Scudo 1.9TD 1998 Avtodom
Zelena Xantia Berline 1.9TD
Lada Niva 2.4D
2x Nissan Patrol Y61
Naprodaj veliko rabljenih delov za Xantio

firbec

Hmm, koliko pa res zavarovalnice gledajo (ob škodnih primerih) gume, tehnično
izpravnost vozila?
Potem bi načeloma morali pogledat tudi računalnik, če avto slučajo ni čipan.

Dejstvo je, da ima xsara samo eno dovoljeno dimenzijo gum!
Pogoltneš cmok in nabaviš drage gume :)

Vsaj zame, čaranje z 50 ali 65 višino ni sprejemljivo!

Drugo je, če želiš alu platišča, večje gume, ... Narediš homolomo, pa imaš mir.

Tiki

Kupiš Fiata ki ima ponavadi vsaj 3 različne dimezije homologirane :emot155:
Evasion 2.0i 1995
XM turbo D12 1991
XM 2.0i Break Sanitet 1992
Xantia 1.8 16v SX 1998
ZX 1.4i Break 1997
Xantia 2.0i VSX 1994
XM 2.0 TCT 1996
Berlingo 1.6 16v 2001
"Wannabe Berlingo" 2.0 hdi 2004
Xsara 2.0Hdi Exclusive 2004
Citroen C4 1.6 16v SX 2006
XP 2.0HDI exclusive 2005

xpuser

Citat od: firbec;171615Hmm, koliko pa res zavarovalnice gledajo (ob škodnih primerih) gume, tehnično
izpravnost vozila?
Potem bi načeloma morali pogledat tudi računalnik, če avto slučajo ni čipan.

Dejstvo je, da ima xsara samo eno dovoljeno dimenzijo gum!
Pogoltneš cmok in nabaviš drage gume :)

Vsaj zame, čaranje z 50 ali 65 višino ni sprejemljivo!

Drugo je, če želiš alu platišča, večje gume, ... Narediš homolomo, pa imaš mir.

Nebom šel v detalje ampak eni plačujejo, sej cenilci vedo kje ljudje "šparajo".

Xandrej

Tak je na avto lahko daš kaj ti srce poželi seveda če imaš zraven drugih, novimi rabljenih ali kakorkoli platišč še TUV (ustreznosti proizvajalca) v tisem TUV-u so napisane lastnosti felne velikost in kam to paše in za kateri avto so namenjene. S temi felnami in gumami greš na homologacijo in dimenzijo ti vpišejo v homolomo kartonček.

Je pa res, da so nekatere dimenzije gum dražje od drugih bolj (serijskih), pri citroenu pač je to to.

Imajo pa rec. drugi proizvajalci vpisanih še pa još dimenzij in velikosti platišč in gum. Pri fotrovem Mb je ta spisek od 16 col gor do 18 vsegaboga. Pravtako pri Fiatu. Tak, da če druga ne je nekaj na citroenu narobe vedno vpišejo v večini samo eno dimenzijo in to ono najdražjo...

Emilyo

Fantje, hvala za odgovore! Sem zvedel vse, kar sem potreboval :BigThumbs: