Klima - ne deluje

Začel/a jurep, Marec 05, 2013, 08:36:19 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

jurep

Sicer je še malo zgodaj z auporabo klime, a vseeno. Soproga ima C3, lansko leto maja je bila klima napolnjena in opravljen test tesnosti (tesnilo je 100%). Kakšen dan ali dva nazaj, ko je bilo že dovolj toplo (7 stopinj C) sem v njenem avtu vključil klimo (tudi čez zimo sem to napravil vsaj enkrat tedensko in vselej je bilo b.p.), a ni bilo slišati vklopa - kovinski vklop presostata. Ker sem imel podobne težave že na Xsari Picasso, sem najprej pomislil, da je šel hladilnik klime. Ker pa sem se skušal prepričati, če je dovolj plina v klimi, sem odvil pokrovček za ventil, kjer se polni klima in z izvijačem na hitro pritisnil v ventil. Takoj je siknil plin ven, torej naj bi plin v sistemu bil. Sicer se zavedam, da je plin v sistemu, a ga je premalo za vklop. Sicer avto peljem jutri na servis, kjer ga bodo pregledali z UV lučjo, a vseeno me zanima, ali ima kdo kakšno idejo, kaj bi lahko bilo narobe?

LP

Jure

garac

kot si že napisal premalo, ali preveč plina. Èe ga je premalo bo potrebno poiskati vzrok. Prosim poročaj, kaj ste rešili
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

ggrega

Citat od: jurep;153922Sicer je še malo zgodaj z auporabo klime, a vseeno. Soproga ima C3, lansko leto maja je bila klima napolnjena in opravljen test tesnosti (tesnilo je 100%). Kakšen dan ali dva nazaj, ko je bilo že dovolj toplo (7 stopinj C) sem v njenem avtu vključil klimo (tudi čez zimo sem to napravil vsaj enkrat tedensko in vselej je bilo b.p.), a ni bilo slišati vklopa - kovinski vklop presostata. Ker sem imel podobne težave že na Xsari Picasso, sem najprej pomislil, da je šel hladilnik klime. Ker pa sem se skušal prepričati, če je dovolj plina v klimi, sem odvil pokrovček za ventil, kjer se polni klima in z izvijačem na hitro pritisnil v ventil. Takoj je siknil plin ven, torej naj bi plin v sistemu bil. Sicer se zavedam, da je plin v sistemu, a ga je premalo za vklop. Sicer avto peljem jutri na servis, kjer ga bodo pregledali z UV lučjo, a vseeno me zanima, ali ima kdo kakšno idejo, kaj bi lahko bilo narobe?

LP

Jure

c1,2,3 imajo večinoma vse povrsti težave s klimami,povečini spusti cev,in je potrebna menjava
to mi je omenil moj mehanik ko sem iskal majhen avto za punco (naj bom pozoren na klime)

jurep

Ker žena zelo težko spusti avto iz rok, mojeg C4GP z robotskim menjalnikom pa noče voziti, še nisem uspel priti na servis. Bi se pa pridružil mnenju predhodnika, saj je to potrdil tudi mehanik: šibek člen pri sistemu klime naj bi bila ena od aluminijastih cevi. Ko bom vedel kaj več, oz. ko bom poravnal popravilo, bom javil, kaj je bilo narobe in seveda, koliko je stalo popravilo.

LP

Jure

ModelJT

Največkrat pušča pri spoju na hladilniku zaradi oksidacije.
[SIGPIC][/SIGPIC]

jurep

Ja, Model ima žal prav. Šel je spoj - spodnji - med aluminijasto cevjo in kondenzatorjem klime. Žal pa mehanik ni mogel potegniti cevi iz kondenzatorja in se je ta zalomila, oz. je dobršen del ostal notri. V najslabšem primeru bo torej potrebno menjati kondenzator klime in cevi. Na spletu naj bi se dobil kondenzator za 86 evrov, za cevi pa še ne vem.

Pa še nove gume rabi C3, 2 meseca nazaj pa mu je počila sprednja vzmet, pa le 90 kkm ima.
No ja, ko bom vedel kaj več, napišem.

lp

Jure

alesz

CitatŽal pa mehanik ni mogel potegniti cevi iz kondenzatorja in se je ta zalomila, oz. je dobršen del ostal notri.
......Pa niste resni...?priviješ notri navojni sveder in potegneš vse skupaj ven................moram pogledat v stari prenosnik ,bi morale biti slike iz časov ko je bil ta model še "mlad" .

jurep

Ne boš verjel, tudi jaz sem to predlagal, pa je bil odgovor nekako takšen: lahko še bolj uničim.... Glede na dejstvo, da je kondenzator klime b.p., se tudi meni ne zdi potrebno tega menjati. Verjetno obstaja način, kako dobiti zalomljen del ven (z vijakom, s svedrom,..).

alesz

Tako ali tako je potrebno za menjavo cevi podreti cel sprednji del vozila,potem imaš pa lep dostop do kondenzatorja............

Citatpa je bil odgovor nekako takšen: lahko še bolj uničim....
...?!,saj bolj se ga neda,če se ga ne usposobi je žanič...

http://www.citroenar.eu/showpost.php?p=106881&postcount=3

jurep

No, danes, 23. 2. smo dobili avto (C3) nazaj - bil je na servisu pri vaškemu čarovniku. Zamenjal je kondenzator klime in obe aluminijasti cevi  ter napolnil s plinom sistem. Cena (seveda brez računa) je bila za vse našteto plus delo 350 evrov. Sicer se najbrž hecno sliši, saj prihaja ohladitev, a je vsaj avto popravljen.

lp

Jure

garac

ja, k vaškemu se pa res splača...prihidnjič pripelji k meni na servis, bom peljak k uradnemu in pobral rvc
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

alesz

In koliko naj bi to stalo na servisu....? Tukaj sicer piše,da sta zamenjani aluminijasti cevi...? Tisti konec cevi,ki je bil poškodovan je v sklopu kompleta dveh cevi ki gresta od požarne stene do prednjega dela vozila in ga ni možna posebej zamenjati.Razen če se  izdela nov konec cevi ,ki se ga privari na poškodovano mesto.Dvomim,da bi to na uradnem servisu delali.Menjajo cel sklop,ki pa je vreden cca 150€,dvomim,da bi se v zadnjem času bistveno pocenil.Mislim,če je popravilo dobro izvedeno je cena tudi vredu.

jurep

Hja, sedaj je, kar je. Zamenjani sta obe aluminijasti vevi - celi - in ne sestavljeni. Dejstvo sicer je, da so mi na servisu Novak, Lju, Dolgi most, navedli približno enako ceno za popravilo. Se pa t.i. vaški čarovnik (morda sem se grdo izrazil o njemu) na klime po moji sicer nestrokovni oceni spozna in ima vsa potrebna orodja za poravila. Je pa lahko sedaj biti pameten, kaj bi naj človek storil.... Dejstvo je, da je klima popravljena, plačana, zunaj pa je hudo mraz.

LP

Jure