Problem z varnostnimi vijaki

Začel/a StefZ, December 20, 2012, 11:15:33 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

StefZ

Lep pozdrav vsem skupaj.

Nekaj dni sem že lasnik C5 III Tourer z exclusive opremo. Letnik 2009, 2.2 hdi, ročni menjalnik, italjanski avto (mislim, da od arval lizing), realnih 130k km. Zadevo sem kupil pri Španu, pred nakupom sem dal avto pregledat na Avtotehno vis. Kilometri realni (tko da kvazi servisna drži :)), po št. šasije je celo našlo nakaj kar je bilo v garanciji menjano. Mehansko vse ok - sta pa bila oba prednja amortizerja rosna. Dogovorjeno, da je prodajalec zamenjal na original servisu za nova tako, da imam zdaj 2 leti garanciji na amortizerje - ni pa potem hotel nič slišat o nižji ceni :(.

In so se začele prve težave... Spustil mi je prvi desni senzorski ventilček na alu platišču kjer so zimske gume. Lepo zamenjam z rezervno jekleno feltno na kateri je letna guma in letim k vulkanizerju, da bi bi mi vse te "čudovite" senzorske  zamenjal z navadnimi in tam zgrožen ugotovim, da sem brez nastavka s katerim odviješ varnostne vijake. Letim nazaj na parking v upanju da me čaka tam - ampak je ostalo samo pri upanju... Pregledam vse na okoli in v smeri kamor sem se odpeljal in nič... Očitno sem zadevo pozabil gor in mi je nekje na poti odpadla.:Red-Irate:

Letim na citroen servis če lahko kako pomagajo da bi nazaj spravil alu feltno na kateri je zimska guma... Rečejo, da oni ne morjo, da baje pa to naredijo na amzs. Letim tja. Pravijo, da lahko ampak rabim potem nov vijak. Letim nazaj na servis po vijak in spet nazaj na amzs. Tam zadevo z "rusko metodo" (macola + neko dleto) odvijejo, na alu feltni kjer je zimska guma zamenjajo ventilček z navadnim in montirajo.

Med tem jaz hodim okrog avta in gledam ostale ventilčke oziroma matice s katerimi so pritjeni na platišče. Vsi so bolj bogi zadaj desno pa mi celo manjka cca tretjina matice. Očitno mi je odpadla med vožnjo (ko sem kupavol so bile še vse ampak vse "zarustane" od soli - ampak so bile). Èisto po ja..ih se pripeljem domom in sedaj vprašanje za forum:

- kopijo nastavka za varnostni vijak grem jutri naročit na servis in zadeva baje iz francije do tle potuje do 16 dni...
- s takim ventilčkom se ne upam vozit (manka tretjina matice, ki ga drži). ker če mi odpade ne morem menjat z rezervo, ker ne morem odvit varnostnih vijakov, ker nimam nastavka....:Red-Irate:
- menda naj bi bili varnostni nastavki različni glede na št. šasije: moj je bil še najbolj podoben temu http://www.incarshop.co.uk/acatalog/Citroen_C5_Locking_Wheel_Nuts_and_Bolts.html samo da je imel dve zarezi na dnu in dve ob strani (ne na vrhu). Je to res ali imajo vsi C5 enake?
- lahko kako rešim tiste 2/3 matice (razmišljal sem o sekundnem :Hammer3:)?
- na silo (macola + dleto) platišča ne morem sneti, ker gre za alu platišče (vijaki so precej v njem in ne prideš zraven sploh...)

Torej: s takim avtom se ne upam vozit. Èe mi gre ventil mi ostane samo avtovleka...
Kakšna mnenja kako spravit dol varnostne vijake brez da bi poškodoval platišča prej kot v 16 dneh (nadomestni nastavek od francozov). Ima mogoče kdo kakšne izkušnje s tem

Vem da je naneslo veliko teksta...:Hammer3: ampak vnaprej hvala za odgovore.

Jogador

Komplet PSA grupa ima enake varnostne vijake (včasih so jih imeli, zdaj ne vem, verjetno še vedno), ki so popoln krš (nastavek uničiš mimogrede, če ne paziš ob prvem spodletelem odvijanju feltne, vulkanizer,ki to poskusi z pištolo ga bo pa tisti trenutek zje*al). So malo drugačni, kot ti na sliki, dve zarezi sta skupaj, dve pa bolj narazen. Približno takšen, kot je tale na sliki.
Kar se tiče senzorskih ventilčkov-zmeči to ven, pa izklopi v meniju, so velik strošek, pa itak hitro odletijo (ponavadi jih neizkušen vulkanizer zapne z gumo ali pajserjem ob montaži-preverjeno).
Varnostne vijake se da ven spravit v par urah-samo rabiš it h pravemu vulkanizerju, v Lj je eden, ki to dela (vem pa zato, ker sem osebno to pri njemu delal na enmu 207, ko sem še delal tam).
Cene ne vem, se pa da, s pravim orodjem in znanjem, pa precej truda.
Lahko ti potem da navaden vijak noter, ali ti pa proda (cca 25€) komplet novih, drugačnih varnostnih vijakov, ki je veliko bolj trpežen, in prijazen uporabniku.
Ima pa ta vulkanizer določene standardne original nastavke za varnostne vijake, če ima tudi citroenovega, potem ti lahko ventilčke zamenja, pa zmontira nazaj z varnostnimi vred, ti pa pač počakaš, da pride tvoj, v 16 dneh verjetno ne boš rabil menjat kolesa, če bodo ventilčki novi.
Èe rabiš, ti pošljem na zs kontakt.
Every big accident starts with a bloke saying:
"Watch this..."
:Hammer3:

StefZ

Zdravo!

Na amzs so probal s tremi različnimi garniturami teh nastavkov za ostranjevanje varnostnih vijakov (menda tudi za psa grupo) pa ni šlo. Moj je zgledal nekako takole kot na slikci. Dve spodaj in dve na strani, ki pa nista vzporedno.

Jogador: lahko prosim na Zs kontakt od tega, ki ti je delal.

Glavni problem mi je sedaj zadnji senzorski ventilček na alu feltni, ki mu manjka tretjina matice. Si ne upam dosti vozit, ker če spusti se lahko samo še avtovleko kličem. Ne bi pa rad na silo dol dajal in alu feltno poškodoval.

Hvala

3001

Pojdi k potokarju kupi nove varnostne kopija ,sam sem jih zamenjal 20€.Potokar v BTC u

lipe123

Citat od: Jogador;148203Kar se tiče senzorskih ventilčkov-zmeči to ven, pa izklopi v meniju, so velik strošek, pa itak hitro odletijo
Kako pa to izklopiš v meniju, če prosim poveš?

Hvala

3001

So prov narejeni za psa in dosti bolj kvalitetni od originala. Zraven dobiš še dva nastavka, tudi jaz sem imel problem z original nastavkom ker so bili polomljeni štifti.Novi  v avtomerkurju 60€ seveda original. Tako da sem slučajno najdel pri Potokarju kopijo.

3001

Seveda so mi ostale vijake odvili pri Stipiču na zaloški ,imajo neke nastavke ki jih nabijejo na stari vijak ,pri tem se nastavek vreže na varnostni in odvije.Druga varijanta pa da se na vijak našvasa in odvije.To je en delal sosedu na citroenu c4.Sploh ni dobil nastavka ko je kupoval avto,ko je pa šla guma je blo joj.

Jogador

@lipe123
To me pa preveč vprašaš, bo povedal kakšen, ki je to že delal na svojemu. Nekje se da baje preko menija, drugje ti mora to serviser izkopit z testerjem oz računalnikom. Najbolje da pokličeš na servis pa vprašaš, kako je pri tvojem avtu.

@StefZ
Jaz bi na tvojem mestu tvegal z zadnjim ventilčkom previdno do vulkanizerja. Sem ti poslal kontakt na zs, je v Lj, spet ni tako verjetno, da ti bo ravno sedaj odletel ventil. Drugače pa na avtovleko do vulkanizerja, samo to ni baš poceni.

Sporoči, kaj si zrihtal.
"Watch this..."

3001

Evo prilagam še slike vijkov,edino kar je razvidno na sliki okrasni pokrovček ne gre gor ampak ni grdo.[ATTACH]58823[/ATTACH]

[ATTACH]58824[/ATTACH]

[ATTACH]58825[/ATTACH]

[ATTACH]58826[/ATTACH]

[ATTACH]58827[/ATTACH]

dvorjan

Ne vem, zakaj se ne bi upal voziti okoli te dni. Pa saj je pri nas PSA skupina precej dobro zastopana, v pol ure menda uspes ustaviti koga, ki ima ustrezen nastavek. =)
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

Jogador

Citat od: dvorjan;148216Ne vem, zakaj se ne bi upal voziti okoli te dni. Pa saj je pri nas PSA skupina precej dobro zastopana, v pol ure menda uspes ustaviti koga, ki ima ustrezen nastavek. =)

Zdaj si me pa nasmejal, sosed me čudno gleda, kaj me krivi:emot15:
"Watch this..."

sušo

Ma jest bom te vijake vn pometu. Samo zmedo delajo. Pa un nastavk je "samo za ljude jakih živaca". Kdo pa bo maznu stare feltne pogrižene? Itak pa lohk kupiš nastavke take in drugačne. Sploh ne štekam teh "varnostnih vijakov".

Drgač je pa nekje nalepka (al na vrečki od nastavka al na škatli, ..), da nastavek in pištola na zrak ne gresta skupaj. V prejšnih postih je nekdo omenjal to kombinacijo.

Xandrej

Ti vijaki se uničijo kak kdo s pištolo zategne ali pa hoče odtegnit vijake. Nove točno take dobite po št. šasije... Jaz sem jih vedno ven zmetal... Pa navadne noter...

StefZ

Evo.
Na servisu sem aročil nov nastavek za varnostne vijake (preostale tri - enega so na amzs že ubili). V roku 16 dni bodo tole menda francozi naredili. Gre pa preko številke šasije - vsaka naj bi imela unikaten komplet, kar se mi zdi malce za lase privlečeno. Samo zamislite si vse prodane C5 (lahko gledamo samo slovenski trg) z varnostnimi vijaki - če za vsako št. šasije prestavijo tisti 4 luknjice samo za milimeter hitro pridemo okrog in okrog na iste pozicije :) Tako da tisto o unikatih :Hammer3:

Na vijak nabit kaj drugega in odvit ne bo šlo. So probal na amzs ampak je med zgornjim delom vijaka in tistim kjer so luknjice samo par milimetrom "mesa" in potem zgornji del odpade kot puter. Tako ti ostane samo spodnji del kjer so luknjice.

Nič. čakal bom na original nastavek. Po lj se bom mogoče vozil (če bo nujno). Èe odpade ventilček bom pač nekje parkiral in pusti avto tam. Verjetno pa bo kar lepo stal in bomo spet pri kolegih rentali avto... Mi je škoda na silo dol dajat in poškodvat alu 18ke.

Èe pa čez 16 dni francozi pošljejo nastavek, ki ne bo pravi ??? :bombs:

Jogador

Citat od: StefZ;148234Nič. čakal bom na original nastavek. Po lj se bom mogoče vozil (če bo nujno). Èe odpade ventilček bom pač nekje parkiral in pusti avto tam. Verjetno pa bo kar lepo stal in bomo spet pri kolegih rentali avto... Mi je škoda na silo dol dajat in poškodvat alu 18ke.

Èe pa čez 16 dni francozi pošljejo nastavek, ki ne bo pravi ??? :bombs:

Ne kliči hudiča, hehehe

Drugače pa ti jaz vseeno svetujem, da vržeš ven varnostne vijake, ali jih pa vsaj zamenjaš z drugačnimi, ker tile so res an accident waiting to happen.  
Varnostne vijake (uničene jasno) smo pa mi vrtali pri vulkanizerju ven, ker drugače ni šlo...:breaking_pc:
"Watch this..."