Zeleni V6.24

Začel/a rsm23, November 03, 2013, 08:36:30 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Zeko124

Torek zjutraj gas proti Delemontu po avtocesti. Začeli so se klanci proti prelazu St. Gottardo, nakar v vzvratnem ogledalu opazim bel dim. Prva misel je bilo tesnilo glave. Gledam parametre motorja, olje in voda v tolerancah, ne gori nobena lučka... kaj mu je!?

Na srečo je bil ravno po koncu tunela izvoz z avtoceste. Zapeljem na privatno parkirišče pred neko hišo in nemudoma ugasnem avto, ispod havbe se vali oblak belega dima... Spustila je glavna dovodna cev na hidravlični črpalki, LHM je v ravnem curku šprical po havbi, nato pa na izpušni kolektor kjer se je vse skupaj žgalo...

Vzamem papirnate brisače in orodje iz avta in v grobem pobrišem olje okrog, vzamem orodje in razstavim. Fuč je bila gumica ki tesni med ohišjem pumpe ter cevjo. Torej orodje imamo, rezervo LHMa tudi, kaj sedaj?
"In tistega lepega popoldneva sem si prisegel, da bo Ami moj prvi avto"...Citroën :BigThumbs:!!

www.keramika-genorio.si

Zeko124

Vzamem v roke telefon in kličem vse po vrsti. Iz minute v minuto je postajalo bolj jasno da to ni spaček in da bo težko dobiti kakršenkoli rezervni del.

V mislih preigravam vse možne kombinacije. Avto je obstal dobrih 200 kilometrov oz. 3 ure vožnje od srečanja - ni ga bilo šanse pripeljat do tam.

Potem pa bitka s časom. Za nami druga ekipa s C4 Picasso, prepakiramo najnujnejše. Kaj z avtom?

Tukaj se začne moja izkušnja z AMZS. Imam vplačano premium članstvo. Kličem na številko, se javi nek popolnoma nezainteresiran tip v centrali. Dober dan, potreboval bi vleko domov...

A: Ja veste, protokol je takšen da vas moramo najprej odvleči do prvega mehanika, če se ne da popraviti se pogovarjamo naprej

Z: Sem že lociral napako, avto je star 30 let, ni rezervnega dela, v poštev pride samo vleka vozila domov in nič drugega.

Èez kake tričetrt ure me res pokličejo iz Švicarskega centra, do vas potrebujemo cca uro in pol če se odločite.

Ura neizprosno bije, pride neljuba odločitev. Pustimo avto na lokaciji s telefonsko številko za informacije in se odpeljemo s C4 naprej v tri ure oddaljeni Delemont, kjer smo ob devetih zvečer v konkretnem dežju na hitro postavili šotore...
"In tistega lepega popoldneva sem si prisegel, da bo Ami moj prvi avto"...Citroën :BigThumbs:!!

www.keramika-genorio.si

Zeko124

S seboj sem imel liter rezervnega LHMa, kar sem upal da bo zadostovalo za en naklad na vleko. ker smo imeli namen na srečanju ostati samo do sobote, to pa se je zgodilo v torek sredi popoldneva bi mi torej kalvarija z vleko do lokalnega mehanika vzela najmanj en dan, če ne dva in še to vprašanje če bi kaj rešili. Predvidevam da ne, ker do momenta okvare nisem na cesti srečal niti enega hidravličarja na švicarskih tablicah.

Da prepustim avto njim brez da sem jaz zraven sem izključil takoj. Torej cca 2 uri da pridejo, na nek način naložijo avto in vlečejo do kdo ve koga ki bi z avtom počel kdo ve kaj in kdo ve kdaj, zaračunal kdo ve koliko in kdo ve če bi zadevo sploh popravili. Takoj ko sem v glavi sestavil to različico sem sam pri sebi že vedel da ne pride v poštev.

Zvečer mi je zaradi vlage umrl še telefon, zato sem se takoj zjutraj lotil fizičnega iskanja naših članov in naredil lep krog po velikem kampu.

Na srečo sem kmalu naletel na Roberta iz sekcije Brežice. Opcija prevoza je obstajala ravno na isti dan popoldne, imel sem malo časa da se odločim. Hitro kličem AMZS, stanje nespremenjeno, ne odstopajo od svojega "protokola". Najboljše kar mi lahko ponudijo po 10 letih neprekinjenega članstva je 250€ nadomestila ob predložitvi računa za vleko. Steram jih v tri krasne in vzamem samoplačniški prevoz...

www.keramika-genorio.si

Zeko124

Naslednji dan se spet odpeljemo s C4 na kraj dogodka, avto je bil na srečo še na mestu kjer smo ga pustili. Nasujem rezervo LHMa, vžgem in nemudoma prestavim v vzvratno. Stanje je bilo še slabše kot pričakovano - avto se je dvignil samo še spredaj, kar je bilo na srečo dovolj za naklad na prikolico...

www.keramika-genorio.si

Zeko124

S šoferjem izmenjava informacije in sestaviva CMR.

Dogovorimo se da avto v Sloveniji prevzame prijatelj mehanik Matija, ki mi XMa tudi sicer pomaga vzdrževati. Na tej točki sem z mirnejšo dušo odšel nazaj na srečanje kjer smo potem ostali do sobote in se za nazaj nekako napakirali v kombinacijo C4P/2cv6/Ami8.

Avto sem danes že zapeljal nazaj v domačo garažo po začasni rešitvi v Matijevi delavnici.

Iz vse te zgodbe vam lahko predam nekaj izsledkov te stresne izkušnje;

1. kljub temu da sem vedel da je takšna pot (vse skupaj bi bilo po planu cca 2000 kilometrov) z 30 let starim XMom riskantna sem bil pripravljen na dosti scenarijev in okvar - žal je ravno ta okvara prinesla konec potovanja. Na tej točki se zahvaljujem Janku (ModelJT) kateri je v Sloveniji v času ko sem jaz mozgal obrnil milijon telefonov in bil tudi sam pripravljen priti do Švice

2. naivno sem mislil da sem z AMZS članstvom dobro zaščiten - očitno so v vmesnem času ko jih nisem potreboval spremenili pogoje poslovanja in postali kot vsi ostali mrhovinarji - vse super dokler dejansko ne potrebuješ nekaj od storitve za katero plačuješ. Samo pri nas imamo sklenjena tri članstva v rednosti več kot 300€ na leto. Glede na to da vleko potrebujemo v povprečju enkrat na max 5 let in da sem moral avto ki je obstal 650 kilometrov od doma domov spraviti na lastne stroške bodo z naše strani zagotovo dobili odjebnico

3. hvala vsem prijateljem, znancem in tudi naključnim mimoidočim na srečanju ki so kakorkoli pripomogli ali pa vsaj poizkušali pomagati - četudi samo z moralno podporo. Največja HVALA Robertu iz podjetja RHI Logistika ki je v spletu sreče v nesreči uredil prevoz do doma dobesedno v roku dveh ur po neodruški ceni

4. avto se po servisu DIRAVIja, polnjenju krogel in menjavi pnevmatik pelje kot poezija. Kljub okvari vanj nisem popolnoma izgubil zaupanja saj sva odkar je pri nas skupaj prevozila že več kot 10.000 kilometrov. V tem času je bila to prva težava ki nama je preprečila nadaljno vožnjo. Žal sem njegovo prisotnost na cesti do nadaljnega (beri dokler ne najdem asistence katera mi ne postavlja pogojev ko dejansko do česa pride) omejil na krog 200 kilometrov od domače garaže.

To je to kar se tiče tokratnega potovanja in zadevajo samega XMa. Od planiranih cca 2.000km smo jih dejansko prevozili 838.

Nekaj fotografij s srečanja oz. celotnega izleta če koga zanima lahko objavim v drugi temi. :BigThumbs:

www.keramika-genorio.si

Lovro

Cela odisejada.
Jaz imam asistenco pri Triglavu, do sedaj sem bil zadovoljen, nikoli niso komplicirali. 4x sem koristil njihove usluge, dostavijo do tistega mehanika, kamor naročiš in še nadomestni avto po potrebi.
Za TA pa sem povedal, da ga šraufam sam, pa so mi ga dostavili kar na dom.
Upam, da ostanejo taki in da se ne bodo povampirili še oni.

Še dobro, da (verjetno) ne gre za drago okvaro.

Tisti XM 93 pa je tudi zanimiva stvarca. Verjetno ga še rihtajo, ko nima tablic?

Èe se ti da, kar objavi slike, vsaj jaz jih bom z veseljem pogledal.
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

antasi

Hvala, da si delil z nami to izkušnjo.
 Èez leta se boš vsaj spomnil Šwice po tem..
Fotke pa prosim
Send from ZX Spectrum 8bit 16kB

Plesko123

Ufff neprijetna izkušnja s tole okvaro a bodo vsaj spomini toliko bolj neprecenljivi. :funny34d:

Ali je pri vodu spustilo tesnilo ali prav kovinska cev?....

In pa super, da si delil to izkušnjo z AMZS, ki je res kar porazna. Sploh, ko je govora o takšnih specifičnih vozilih, kjer se deli in mehaniki ne valjajo za vsakim korakom.:breaking_pc::argue1:

GSclub

Čojko

Kot, da bi podoživljal svojo izkušnjo.

Tisti XM je za nekoga drugega.

zlikovski

Èe prav razumem ti je spustila gumica na visokotlačnem vodu (prvo se vstavi gumica in nato privije v ohišje)?

Zeko124

Citat od: zlikovski;285120Èe prav razumem ti je spustila gumica na visokotlačnem vodu (prvo se vstavi gumica in nato privije v ohišje)?

Točno ta gumica. Sedaj je prepit z LHMom tudi pogonski jermen in seveda cela okolica pumpe, bo še nekaj čiščenja in zanimivosti...

Èe smo že tolko v delu iščem tudi opcije obnove same črpalke.

www.keramika-genorio.si

Lovro

Evo, da iz teorije pridemo v prakso. Moja Meca se stara in včeraj je prerjevela cev za zavorno tekočino.

Puščalo je tako močno, da sem poklical asistenco, ki sem jo omenjal v mojem prejšnjem postu.
Ker so imeli gužvo, sta v roku dobre ure (rekord pri Xantii je bil 20 minut) prispela avtovleka in nadomestni avto, ki ga imam lahko za 8 koledarskih dni. V bistvu sicer do petka, če takrat ne bo popravljeno, lahko podaljšam do naslednjega torka.

Meco so mi odpeljali do mehanika. Ko bo popravljena, jo bom prevzel in tam pustil nadomestni avto, ki ga nato oni pridejo tja iskat.

Ni moj namen delati reklame, ampak le delitev uporabniške izkušnje.

Med čakanjem mi je delal družbo forumaš Fifk (hvala), ki je tudi posnel nekaj slik.
Lp. Lovro

Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

gregor

AMZS je čisto ok za povprečnega novodobnega potrošnika, ki avto takoalitako popravlja samo na (naključnem) pooblaščenem servisu.
Èe se kaj večjega zgodi, npr resna okvara motorja,  potem se tak avto takoalitako prepusti in kupi novega, in je čisto vseeno a se tak avto preda odpadarjem/handlarjem nekje daleč v tujini, da se ga ne vlači v slo.

Pač amzs za tujino je ok, da te spravijo na varno iz avtoceste, sploh če si s familijo, ponoči, v slabih vremenskih razmerah...
Pa če je kaj malega, znajo tudi rešiti, da lahk nadaljuješ pot.

Meni je to načeloma dovolj, da me spravijo na varno in da avto počaka nekje "na varnem" in lahko potem sam/s kolegi opravim prevoz do doma, če z asistenco ne najdemo ustrezne rešitve. Ali če je kaka malenkost, ki se zgodi drugim članom družine.

Imajo v splošnih pogojih jasno zapisano, avto iz tujine gre na zbirnik in pride domov v roku 10 dni.

V splošnih pogojih za tujino je tudi tole določilo:
Èe je vrednost pokvarjenega vozila nižja od stroškov prevoza, ima AMZS pravico odkloniti prevoz vozila.

Torej, koliko je vreden običajen 20+ let star avto z okvaro motorja? Nič, ker popravilo motorja takoalitako mnogo presega vrednost vozila. Brezplačno ti ga lahko odpeljejo na lokalni odpad, to je to.

Se spomnem zapisov avstrijca na offroad forumu  pred leti, bil član avstrijskega ÖAMTC, imel nesrečo nekje v italiji. Avto karoserijsko precej poškodovan, prevrnjen, za asistenco totalka, preostanek po njihovo ni vreden prevoza.
Po precej kreganja je dosegel prevoz domov ob pogoju da v roku enega leta pokaže popravljeno vozilo, drugače bo dobil račun za prevoz. In sam z lokalnim mehanikom je avto naredil improvizirano premičen(odtrgano je bilo kolo), sam zaščitil notranjost avta pred dežjem. Šlo je za 20 let starega terenca, pred nesrečo vrednega 10-15000 eur.

Družinski amzs plus me stane z vljučenim celoletnim osnovnim zdravstvenim zavarovanjem za tujino dobrih 160 eur (lani je bilo še 130).

Asistenca pri triglavu je bila dve leti nazaj več kot 70 eur po avtu, imamo tri avte v gospodinjstvu, prihaja četrti, zato sem šel na amzs.

Je pa triglav asistenca precej drugačna, brez kakšne debate so me pred leti prišli iskat na hrvaško (aha, na počivališču ste, torej ste na varnem, lahko počakate uro in pol, da pride vleka z nadomestnim vozilom iz Brežic?)
Sva se z lastnikom vleke zmenila, da ne rabim nadomestnega avta, moram samo s familijo domov pridit, in ker je imel vleko za 6 potnikov, sem odklonil nadomestno vozilo.

Po drugi strani asistenca pri AMZS velja tudi za tovorne prikolice, pri triglavu ne, razen za lahke priklopnike.

Pri triglavu po potrebi tudi uredijo dostavo nadomestnih delov iz Slovenije, tako da bi v tem primeru zeleni XM lahko čez par dni nadaljeval pot oz bi se domov peljal.

Aja, vedno je treba drobni tekst prebrat. Nekatere zavarovalnice imajo omejitev asistence za starejša vozila v primeru okvare.
Evasion 2.1TD 1999
Fiat Ulysse 1.9TD 1995, Fiat Scudo 1.9TD 1999, Fiat Scudo 1.9TD 1998 Avtodom
Zelena Xantia Berline 1.9TD
Lada Niva 2.4D
2x Nissan Patrol Y61
Naprodaj veliko rabljenih delov za Xantio

Lovro

Citat od: gregor;285133Aja, vedno je treba drobni tekst prebrat. Nekatere zavarovalnice imajo omejitev asistence za starejša vozila v primeru okvare.

Verjetno imaš kar prav.
Pri Triglavu sicer za oldiče ni problem, so mi z avtovleko že peljali TA, ko mi je crknila pumpa za bencin.
Ne vem pa, ali imajo kje starostno mejo za stare avte, ki nimajo statusa oldiča.
Jaz sicer povprašam kar agenta ob vsakem podaljšanju registracije, kaj se mi pri stari Meci splača ter kaj je možno in potem izberem ustrezen paket.
Lp. Lovro

Citroenovi starodobniki: