Xantia ne greje kabine

Začel/a Samo., Februar 26, 2013, 10:50:41 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Samo.

Pozdrav!

Zadnje čase xantia ne greje več, čeprav se motor normalno segreje. Na Cevi v kabino sem odvil tisti vijak (desno od zračnega filtra) in voda normalno priteče - po logiki voda je noter. Videl sem da je tik pred požarno steno še neki ventilček (podobno kot za gume), tam pa je vse suho ko odvijem dol.

Nikjer nisem našel ventila, ki bi odpiral cev do notranjega radiatorja (obe cevi ki greta v kabino sta topli).

Ko prestavim ročino iz hladnega na toplo se sliši da se nekaj preklopi in za kratek čas pihne toplo :)...

Hvala že vnaprej.

LP Samo

alesz

Citatnekaj preklopi in za kratek čas pihne toplo
Grelec imaš zamašen...?

Samo.

sem danes šel malo bolj podrobno pogledati... pod sopotnikovim predalom se tista ročka normalno obrača, tako da ta del je kul.
na tistem ventilčku pri požarni steni priteče ven antifriz.

kako priti do grelca da bi ugotovil da je zamašen? kako ga najlažje odmašiti? razdredi in spihati skozi cevi s kompresorjem?

gregor

@isarajlija vprašaj :-)
Nikakor ne razdiraj cevi na požarni steni, ampak ji  vzami dol pri motorju. Je bolj enostavno, čeprav zgleda precej težje.
Probaj sprat z vodo in boš videl, ali je pretok ali ga ni.
Evasion 2.1TD 1999
Fiat Ulysse 1.9TD 1995, Fiat Scudo 1.9TD 1999, Fiat Scudo 1.9TD 1998 Avtodom
Zelena Xantia Berline 1.9TD
Lada Niva 2.4D
2x Nissan Patrol Y61
Naprodaj veliko rabljenih delov za Xantio

isarajli

jaz sem zaradi iste zadeve diplomiral na xantii. Šaltaj iz mrzlega na toplo ,pa probaj slišat če loputa zapira.Jaz sem trenutno pri menjavi potenciometra, ker vse ostalo sem že 5x preveril in je ok, pa še vedno ne greje kot mora.Se je zgodilo ,da je kakšen dan pihalo toplo, ko sem nastavljal teperaturo, pa se je spet ponovila napaka.
Èakam ,da pri Gregorju skopni sneg, da mu plunem potenciometer :)
Kot ti je že Gregor napisal, ne jemlji cevi dol pri požarni, ker jih boš najverjetneje polomil, kot sem jih jaz.
kremenèkovi s.p.  Prodaja in polaganje kamna  051-832-858

Samo.

kateri potenciometer? kaj izmeriti?

miklavz

Verjetno imaš vse v redu, kar se tiče same vode za gretje; načelno je problem v elektroniki ali "elektroniki"; ali ti sonda ne daje temperature v kabini - daš na ročno in max - ali pa ti mešalni ventil ne odpre. Snameš zunanji del - pazljivo, milion nekih vzvodov je tam - in na roko odpreš pa vidiš. Šansa, da je nekaj narobe z obtokom vode je minimalna. Javi, kaj si našel. LPM

isarajli

[ ali pa ti mešalni ventil ne odpre. Snameš zunanji del - pazljivo, milion nekih vzvodov je tam - in na roko odpreš pa vidiš.

Tega nisem razumel čist...kater mešalni ventil ? in kerih miljon vzvodov...kje ?

gregor

mešalnega ventila ni, je samo loputa ki preklaplja med toplim in mrzlim zrakom. Voda vedno kroži čez grelec.
Evasion 2.1TD 1999
Lada Niva 2.4D
2x Nissan Patrol Y61

isarajli

drži, zato pa mi ni blo jasno o kakem ventilu je govora.

Samo.

kaj je s to sondo temperature? je gor na ročici za gretje še kaj drugega kot zajla za loputo?

gregor

Steklena kugla mi nič ne kaže letnika tvoje xantie ;)
Na dvojki je tako: (verjetno pa na enki tudi, ker so komande menda enake)
Pri komandah imaš
-ročko za temperaturo-to je potenciometer-na testerju vidiš kakšna je nastavljena temperatura - toliko za tiste ki ne verjamejo da je klima v xantiji digitalna :-)
-ročko za izbiro smeri pihanja. Ta upravlja dve zajli za izbiro smeri pihanja. tudi tu je potenciometer zraven, na testerju vidiš kaj je izbrano.
-ročka za notranje kroženje zraka, ena zajla rumene barve. Se ne spomnim ali je elektronika zadaj al ne.
To je to.
Senzor temperature kabine je v lajšti desno od volana, ob uri.
Potem pa imaš še tri senzorje temperature zraka katerega piha v avto. Ne vem točno pozicij, testerja pa tud nimam doma da bi šel sprobat. Verjetno noge, sredinskakonzola, šipa.
Krmiljenje lopute hladno/toplo je popolnoma elektronsko.
Na dvojki bi se jaz lotil problema najprej s testerjem, da se vidi kaj se dogaja.
Evasion 2.1TD 1999
Lada Niva 2.4D
2x Nissan Patrol Y61

Samo.

xantia je 95 letnik, zdaj s temi vsemi testerji in tem smo se odločili, da gre avto za vikend na servis v ločico, ker se mi ne da več ubadati s tem :)

isarajli

Ko bo napaka odpravljena, pa bod tok dec, pa napiš kaj je blo krivo.

sop

Citat od: Samo.;153367...Na Cevi v kabino sem odvil tisti vijak (desno od zračnega filtra) in voda normalno priteče...

Nikjer nisem našel ventila, ki bi odpiral cev do notranjega radiatorja (obe cevi ki greta v kabino sta topli).

Ko prestavim ročino iz hladnega na toplo se sliši da se nekaj preklopi in za kratek čas pihne toplo :)...

Hvala že vnaprej.

LP Samo

odzracuje se takrat, ko zacne voda v sistemu krozit (ko termostat odpre pri temp 87 st.). omenjen ventil za odzracit je pravi. tisti, ki je kot ventilck - tudi tam bi morala priteci voda vendar bolj po kaplicah, v mojem primeru ko sem hkrati stiskal debelo cev do termostata (pazi vroce, pazi stare preperele cevi).
ce sta obe cevi do/od grelca pri pozarni steni topli potem pretok preko pecice verjetno je. temperaturo povratne cevi je najbolje spremljati hkrati z dovodno v zacetnih fazah ogrevanja motorja.
kadar so komande na armaturki v kabini nastavljene znotraj obmocja min/max ali avto, bi sem ob temp. spremembah lahko slisalo brnenje motorcka (ce pazljivo poslusas), ki krmili loputo za topel zrak.
dobro je pogledati tudi senzor za temp. na armaturki, kot ga navaja Gregor in po potrebi scistiti. mislim, da so imele te xantije samo ta senzor.
ceje to vse ok, pac ven odmontirat modul za gretje (pri avtoradiju) in z merilnim instrumentom preverit kaj se dogaja na izhodnih kablih ki krmilijo motorcek, preden se zacne razkopavat do loput.