2CV in Vršič

Začel/a Lenko, Avgust 26, 2013, 11:34:11 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Lenko

Zanima me kakšne izkušnje imate z A serijo in vožnjo čez Vršič?

dvorjan

Citat od: Lenko;165444Zanima me kakšne izkušnje imate z A serijo in vožnjo čez Vršič?

Gre brez problema. Z bovske strani mogoce celo v 2. prestavi odpeljes vse, ampak moras biti pogumen (hitri vstop v zaprte ovinke). Sicer pa gre brez problema, pac imas masino na obratih, da lepo diha.

Vecji izziv so zavore, ko se spuscas. =)
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

krtija

Meni je šlo odlično, dokler nisem nabasal polnega golfa turistov...

dvorjan

Citat od: krtija;165451Meni je šlo odlično, dokler nisem nabasal polnega golfa turistov...

Ujel in vozil za njim ali dejansko nasadil? =)

Lenko

Gor me lih ne skrbi, bolj me zanima dol. V kateri prestavi se da vozit, ali gre z drugo?Malo me mika da bi ga v petek preplezal.

dvorjan

Citat od: Lenko;165453Gor me lih ne skrbi, bolj me zanima dol. V kateri prestavi se da vozit, ali gre z drugo?Malo me mika da bi ga v petek preplezal.

Gre z drugo do najhujsih klancev. S kranjskogorske strani bos moral dati v prvo, vsaj jaz sem, pa sem bil sam v avtu. Z bovske strani pa sem prisel v drugi, s tem da smo bili trije v avtu.

dvorjan

Aja, pardon, povrsno prebral.

Ja, lahko se z drugo spuscas, seveda.

garac

SPAÈEK ne pride čez Vršič, nkol, edino da ga neseš čez
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

gule

Citat od: garac;165461SPAÈEK ne pride čez Vršič, nkol, edino da ga neseš čez

???

Lenko

Èe ne bo vleku ga bom pa nesu.
Malo me je zanimalo kake izkušnje mate. Jaz se s A serijo še nisem peljal čez, sem pa imel pred davnimi leti malo težav ko sva šla z bratrancem iz Vinadia čez Col de la Lombarde malo težav navzdol. Sam mam občutek da je bilo tisto malo hujš kot Vršič.

Čojko

Vršič je vrh in tam čez še peš težko prideš. Èez prelaz vršič pa gre vsaka reč v kolikor toliko ispravnem stanju. Seveda, le ko ni zasnežen!

Za navzol pa če ne gre v tretji, gre v drugi, al pa v prvi. Takrat se tudi za bremze nimaš kaj bat.

janez

Gor ni problema. Druga ali tretja iz Bovške ali iz Kranjske strani. Dol pa ... Verjamem , da imaš dobre zavore. Pred potjo pa še preveri ali imaš dobro namontirane hladilnike in cevi za hlajenje diskov ter obvezno menjaj kompletno zavorno tekočino LHM, če še nisi odkar si avto začel vozit po obnovi.

poskusi tudi izbrat ne najbolj vroč dan , ko boš šel na pot. Preveri cevi za ispust vročega zraka pri notranjih blatnikih, preveri olje v motorju in menjalniku, preveri kolk je čist hladilnik olja na motorju.

Dol se pelješ po občutku. Tretja, če res verjameš svojim zavoram , druga če je motor dovolj zdrav. Ne prestavljaj sunkovito v nižjo prestavo. Pri vročem motorju lahko prebije batne obročke.

Ne zaviraj z enkratnim pritiskom na zavore. Zaviraj tako , da izmenično pritiskaš v kratkih intervalih.

Pred vsakim ovinkom navzdol, z rahlim pritiskom  na zavoro preveriš, če se zavorna tekočina ni pregrela. Èe pedal pade, takoj še enkrat pritisneš... ali dvakrat, da dobiš pritisk. Nobene panike, če se to zgodi. Na tak način se lahko ustaviš takoj ali ko bo prilika. Ne čakaš po nepotrebnem, da se tekočina shladi... lahko traja tudi dve ali več ure.

Enostavna rešitev, da lahko nadaljuješ pot še nekaj časa z vročimi zavorami (tekočino) je da spredaj čeljusti odzračiš. Verjetno ne boš sam pa ti naj sopotnik "napumpa" zavore in drži pritisk na pedal. Ti pa z osem ključkom odviješ "ajnlifter" na prednji čeljusti. PAZI! Tekočina je vrela zato preko ventila postavi krpo, da ti vroč LHM ne špricne po roki ali obrazu.

Ko LHM zavre se upari. Zato nastane v zavorni napeljavi spredaj do diskov zračni žep - pedal pade. Zadaj ni problem. Zrak spraviš ven in doliješ LHM ter se pelješ dalje.

Ko se mi je kdaj to zgodilo, sem ponavadi peljal do konca. Do "doline" in šele nato na prej opisan način odzračil zavore... Èe se mi je mudilo nadaljevat pot. Èe ni bilo potrebe pa sem to naredil šele ko so se zavore ohladile.

No, to. Moje iskušnje z A serijo po hribih gor in dol. Upam, da ti bo koristilo.

Lenko

Hvala za vse nasvete. Upam da znam toliko voziti A serijo da bom pametno prišel v dolino. Glede načina zaviranja z presledki je to zame kar običajna praksa, tako sem vozil tudi z drugimi avti če sem bil na Vršiču. Bom poročal kako bo šlo.

garac

menda naj bi isto prestavo, kot za gor uporabil tudi za dol?
Na A seriji nisem imel problemov s pregrevanjem, pa sem le redko uporabljal hlajenje diskov.
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

zo

Pred 25 leti smo se ob 9h zmenili, da gremo na Vršič, brez da bi prej havbo odprl ali kaj diske hladil. Ob 12h smo bli gor ob 15h nazaj. Voziš kot pač voziš, če te pa kaj zjebe je pa to dobra šola za naprej.