Naša mala žaba

Začel/a Čojko, April 15, 2013, 11:25:07 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Čojko

Evo, letni redni servis narejen. Shellovo olje hx5 15w40 ki je dobro sčistil motor (2 intervala cca 12.000 km) smo zamenjali s Selenio hpx 20w50, uredili puščanje olja na gredi ventilov, nastavitev ventilov, svečk,... vse ostalo ok.

Citroenovc

Èemu pa nisi nadaljeval s Shell kurativo/preventivo?

Gradacija ali ...
OK

LP
Primož

Čojko

Shell je dobro očistil motor usedlin, zapek, ...
Sedaj pa sem dal olje za starejše motorje, malo bolj gosto, kar je za naše kraje tudi za pozimi ok, za poleti za zračno hlajenje motorje pa še boljše saj je zgornja gradacija 50. V roku ene menjave olja, cca. 5-7 tkm je popil dober liter olja, kar menim , da bo sedaj boljše.

Citroenovc

Za hlajenje je boljše, da je razlika med spodnjo in zgornjo vrendostjo čim nižji faktor - npr za Nisska za poletne temperature je za naš konec sveta prava gradacija 15W40, za pozimi, če je pa pod -10, pa raje 10W40.

15W40 ima v mojem primeru debelejši film in zato boljše mazalno/hladilne sposobnosti v vročem - tako so mi vsaj razložili Shellovci.

Moja izkušnja po sprobanih 3 različnih Shellih - Helix 15W40 HX5 je Nissko kar nekaj ga spil pa tudi najbolj srečen se ni počutil, Rimula R6 MS 10W40 je deloval precej lepše in mirneje hladen, ga je pa še vedno popil par par dcl na 1000km, Rimula R4X 15W40 (ki od redno dobavljivih Shellov edina ustreza stari specifikaciji iz začetka 90ih za Nisska) - teče lepo, vse super, poraba po 1300km praktično nula ... Oz toliko, da ne grem dolivat, ker bi moral res dolit "pljunek".
OK

LP
Primož

Citroenovc

Skratka - good choice glede na zračno hlajen bokser za Selenio zaradi gradacije :-)
OK

LP
Primož

Čojko

Iskal sem 15w50 pa se ga v EU praktično ne dobi. Naj si bo Shell HX5, Castrol GTX5, Motul 2100 Classic,... Avstralija in južna Amerika pa kolikor hočeš.
Glede na to, da sem iz toplih krajev, poleti vročih, je zračno hlajen motor, kjer se temperature olja kdaj povzpnejo verjetno tudi okoli 100 stopinj sem se odločil za Selenio HPX 20w50 katero hvali en kup ljudi, ki vozi starejše avtomobile.
Sem v fazi testiranja,....

Xandrej

Motul classic se dobi 20W-50 22 evričev 2 litra.

superca13

Moj SM je dobil predpisan TOTAL 20W-50. Mineral.

superca13

Citat od: Citroenovc;20369115W40 ima v mojem primeru debelejši film in zato boljše mazalno/hladilne sposobnosti v vročem - tako so mi vsaj razložili Shellovci.

V vročem stanju sta 15W-40 in 10W-40 na istem.
Pri hladnem pa ne.

Citroenovc

Ja se strinjam, da je 40 enako 40. Ampak saj pravim - Shellovci so mi razložili, da šteje tudi faktor med sp in zg cifro- in manjši je - bolj je olje primerno za vroče obdobje/podnebje, ker da je oljni film pri delovni temperaturi bolj gost/trpežen/bolje maže.

Idealka v mojem primeru bi bil monograde 40 npr. Ko je faktor 1 (standard za kako Afriko, npr).
OK

LP
Primož

superca13

Citat od: Èojko;203666Evo, letni redni servis narejen. Shellovo olje hx5 15w40 ki je dobro sčistil motor (2 intervala cca 12.000 km) smo zamenjali s Selenio hpx 20w50, uredili puščanje olja na gredi ventilov, nastavitev ventilov, svečk,... vse ostalo ok.

Cev za predgretje še narediš kot se spodobi in bo kot iz šempeterske fabrike .:BigThumbs:

Čojko

Citat od: superca13;203699Cev za predgretje še narediš kot se spodobi in bo kot iz šempeterske fabrike .:BigThumbs:

Ah, ne. Predelana superca je odprta za razne mojstrske inovacije, ter ostala testiranja. Trenutno je v testiranju tudi nova - druga in izboljšana verzija domače obnove rok. :emot112:

Čojko

če koga skrbnega zanima je zopet na prodaj, saj mi malo zmanjkuje prostora in časa za vozit vse to.
Je vizuelno najlepša od vseh treh in dobro zrihtana, servisirana,... Za vozit.

Čojko

Ker je noben neče jo bom pa še malo dodelal in obdržal.

To sem mislil dati v rdečega, pa bom pustil kar original brez obratomera skladno z original opremo. Zato pa jo bom skušal priklopiti v Custom Superco. Najprej malo očistiti patine.

Čojko