Rumena Diana

Začel/a ModelJT, Maj 08, 2013, 09:07:49 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Zeko124

@antasi, you've got a point! :)

Daleč od tega, da bi imel koga za budalo, sem edino proti temu, da se po nekom zliva gnojnico brez argumentov.
"In tistega lepega popoldneva sem si prisegel, da bo Ami moj prvi avto"...Citroën :BigThumbs:!!

www.keramika-genorio.si

janez

"Po ko zna koji put pokazuje se koliki je vizionar bio drug Tito kad je, onomad davno, rekao: "Narod koji ima ovakvu omladinu, ne treba brinuti za svoju buduænost". Naravno da ne treba, kad buduænosti - nema."

Večina mladine pa tudi "starcev" misli, da me pozna. Žal ne ... in obratno. Ja, čas je , da se nehamo "prcat" . Forum se je iz nečesa dobrega razvil v klasičen slovenski forum "prepucavanja". Mladi ne bodo zastopili starih, XMarji naprimer ne zastopijo Spačkarjev, Spačkarji ne zastopijo Dijanarjev, večina ne zastopi mene (heheh) , jaz večine, ... admini sami sebe,...

Dajmo malo drugače nadaljevat, ker drugače ne bomo nikamor prišli.

Umirimo se, gremo prebrat vse stare dobre prispevke in začnimo znova. No, jaz bom tak naredil in ne bom več odgovarjal na provokacije, Gaši, ti pa tudi lahko nehaš provocirat. Užaljena sva oba ali pa ne ... kak se vzame. Èasi so pa taki, da je treba delat in nekaj naredit. Èe imaš kaj za povedat, se vsedi v Berlingota in pridi do moje delavnice, greva na pijačo in razrešiva spor. Èe ti je v interesu. Prav tako kateri koli drug član foruma, ki misli, da me pozna ali da pozna moje delo.

Ajd čao :BigThumbs:

garac

Eh, Janez, ravno tu je problem, ker misliš, da sem s teboj sprt?
Zakaj pa? 100x sem rekel, da si verjeno najboljši, kar se tiče pleharije pri nas, le odnos do strank boš moral spremenit. Ne moreš spačkarje nekam pošiljat, potem pa pričakovat, da bodo k tebi prišli.
Èe se bom kaj mimo vozil se sigurno oglasim, da ti še na 4 oči povem

ZA drugega, petega al katerega koli Tita, me boli K.!
nimam nobene nostalgije po njem in njegovih moralnih govorih
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

janez

Gaši, ti se ne sekiraj za moj odnos do strank. Večina, ki jih ti imaš za moje stranke še nikoli ni bila pri meni ali karkoli imela z mano.

Konec koncev mora tudi stranka imet nek pravilen odnos do mojstra. Večina tega odnosa nima , žal. No potem tudi jaz s takimi strankami ne poslujem. Večina "spačkarjev" ne zastopi (in ni nikoli zastopila), da ima mojster stroške in da mora živet ter preživet. Flikat avte nočem, ker hočem ohraniti neko kvaliteto mojega izdelka. Zato sem mogoče dražji kot ostali in zato določenih strank in njihovih vozil ne prevzamem v delo.

No, Gaši... še enkrat. Nehajmo. Sej ljudi ne zanima takšno prepucavanje.

Čojko

Citat od: janez;159409Večina "spačkarjev" ne zastopi (in ni nikoli zastopila), da ima mojster stroške in da mora živet ter preživet. Flikat avte nočem, ker hočem ohraniti neko kvaliteto mojega izdelka. Zato sem mogoče dražji kot ostali in zato določenih strank in njihovih vozil ne prevzamem v delo.

Zelo lepo napisano in takemu, ki pride do te točke, da lahko določenim strankam reče "ne bom ti delal" sam osebno dam samo kapo dol. Je pa to lahko tudi zelo nevarno če zmanjka dobrega dela, ker potem onih "stalnih revežev" ni več. Daj se tudi tega zavedat in včasih je ravno zaradi tega potrebno malo šparat na besedah.
In tako kot ti pričakuješ, da razumemo tebe, bi jaz pričakoval, da tudi ti razumeš lastnike nekih polpremičnin. Ravno tako kot se ti sam odločaš komu boš delal in pod kakšnimi pogoji naj se tudi vsak lastnik samostojno odločal kaj bo delal s svojim avtom brez nekega hudega moraliziranja.
Sam osebno vidim v tej dijani zgolj dobro delo, saj očitno ni človeka, ki bi jo pošteno obnovil, čakanje v grmovju bi pomenilo dokončen razpad, lahko bi jo celo odpeljali "ta črni", takole, ko se iz nje pobere dobre stvari in uporabi za podaljšanje življenja kake druge pa je zame zgolj dobro delo.

janez

Èojko... seveda se strinjam s tem kar si napisal.

Problem malih hitrih popravil je v tem, da naročniki večinoma kasneje pozabijo na kakšen način so hoteli imeti popravljen avto. In ko tak avto prerjavi v kratkem roku potem ne glede na to kakšne so bile njihove zahteve , vso krivdo prevalijo na mojstra. Zato se temu izogibam. Èe pa v začetku presodim, da lastnik zastopi kaj bo dejansko dobil.... Ja no, potem pač naredim "patch work" .

Spet "flikanje" lahko potegne za seboj ogromno časa. In s tem se cena lahko približa ceni avtomobila na katerem se bo menjalo cel kos ... recimo pod.

Pod ima svojo ceno, da se novega vgradi potrebujem cca 1 - 2 ure. Da se stari popravi pa lahko traja tudi do 5 - 6 ur. Seveda, če se pravilno "flika". Kar se tiče "flikanja" pa tudi obstajajo določena pravila in norme. O tem sem veliko prebral, tako domačo kot tujo literaturo in se tudi pogovarjal s tujci iz različnih EU in ne EU držav. Ni tako enostavno narediti tehnični pregled, če ti najdejo na karoseriji ali podvozju "fliko". Flika je lahko kos pločevine pripikan na parih mestih na staro pločevino preko luknje. Ali pa pravilno, izrezano, očiščeno in vstavljen nov kos ter zvarjen ali točkovno varjen.

Poleg tega , da je "flikan" avto veliko težje zaščitit pred rjo kot avto na katerem je vstavljena nova pločevina in privarjena (ali MIG ali točkovno varjenje) na točno določeno tovarniško mesto.

Druga prednost pravilno obnovljenega avta je tudi v tem, da lahko kasneje določen kos , ki ga je en mojster vgradil , drugi mojster brez težav odstrani in nadomesti z novim. Recimo v primeru prometne nesreče ali pač (ker rji vsekakor ne pridemo do živega) zaradi prerjavenja  tega ali kakšnega drugega kosa pločevine v okolici.

Ker mi en flikan avto  in en naročnik, ki me ni zastopil, ko sem mu razlagal za in proti , lahko naredi več škode kot 10 resno obnovljenih raje ne "flikam".

Večina avtov "najdenih" pri nas ni več sposobna resnega zgoraj opisanega "flikanja". Zato pač pride v poštev samo druga varijanta. Menjava pločevine z novimi izdelki. Res je da se sliši veliko dela in denarja. Vendar ne more nihče reči, da se ne da. Za pravilno "flikanje" je potrebno veliko iskušenj, prakse in znanja. V primeru menjave pločevine pa lahko to opravi vsak, ki je kolkrtolk praktik in en malo "SAM svoj majstor".

Pri sami prodaji mojih izdelkov opažam tudi to, da so začeli "normalni" avtokleparji spet obnavljat A serijo. Večinoma pridejo smai do mene ali pa pridejo lastniki avtov in kupijo mojo pločevino. Zraven pa pogledajo moje avte, ki jih obnavljam in se pomenimo o načinu vgradnje. Èeprav sem jaz samo en "špenglar" me večina šolanih avtokleparjev, ki pride do mene vzame resno in resno vzamejo moje nasvete ter me na nek način spoštujejo. Mene in moje delo.

S tem mojim delom se rojevajo novi in novi Citroeni A serije pri nas in v tujini.

Mislim in to sem tudi neštetokrat dobil potrditev , da je moja pot in moj način obnove pravilen. Kdor zastopi , zastopi... kdor ne pač ne.

Vsak luksuz stane. Tudi sam sem si privoščil luksuz v teh časih... Spravil sem vse moje izdelke v elektronsko obliko in jih dal izdelat na CNC strojih. S tem se povečal kvaliteto vendar pa tudi potrošil ogromno količino denarja. Ki ga bom moral prislužiti nazaj in to bo trajalo kar nekaj časa. Odvisno od kupcev mojih izdelkov lahko na čisto pridem šele po kakšnem letu ali dveh. To sem naredil, ker sem kar se tiče ročne izdelave do sedaj naredil vse kar je bilo možno. Dalje je bil to edini logični korak.

V tujini opažajo, da lahko izdelam kose po naročilu v malih serijah. To je moja prednost pred ostalimi. Dobivam vprašanja "ka pa ta del? Kaj pa tisti del? Je možno? " Nekateri mi potem celo pošljejo original, da naredim novi kos. Prav te dni pričakujem paket iz Francije za prav poseben kos furgona, ki bi ga tudi trgovci radi imeli in prodajali.

No v tej smeri delam, gradim, se razvijam. Pa spet... kdor zastopi je dobrodošel, kdor ne ... hja... Lahko pride pa se prepriča na svoje oči.

Večina mojstrov, ki se ukvarjajo z avtomobili se ne specializira za točno določeno znamko ali celo tip vozila. Ker to ni kratkoročno donosna pot . Dolgoročno pa ... no, upam, da mi bo do penzije uspelo normalno zaživet .

Res je , trg zahteva poceni robo. Ampak veliko večji del trga se s poceni robo ne zadovolji in zahteva kvaliteto. Tu sem jaz , s svojimi izdelki. Ne me zastopit, da se hvalim in hvalim. Sploh ne... večino izdelkov posodabljam, ker v določenih trenutkih nisem zadovoljen s tem, kar naredim.

Za vsak razvoj pa je potreben denar. Denar pa mi lahko pride samo iz te moje dejavnosti. Drugih prihodkov nimam.

Kaj pri nas manjka ? Večina klubov in raznih organizacij v tujini izdeluje ali zbira svoje domače izdelke, domačih mojstrov in s tem podpirajo domač razvoj in ohranjanje vozil. Pri nas tega ni. Malo nas je in vsi vlečemo na svojo stran in se med sabo hujskamo in prepiramo. Namesto, da bi skupaj stopili in naredili nekaj v tej smeri. Pločevino jaz izdelujem, menjalnike Vojko popravlja, verjamem , da je med "študenti" kup možgančkov, ki bi lahko razvijali in  izdelovali razne manjše predmete iz plastike, aluminija, inoxa,... razni tapetniški izdelki,... Skupaj stopit, naredit center, pokazat ljudem kaj smo sposobni.

Vsak bi lahko nekaj delal na osnovi svojih znanj, sposobnosti. Doma, v garaži... Fouvšija pa naj ostane zaklenjena na podstrešju.

Moj prvi kufer sem naredil na zelo smešen in čuden način. Pri očetu pred delavnico je stala stara "pigmašina" pod brezo. Èez cesto je stal moj Spaček. Fotr mi je dal plato pleha, škarje, meter in zarisovalno iglo. Po parih urah sem imel narejen kufer, ki sem ga potem v teh letih samo malenkostno spreminjal in posodabljal. Včeraj smo risali po šablonah v SolidWorks programu... Èlovk inžiner je znoru... Na koncu mu je uspelo, ma je v hecu reku "jebemti špenglarje" heheheh .

na svetovcih se vidi kaj vse ljudje sami izdelujejo. Jaz jih prav očudujem. In kupujem njihove izdelke. Ni malo Slovencev med njimi. Zakaj jim ne bi dali možnost tudi na domačem trgu ?

No tolk... sem se razpisal tule. Malo  ima to veze s to temo, malo z mojo Keža.com, malo z CKS klubom... Na splošno pa bi rekel z vsemi, ki se bavijo z obnovo svojega ali tujega starodobnika.

Lep pozdrav, vaš Keža

janez

Namesto špetirov... gremo v tej smeri.

Kdo zna kaj naredit?

Jaz imam pločevino
Vojko menjalnike in mehaniko
Sašo AZAM ima stare dele - verjetno kar nekaj redke robe
ATK...
Dyane...
Garač lahko posreduje v svojem "fohu" ... SAVA in gumijasti izdelki
...
Jaz imam eno zelo dobro prijateljico, ki dela tapetništvo (plavo beli spak s kufrom v moji temi ima njene sedežne prevleke, naš ami prav tako in DAK, ki ga delam dobi njene prevleke, pa še par spačkov pri nas...)

Kaj se še rabi?

Zna kdo popravit polomljene armaturke od AMIja in Dyane ? Znanje iz področja plastike?

Zna kdo delat z aluminijem ? Inox ? Izdelki, poliranje originalov...

Stekla - prednja vetrobranska stekla za Spako in Dijano ?

Tudi sama trgovina z novimi deli. OK, jaz sicer imam registrirano dejavnost trgovine. Vendar brez podpore domačih kupcev ne morem dobiti resnejših rabatov in s tem ne morem biti cenejši kot v tujini. In nabavljam dele samo kolikor je najnujnejše. Dejansko pri nas nimamo ene trgovine kamor bi lahko šel Spačkar kupit del za svoj avto.

Namesto, da so avti razmetani po dvoriščih lokalnih entuzijastov, bi se lahko avti , ki se najdejo zbirali na enem klubskem placu. S tem, bi se ohranjali in ljudje bi imeli dostop do poceni delov ali pa dostop do poceni celote, ki bi jo radi obnovili. Najtežje je , ko najdeš primeren avto pa ga prodajalec ceni preveč. OK, to so druga razmišljanja... nič vezano na določene ljudi ali avte, da ne bo pomote.

Kaj bi še lahko sami delali ?

Kriza je, služb ni... Naredimo si svoje službe in bodimo koristni sebi in drugim. Jaz sem si jo.

tomaz555

Keža, danes je tvoj dan, to delaj! Prepucavajo naj se drugi, ne mi.

janez

Ja, danes je moj dan. Jutri še dve ure programiranja in potem ... rezanje, krivljenje, sestava... Me že malo čas - rok lovi. Vendar pa še ne bo dopusta. Treba je poletje iskoristit do zadnje ure... Počivali pa bomo pozimi .

Počasi grem domov na kosilo. Mi je pa zanimivo... ali se res tako dopade ljudem moj današnji spis, ali pa so ostali kar brez besed :BigThumbs:

No, zadeva je čist resna... Zamujamo kakšnih dvajset let. So bili poskusi delavnice odpirat, servise, trgovine na temo A serije... pa nekako ni nič zaživelo. Mogoče, ker to ni hiter kratkotrajen zaslužek ampak je potrebno delat na dolgi rok. Verjetno pa je bilo preveč "fovšije" in dosti ljudi nima tolk trdo kožo kot jaz.

No, pa tisto karoserijo naj negdo vzame, ko se že ravno podarja... Dam popust na potrebne karoserijske dele , da ne bo jamranja kolk je drago. Ampak, samo za njo.

pa še to ... DELI ZA DIJANO ... Èe koga zanima naj prebere...

Zeko124

Šasijo lahko eventuelno jaz spravim za hude čase, če je nihče drug ne bo hotel - jo bomo že nekam porinili. Karoserije žal nimam kam dat, imam že za svoje avte nekaj pri kolegih in nekaj v najemu.

Janez, vse skupaj zveni rahlo utopično, ni pa nemogoče. zataknilo bi se (se je) verjetno že pri skupnem najemu prostorov.
"In tistega lepega popoldneva sem si prisegel, da bo Ami moj prvi avto"...Citroën :BigThumbs:!!

www.keramika-genorio.si

janez

Zeko, če ne bi bil sanjač od mladosti ne bi delal danes to kar delam.

dominique

...

dyane

Sprememba retorike. Ok. Ni problema. Mogoče se zdi da smo se zadnje čase spravli na Kežo. Ampak videz vara. Da se spolnimo še par let nazaj,ko sem jaz delal na programu A serije....gnojnica se je vlivala po menu.."se zdaj delam nekega majstra,prej pa hlapec bil", so bile Kezine besede in se bi lahko nasteval...pa kaj sem delal...A serijo rihtal...pa je bila fausija ....pa ne samo od Keze. Pa sem to delal za čem Keža strmi..po obnovi A serije.
Ali ni bilo prav, da ni on delal ali, da ni bilo pri njem kupljen noben rezervni del za pločevino...ja sam sem naredil, sicer ni bilo rezano in pigano CNC, ampak po štirih zimah še drži..ane.
Pa sestavljena je bila tudi iz treh različnih dijan iz vseh že raskosanih..po delih. Ne ampak takrat sem bil najslabši, sem kopiral, mu vzelje hodil, se majstra delel...

http://www.citroenar.eu/showpost.php?p=63177&postcount=4

Tu je že ena izjava...to pig mašino ki jo omenjaš je za pol kurca..da veš.

Pa kopiram tvoje zapiske...pa naj luna pade na zemljo, če je težko narediti stebriček, prag , podn ali karkoli drugega za 2cv ali dijano...pa daj no, saj pa te sem  naredil osnovno šolo in geometrijo, pa te znam mere vzet z nega dela...prosim

Bumerang se vrača..tebi nazaj, pa tvoje nasprotujoče izjave,,A serija je folk, trebajo sami delat...potem pa to je luksus, če nimate gnara pa se ne it.

Dam en primer. Mene prag pride cca 20eur. Grem do prvega splošnega kleparstva, dam mere in mi oni To na CNC stroju vrežejo in zapigajo. Sam si zapunktiram in evo prag za slabih 20eur...pa se dijane obnavljajo. Za 5krat več pač grejo v koline...to je realsnost.

Po vsem tem pa dejmo neki skupaj delat  itd..pa konc prcanja.  Pa favšije, pa ..

Da bo nekaj jasno, nikdar ti nisem bil favš in nikdar ti ne bom. Kljub temu, to sem že napisal, da te nimam rad in mi nisi kot osbnost niti malo všeč, spoštujem tvoje delo...zaradi ljubezni do A serije.
Vprašanje je če ti koga spoštuješ in če nisi ravno ti tisti, ki je zganjal največ faušije?
Prcanja konc..

OK.

Sem takoj zato...samo potem naj se drži beseda.

Bom napisal kaj znam delat.

Zelo dobro obnavljam stanovanja, knauf sistem, malarija v nulo z pripravo vred. Pa vodovod,pa se bi lahko nasteval.

Po izobrazbi sem vuceni sliko pleskar. pa gimnazijski maturant, avtomehanik, ličar, klepar, tiste taprave pa ne bom omenjal, ker je irelavantno.

Pri A seriji znam delat vse, od kleparije, mehanike in ličarije, sam si delam vse, tudi pleh. V Mb pa okolici, pa drugim iz veselja in ne za velik zaslužek.

Momentalno delam eno kleparijo, na enem brezveznem avtu, ne bom niti omenjal kakšnem, bi raje videl A serijo...ampak takšna je realnsot.

Lp  Vaš Miran
[SIGPIC][/SIGPIC]

janez

Citat od: dominique;159477Še ne dolgo nazaj ste vsi po vrsti občudovali Kežine umetnine, katere je čaral v minimalnih pogojih, spomnite se njegove garaže doma. komaj se je premikal okoli objektov, naredil pa čudeže. Zdaj pa imam pa filing, ko berem vse te izjave, Keža in njegovo delo naenkrat ni več vredeno nič. Gonilna sila mojih projektov je bil odnos do EDINSTVENIH CITROENOV, katerih je vedno manj in kolikor opažam jih bo nažalost še manj.

:BigThumbs:

dyane

:BigThumbs::BigThumbs:
[SIGPIC][/SIGPIC]