Nihanje vrtljajev in akumulator

Začel/a Snakes, Marec 09, 2013, 06:47:36 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Snakes

Pozdravljeni,

vceraj mi je moja Xsarica (1.6, letnik 98) ponovno povzrocala malo preglavice. Iz Ljubljane sem bil namenjen v Graz, pri Slovenski Bistrici sem sel tankat. Lepo natankam, hocem odpeljat in avto ne vzge, obrne mi stevec za hitrost in obratomer.
Nic novega, se mi je zgodilo ze 2x prej, 1x pozimi ko se mi je izpraznil akumulator in 1x ko sem se podobno ustavil na bencinski. Odkar mi je nazadnje obrnilo stevec mi je tudi za 10km/h napacno kazal hitrost. Sem ze vajen resevanja z odklapljanje + kleme iz akumulatorja.
Si recem nic, bom zapeljal 5m naprej do parkirnega mesta in ponovil postopek z odklapljanjem akumulatorja. In glej ga vraga, ko hocem parkirat (oziroma hmm, ne vem tocno, mogoce po tem ko sem ze resetiral stevec nazaj) mi avto ugasne v prostem teku. V prostem teku so mi zaceli vrtljaji skakati, tam nekje do 500 pri cemer mi je avto enkrat celo ugasnil. Vrljaji so mi potem skakali na kriziscih se celo pot v Avstrijo in nazaj do Ljubljane. V Ljubljani so se potem nenadoma umirili in so ponovno ok.
Tudi skakanje vrtljajev mi ni novo, se mi je enkrat ze zgodilo, mi je avto ugasnil na treh kriziscih.
Aja pa stevec mi po novem kaze 20km/h premalo...

Pocasi mi je dovolj teh dveh problemov zato bi rad oboje postimal in bi rabil malo pomoci pri diagnostiki. Zakaj prihaja do obracanja stevcev? Predvidevam da dobi avto premalo elektrike od akumulatorja. Je mozno da je akumulator slab (bom ob priliki izmeril napetost)? Star bi naj bil okoli 3 leta. Me ima da bi spravil stevec na pravo pozicijo, samo se mi ne da razdirati armaturke, v kolikor bo cez kaksen mesec spet isto...
Je mozno da skacejo vrljaji zaradi slabega akumulatorja? Kolikor sem bral je velika verjetnost da je kriv motorcek prostega teka, mi je pa zanimivo da nisem imel od zadnjega skakanja skoraj pol leta nikoli teh tezav.

matevž_xsara

zdravoo... a ti  števec skač takrat ko ti tudi obrati padejo?? skoraj 100% je kriv motorček prostega teka ni drag pa se zamenjanega imas v ccca 5minutah...tako da ja če ga boš menjal  je lahko tudi možno da ga boš mogu pelat nastavit(tester)...saj pravim če ti pa števec začne takrat skakat ko ti padejo obrAti je pa to krivo ker nedobi dovolj elektrike takrat.

Snakes

Vrljaji skacejo samo pri mirovanju, pri padanju nisem opazil.
Zanimivo mi je da se to dogaja relativno kratek cas potem pa je bilo dolgo casa ok. Tudi sedaj je spet vse vredu.

Verjetno bom res zamenjal motorcek. Sem malo gledal po ebayu pa za 1.6 motor ni neke pretrirane ponudbe, medtem ko jih je za sibkejse in mocnejse motorje cel kup...

Kaj pa obracanje stevcev? Je to nekaj normalnega? Avto imam ze nekje 2,5 leti. Do sedaj mi ga je obrnilo 3x-4x, prvic ko se mi je lansko zimo izpraznil akumulator.

Sicer sem zelo zadovoljen z avtom. Do sedaj sem naredil 35k km in sem po stevcu (sem precej preprican da realnem) pri 122k km.
Razen teh problemckov pridno in brez upiranja nabira kilometre.

matevž_xsara

povej mi podatke od avta tip motorja itd lahko pa samo šasijo  pa bom prasal tm k sm delu na original citroenu kok pride sam mislm da je tm okol 50e mal mn...drugače pa ja števec ima veze z akumulatorjom

Snakes

Vceraj mi je po postanku na bencinski (nisem tankal) na poti na primorsko pri vzigu ponovno obrnilo stevec. Pot sem nadaljeval brez stevca, ko pa sem se lotil preizkusene metode za popravilo, pa ugotovim da kleme (upam da je pravi izraz) ne morem vec pritrditi na akumulator. Navoj je ostal v klemi. Zacasno sem problem resil tako da sem jo malo podlozil da se ne bi kje med voznjo odklopila.
Doma sem si malo ogledal klemo in ugotovil, da skoraj zagotovo manjka en kos. Ima mogoce kdo kaksno sliko kako zgledajo kleme na Xsari? Pri moji je namrec samo navoj, akumulator pa nima nobenega navoja, zato je bil gor nataknjen en majhen tulec z navojem na katerega si lahko privijacil klemo. Ta tulec se je snel z akumulatorja in ostal v klemi.
Okoli klem je tudi navit en sop zick, predvidevam da zaradi boljsega prevajanja. Ne vem kdo je menjeval akumulator, samo tukaj mi nekaj smrdi...

Sem tudi premeril akumulator, pri ugasnjen avtu ima malo nad 12V pri prizganem 14V.

Btw. sem se ravno spomnil. Se je ze komu kdaj pokvarila antena? Radio mi je pred kaksnim letom zacel opazno slabse vlecti, cca. polovico slabsi signal. Pred kratkim pa mi je povsem odpovedal. Se nisem preverjal ce je problem v radio ali kje v anteni.

Snakes

Konektorji na moji izgledajo tako kot na tejle.

ggrega

Citat od: Snakes;154354Vceraj mi je po postanku na bencinski (nisem tankal) na poti na primorsko pri vzigu ponovno obrnilo stevec. Pot sem nadaljeval brez stevca, ko pa sem se lotil preizkusene metode za popravilo, pa ugotovim da kleme (upam da je pravi izraz) ne morem vec pritrditi na akumulator. Navoj je ostal v klemi. Zacasno sem problem resil tako da sem jo malo podlozil da se ne bi kje med voznjo odklopila.
Doma sem si malo ogledal klemo in ugotovil, da skoraj zagotovo manjka en kos. Ima mogoce kdo kaksno sliko kako zgledajo kleme na Xsari? Pri moji je namrec samo navoj, akumulator pa nima nobenega navoja, zato je bil gor nataknjen en majhen tulec z navojem na katerega si lahko privijacil klemo. Ta tulec se je snel z akumulatorja in ostal v klemi.
Okoli klem je tudi navit en sop zick, predvidevam da zaradi boljsega prevajanja. Ne vem kdo je menjeval akumulator, samo tukaj mi nekaj smrdi...

Sem tudi premeril akumulator, pri ugasnjen avtu ima malo nad 12V pri prizganem 14V.

Btw. sem se ravno spomnil. Se je ze komu kdaj pokvarila antena? Radio mi je pred kaksnim letom zacel opazno slabse vlecti, cca. polovico slabsi signal. Pred kratkim pa mi je povsem odpovedal. Se nisem preverjal ce je problem v radio ali kje v anteni.

ja pač odvijačiš tisto "matico" in pade ven prstan (tisti del z navojem) katerega potem na suho nabiješ na akumulator in nanj potem priviješ tisto matico (rdeč ali črn metulček) in to je vse

ali hočeš povedati da nimaš tega drugega dela ki gre prvi na aku.

nov par je v bauhausu 3€

sl1

Za nihanje obratov in tudi migetanje prednjih luči je lahko kriv tudi alternator, če polni dovolj neenakomerno. Tako je bilo pri meni. Zamenjal alternator in akumulator, ki je bil posledično uničen, in sedaj vse špila.

ggrega

Citat od: sl1;154446Za nihanje obratov in tudi migetanje prednjih luči je lahko kriv tudi alternator, če polni dovolj neenakomerno. Tako je bilo pri meni. Zamenjal alternator in akumulator, ki je bil posledično uničen, in sedaj vse špila.

na alternatorju gre običajno rakom žvigat samo regler

Snakes

Citat od: matevž_xsara;154268povej mi podatke od avta tip motorja itd lahko pa samo šasijo  pa bom prasal tm k sm delu na original citroenu kok pride sam mislm da je tm okol 50e mal mn...drugače pa ja števec ima veze z akumulatorjom

Ok daj prosim vprasaj, sem obrnil cel kup strani pa ne najdem ustreznega dela po kaj posebej ugodni ceni kot je za ostale motorje. Nekje sem celo prebral da ga ta masina nima...
Avto je letnik 97 (ali pa 98, nisem preprican) z 1.6 88KM motorjem.

Snakes

Tako, ocitno bo potrebno na servis, ker je tole obracanje stevca zacelo pocasi mocno najedati.
Pred dnevi mi ga je ponovno obrnilo in mi ga ne uspe vec spraviti v pravo pozicijo, pa se povsem napacno kaze. Problem je v tem, da ga spravim z odklapljanjem akumulatorja nazaj v pravi polozaj (opazam da ni potrebno da dam kontakt), potem ko pa odprem vrata in zasveti lucka - se pojavi elektricni porabnik, pa mi stevec spet obrne.
Hkrati se je ponovno pojavilo tudi nihanje obratov v leru, ki po 10 minutah izgine. Mocno sumim da sta problema povezana.

Avto je kaksnih 20 dni stal, sem se pa po tem ze vozil in je bilo ok, zdaj pa kar naenkrat problemi po cca. 5 dneh stanja avtomobila.

H komu naj se oglasim na pregled, h kaksnemu pooblascenemu serviserju ali je bolj primerno obiskati koga, ki se ukvarja z avtoelektriko? Vesel bom tudi kaksnega konkretnega predloga v blizini Ljubljana.