\

Začel/a dvorjan, Avgust 19, 2013, 07:13:50 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

dvorjan

\
Tole je pa ena najmanj slavnih objav o Xantii:
http://www.zurnal24.si/trije-najbolj-nevarni-avti-po-euro-ncap-clanek-202287

Se video: http://www.youtube.com/watch?v=gO46d6vDVBw

Trije najnevarnejši avti po Euro NCAP
Prav neverjetno je, kako nevarni so bili avtomobili za potnike pred 15 leti v primerjavi z danes. Vas zanima, kateri so so bili trije najslabši ocenjeni modeli po testiranjih Euro NCAP?

To so bili rover 100, citroën xantia in nissan navara. Medtem ko sta bila prva testirana v prvem letu delovanja Euro NCAP, ko so avtomobilski proizvajalci in tudi javnost še verjeli, da je varen avtomobil tisti z vgrajeno zračno blazino za voznika, je toliko bolj razočarala nissan navara, ki je bila testirana šele leta 2008.

Rover je na takrat veljavnem testiranju leta 1997 prejel eno samcato zvezdico, xantia, ki je bila tudi v Sloveniji zelo priljubljena, pa samo eno in pol.

Navara pred petimi leti ni dosegla niti ene zvezdice in je bil v tistem trenutku dokazano najnevarnejši nov avto na evropskem trgu. Japonski pick-kup se v isti generaciji prodaja še danes, so pa Japonci z nekaterimi izboljšavami dosegli, da zdaj zadostuje vsaj trem zvezdicam po standardih varnosti. A to je še daleč stran od varnosti, ki jo denimo zagotavlja ford ranger, prvi pick-up s petimi zvezdicami po najnovejših merilih organizacije.
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

dvorjan

The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

Citroenovc

Je X1 je bila res švoh. Pri X2 naj bi dodelali malo pleharijo.

Podobna zgodba je Xsara1 in 2 - s tem, da že vem, da se bodo na tem forumu našli ljudje, ki me bodo napadli, da to sploh ni res.

Mimogrede - ko se konča reklama s tvojega linka - predlaga tudi tole:
http://www.youtube.com/watch?list=PLE8B03DAEF5E2C27D&v=EqAgs9LobBA
hehe - nisem vedel da zlaganje ogledal povzroči otršanje hidravlike ... ;)
OK

LP
Primož

Jogador

Haha dobra, bi si prav film pogledal.

Pa takšni gumbi bi prav prišli, čeprav ne vem, zakaj ima 3 antene...=)
Every big accident starts with a bloke saying:
"Watch this..."
:Hammer3:

AgitatoR

:funny34d:
http://www.zurnal24.si/trije-najbolj-nevarni-avti-po-euro-ncap-clanek-202287

http://www.euroncap.com/tests/citroen_xantia_1997/16.aspx

To vem že dalj časa.
Sem si pravil, da za tako malo kilometrov, kot jih naredim, res ne rabim boljšega avta.
Boljšega itak težko dobiš, varnejšega pa le.
Ker vem kaj pomeni zaleteti se s 4* in čudežno preživeti s '''''tako malo''''' posledicami, sem nad Xantio vseeno naredil križ.
Pa je super za vozit in vse.....
Kljub počasnemu nabiranju kilometrov, sva se z ženo odločila, da menjava avto za varnejšega. Pa ne s samo 3*, ampak sva ciljala na 5*.
Tako se sedaj moja družina manj udobno, a z večjo pasivno varnostjo, vozi po svetu.

Vem, da euroNCAP * niso vse, in da se avto v drugačni situaciji drugače obnaša kot na testu.... je pa lep pokazatelj kako je avto sestavljen in kaj lahko od njega pričakuješ.

Zdaj me pa obglodajte.:emot155:
Ne maram sveta, v katerm moraš zadovoljevati potrebe, ki jih je umetno ustvarila družba, samo zato, da te sprejemajo kot sebi enakega.

pubi2cv

Res se je X1 bolj slabo odrezala na testu. Z X2 je kolikor vem, dosti bolje....vsaj zdi se mi, da sem tako nekje prebral...

Jogador

Ah pa saj to je znano, da sta prvi generaciji xantije in xsare bili porazni kar se varnostnih testov tiče, oz jaz sem to že večkrat prebral. Je pa res, da je to bilo na začetku NCAP testov sploh, večina proizvajalcev ni dala veliko poudarka na varnost takrat (pustimo švede, ki so bili od nekdaj obsedeni z varnostjo).

Se tolažim s tem, da sta bili drugi seriji precej bolje ocenjeni (mislim, da 3*) obe, ker pač vozim Mk2 bjondo :)
Še vedno ni idealno, ampak dokler se večinoma vozim sam, me ne skrbi toliko, družine pa verjetno nebi vozil dolgo.

Pa še zdrava pamet pomaga pri varnosti na cesti, ampak to je druga debata, tukaj se pogovarjamo o pasivni varnosti in sami zgradbi avta.
Every big accident starts with a bloke saying:
"Watch this..."
:Hammer3:

xpuser

Sol naredi svoje pa če je avto bil nov še tako dober na testih.

Lovro

Baje je bila dvojka boljša glede varnosti. Ne vem pa, koliko boljša.
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

gregor

Odvisno s katere strani gledaš.
Èe se boš z novim C5 razsul, se lahko tolažiš, da imaš srečo, da se ti je to zgodilo s C5.
Namreč s xantio bi verjetno peljal malo hitreje, ali malo počasneje, prehitel kak avto ali bil prehiten, in do nesreče sploh nebi prišlo.

Èe se bom pa močno razsul s xantio, se bom pa sekiral, zakaj nisem šel z lado, saxojem ali kakim novejšim avtom, kjer bi se zopet zaradi drugačnega režima vožnje po vsej verjetnosti nesreči izognil.

Mimogrede; občasno slišim od koga, da si je zaradi varnosti kupil boljši varnejši avto. A v službi je par ur na dan v starem berlingotu ali kangooju.
Evasion 2.1TD 1999
Fiat Ulysse 1.9TD 1995, Fiat Scudo 1.9TD 1999, Fiat Scudo 1.9TD 1998 Avtodom
Zelena Xantia Berline 1.9TD
Lada Niva 2.4D
2x Nissan Patrol Y61
Naprodaj veliko rabljenih delov za Xantio

Romzi

...popoldne pa na motorju.
Xantia 1 je slaba, X2 naj bi bila boljša, čeprav NCAP testov ni in lahko samo predvidevamo da je bolje.
Pri Xsari je podobno, vnedar je že MK1 relativno ok za tiste čase (***), MK2 naj bi bila boljša, zdaj točno koliko pa najbrž ne bomo izvedeli nikoli, ker tudi ni NCAP testov. Lahko si mislim da nekje med tremi in štirimi zvezdicami (glede na rezultate testov za XP, ki je iz istega obdobja kot Xsara MK2 in naj bi imela zelo zelo podobno platformo oz. podvozje - v to sem se lahk oprepričal pred kratkim ko sem oba avta videl od spodaj na dvigalu).

superca13

Ja pri starinah ne moreš pričakovat varnostnih čudežev. Kaj bi šele bilo, če bi imel 2CV, GS, DS, Viso, stari XM oz vse modele tja do 1995... ko vseka, so potniki lahko hitro v nebesih.
Varnost je danes na prvem mestu, hitrosti vozil so večje... Da ne pozabimo omenit zarostane in poflikan starine, ki so še 3X bolj nevarne.

Gox

Vozit po pameti, pa srečo imet, pa bo :)

gregor

Citat od: superca13;171028Da ne pozabimo omenit zarostane in poflikan starine, ki so še 3X bolj nevarne.

Ja.
Koliko kleparjev pri nas pri obnovi praga menja tudi notranji vmesni pleh?
In koliko jih nove prage spodaj točkovno vari? Dosti domačih mojstrov naredi par punktov z migvarjem na robu pleha. Konstrukcijsko gledano popolnoma neustrezno.
Evasion 2.1TD 1999
Fiat Ulysse 1.9TD 1995, Fiat Scudo 1.9TD 1999, Fiat Scudo 1.9TD 1998 Avtodom
Zelena Xantia Berline 1.9TD
Lada Niva 2.4D
2x Nissan Patrol Y61
Naprodaj veliko rabljenih delov za Xantio

superca13

Sem imel bolj v mislih one, ki so poflikani s kovicami in purpeno +35 KG Dinitrola :)