XM ZPJ-prosti tek

Začel/a superca13, December 20, 2012, 06:27:59 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

superca13

Pozdravljeni.

Eden izmed mojih XM-ov(brez klime) ima težavo s prostim tekom, ki je nikakor ne znam odpravit. Kaj se dogaja:
V prostem teku se mu občasno kar naenkrat dvignejo obrati iz programiranih 750 na  1300-1500. Včasih tam ostanejo za določen čas, včasih jih samo dvigne in spusti nazaj na 750. To se dogaja zelo pogosto, na mestu in med vožnjo.
Skoraj praviloma se tudi zgodi, da vroč po daljšem mirovanju razmeroma težko vžge, obrate pa ima takoj po zagonu samo cca 400-500. Po nekem času (5min)spet začne korigirat prosti tek, vključno z zgoraj omenjenimi dvigi do 1500 obr.

Kaj vse sem že preveril/menjal/meril...:
-ventil prostega teka (s 3 različnimi, eden nov, vedno je enako)
-potenciometer( točno nastavljen, poskusil tudi drugega, brez efekta)
-tipalo temperature vode(premeril, poskusil z novim, vedno je enako)
-odklopil lambda sondo(brez efekta, enako dviguje obrate)
-odklopil oba senzorja klenkanja( ponovo brez efekta)
-zamenjal računalnik z drugim(brez efekta)
-preveril vse mase pri motorju in pod volanom(benz pumpa)...brez efekta
-premeril inštalacijo vseh senzorejv motorja(od senzorja do računalnika..vse OK
-preveril vse releje v motornem prostoru...vsi delajo, pini čisti.
-premeril tlak goriva in še prej tudi za test zamenjal bencinsko pumpo(brez efekta)
-zamenjal regulator tlaka goriva in blažilec pulzov(brez efekta)
-svečke, kabli, rotor, kapa novo.
-senzor na vztrajniku je popolnoma nov, za test probal še drugega...brez efekta
-preveril in testno zamenjal MAP, modul vžiga, cinšpulo...brez efekta.
-preveril in za test blindiral ventila za prezračevanje rezervoarja(brez efekta)
-iskal morebitni falšluft, vse tesni.
-vse podtlačne cevke so nove...
-poleg senzorja ta temeraturo ima še eno temperaturno stikalo z enim pinom, ki sicer ne vem točno za kaj je(vklop pri 50st.C) ampak je bilo hin in zamenjano z novim, seveda brez efekta.
-odprl vse konektorje, očistil in sestavil anazaj, tudi glavnega pod LHM posodo..brez vsakega efekta.
-aku nov, kleme nove, mase na motor in karoserijo so čiste in čvrste.
-računalnik ne javi nobene napake
-preveril in testno zamenjal še bitron za hitrost(brez efekta)

-Po vsakem posegu, testu, menjavi sem resetiral računalnik.

Še en info: vedno po resetu računalnika je zagon OK in obrati idealni. Vroč mrzel...vedno.  Nekaj časa je nato vse OK(par km) , nato se vrnejo zgoraj opisane težave. Iz tega razloga sumim, da imam težavo z elektriko, ne z mehaniko.

Karkoli sem storil, nima efekta:breaking_pc: Prosti tek je še vedno v klincu, obrate dviguje kakor se mu zljubi.

Ima kdo kako idejo, kaj še lahko preverim?

Sem hvaležen za vsak konstruktiven odgovor ;)

LP
S

gigo

Tole bom pa tudi jaz spremljal ker ima moja Beštja isti sindrom le da obrati se dvigajo do nekaj manj okt 1400. Moj prvi sum je bil vžig pa sem zamenjal celoten modul vžiga z rotorjem vred. Težava je bila odpravljena a po 20min vožnje se je ponovno pojavila.
http://shrani.si/files/mojvbtc.jpg[/img]]
Take the risk of thinking for yourself, much more happiness, truth, beauty, and wisdom will come to you that way.   Christopher Hitchens

superca13

Jogador

Hja, jaz sem imel isto zadevo na R5 (nabite obrate, nato pa skoraj v poden, ravno da ni crknila, vroča ni hotela vžgat, pa laufala ko traktor), samo pomoje je primerjava povsem mimo=)

Lahko pa povem, da se je na koncu izkazalo, da je bil losan en *****ev vijak znotraj fergazarja, samo to sem odkril po pol leta vseh mogočih teorij (menjal vse od tuljave, svečk, kablov...), ko sem pop. in razdrl vse skupaj na prafaktorje. Èe ti slučajno kaj pomaga, hehe

Tukaj mi pa res deluje bolj na kakšno elektroniko. Mogoče ti v kakšen sklop pride voda, pa se mu malo zmeša, ali pa pogreša rodno Francijo, pa je vsake toliko malo depresiven...:Hammer3: (ne mi zamerit, hec mora bit)
Every big accident starts with a bloke saying:
"Watch this..."
:Hammer3:

superca13

No končno, pa sem ga našel :)
Pravzaprav sem našel 2 napaki, ki sta rešili vse moje zgoraj navedene težave. Na kratko:
1.pokvarjen regler alternatorja
2. okvara v MAP senzorju. (Za test sem že prej poskušal z drugim rabljenim MAP-om a je kot skoraj vedno do sedaj bil tudi rabljen zanič-slab).

Nov MAP, zamenjava alternatorja in stvar teče in vžiga boljša kot iz salona :)

Srečnega, zdravega in zanesljivega(Citroena) vsem :)

LP
S

MSrougeZX

Èestitam. Bravo, tak se dela! Taki kot ti so redki.
C4 Cactus 1.2 110 Shine 2017(2018) (98000km)
Laguna coupe 2.0dci GT 2013 (71000km)
R5 e-tech 2025
Jumper Camper 2.2HDi 2005/2018 (148000km) - PRODAN

AVTONEGA ROUGE - globinsko èišèenje in poliranje vozil