Rotacija pnevmatik

Začel/a gule, April 21, 2013, 12:47:01 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

gule

Naslednji teden vračam letne pnevmatike na Xsaro(kupljene nove prejšno sezono). Zanima me ali naj naredim rotacijo in to X(diagonalno), ali kakšno drugačno? Do zdaj sem vedno vračal pnevmatike, kot so bile prej na avtu? Rad bi slišal še izkušnje drugih z foruma glede tega...

LP Gule:BigThumbs:

Gox

Jaz pri vsaki menjavi menjam pozicijo ... prve nazaj, zadnje naprej ...

Èe imajo gume označeno smer vrtenja in notranjo/zunanjo stran, jih pol ne moreš diagonalno menjavat ...

dyfan

Menjavanje gum v X je bilo priporočeno zaradi enakomerne obrabe vseh gum.
Potem so ugotovili, da je ta način škodljiv za gume (in ga tudi več ne priporočajo).
Pri uporabi se material v gumi "uleže" glede na smer vrtenja.
Ko gumo prestaviš na drugo stran, se spremeni smer vrtenja in material se obremeni v nasprotno smer.
Rezultat je hitrejša obraba in uničenje gume.
Lep pozdrav!

Jogador

So ti že povedali, menjaš lahko samo naprej/nazaj, ravno zaradi smeri vrtenja, in posledične obrabe (utečenosti materiala).
Jaz vedno zamenjam naprej/nazaj, razen če so ene izrazito slabše. Se bodo pa bolj enakomerno obrabile, če jih menjaš naprej/nazaj vsakič.
Every big accident starts with a bloke saying:
"Watch this..."
:Hammer3:

andraž

Èe pa delaš veliko km, potem jih lahko zamenjaš že med sezono (jaz to naredim pozimi), da je komplet gum enakomerno obrabljen.

ModelJT

No, tudi na X se lahko menja, samo če guma nima označene smeri vrtenja.
[SIGPIC][/SIGPIC]

Jagoda

Citat od: Gox;157425Jaz pri vsaki menjavi menjam pozicijo ... prve nazaj, zadnje naprej ...

Èe imajo gume označeno smer vrtenja in notranjo/zunanjo stran, jih pol ne moreš diagonalno menjavat ...

Delam enako. Na X še nisem probal ker majo ponavadi smer vrtenja.
Dober je za kogar je ...

gule

Ne vem, če sem prav pojasnil, ko pravim na x, mislim diagonalno, torej se smer vrtenja ne menja, če sprednjo desno dam na zadnjo levo stran, sprednjo levo, pa na zadnjo desno......in tako naprej...so pa simetrične, tako, da ni pomebno, ali je desna ali leva...

ModelJT

Citat od: gule;157447Ne vem, če sem prav pojasnil, ko pravim na x, mislim diagonalno, torej se smer vrtenja ne menja, če sprednjo desno dam na zadnjo levo stran, sprednjo levo, pa na zadnjo desno......in tako naprej...so pa simetrične, tako, da ni pomebno, ali je desna ali leva...

A veeeš haha! Daj ti to še enkrat premisli... :Hammer3:
[SIGPIC][/SIGPIC]

Citroenovc

Pa kaj je narobe z menjavo sprednja/zadnja desna in pa sprednja/zadnja leva?

Drugače pa - nikoli ne rotiram - vedno so boljše zadaj. Zdaj sem že nekajkrat sprakticiral - ko je prednji par vidno bolj izrabljen (konkretno - Primacy HP po 2 sezonah) zadnji par(praktično neobrabljen) spredaj, zadaj pa nove.
OK

LP
Primož

CEPETKO

Vedno menjujem naprej - nazaj/nazaj - naprej.
Ko pride čas menjave za letne, ali zimske jih vedno če so bile prej spredaj dam nazaj, ali obratno.
Citroen - kreative tehnoloži.

Xandrej

Citat od: Citroenovc;157453Pa kaj je narobe z menjavo sprednja/zadnja desna in pa sprednja/zadnja leva?

Drugače pa - nikoli ne rotiram - vedno so boljše zadaj. Zdaj sem že nekajkrat sprakticiral - ko je prednji par vidno bolj izrabljen (konkretno - Primacy HP po 2 sezonah) zadnji par(praktično neobrabljen) spredaj, zadaj pa nove.

Zakaj pa daš boljše gume zadaj?

Citroenovc

To, da imam vedno boljše gume zadaj, počnem že od BX dalje.
Èe povzamem na kratko:
spredaj motor, spredaj pogon, spredaj več teže, lažja rit.
Èe ti začne silit spredaj ven - ga ni panike ujet. Èe ti odnese rit - je bolj pestro - ker je lahka/lažja - moraš imeti zadaj še toliko boljši oprijem. Pri takem načinu kombiniranja, kot delam jaz - je zadeva simpl - če spredaj začne zadeva popuščati - veš, da si prehiter za dane razmere in pač prilagodiš hitrost.
Èe imaš sredaj boljše gume - bo spredaj avto šel lepo - ampak ti lahko pa odnese rit. V praksi si v večjih težavah.

Preden začne kdo delat doktorat v nasprotno - jaz tako delam že vso vozniško kariero, ker mi tako pravi logika, praksa in pritrjuje tudi menenje mojega mehanika in mojega vulkanizerja, ki jima dovolj zaupam.
Zdaj, ko je popularen ratal center varne vožnje na Vranskem - učijo enako. Preverjeno.
OK

LP
Primož

antasi

tudi jaz mislim tako kot citroenovc,
tudi na Vranskem je zanimivo vprašanje inštruktorja,
kaj je bolj nevarno na AC pri 130, da ti poči sprednja ali zadnja guma, kaj mislite?

glede gum- v starih časih so bile diagonalne gume in so, smo, jih res
na X menjavali, z prihodom radialnih gum, pa se to ne dela več
Send from ZX Spectrum 8bit 16kB