amijevi žarometi

Začel/a krka964, December 17, 2012, 08:10:18 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

gule

biga

Ni bil jezen, je pa mislil resno. Original je original, če delaš na tem, da imaš solidno obnovljeno vozilo. Da ne omenjam restavriranega vozila, ki je  že redkost v slovenskem prostoru. Lahko pa se voziš tudi s takšnim, kot ga vozijo bratje na jugu...

janez

hehehe... Mal vas provociram.

Sam nekaj je res. Dandanes imet Spačka postaja drag šport. Originalnih delov je vedno manj, kopije so vedno slabše ali celo neuporabne. Vendar pa vseeno ni potrebno tiščat na vsak način na avto neke čudne dele od drugih vozil.

Glede na to , da luč kot takšna ni tolk pomembna za varnost avta kot kakšen mehanski sklop na podvozju je lahko tudi malo bolj bleda in stara. Pod pogojem , da ne moreš dobiti novo originalno luč. Kar pa spet ni izgovor , ker je novih originalnih na ebayu kar zajeten kupček. Ja, seveda niso poceni, kot tudi sam AMI ali Spaček ni poceni. Pa ker zaradi luči ,ki je kopija ne boš zletu s ceste si pač privoščiš ... cenejšo kopijo. Še vedno pa je vse skupaj bolje kot pa od "stoenke" luč not zalepit s selotejpom.

V Spačka z okroglimi lučmi paše od Katre fokus, od dijane , ... V kvadratne spačkove paše od pikija, jugeca... Lahko tud na zadrugi kupte od IMT-ja luči, tud od FAPa in 5000 tamovca se da gor naštimat...

Ma vseen pa so Valeotove "original" ali kopije na voljo za dobre cene.

No in... še enkrat ponovim. Èe nimaš denarja si ne moreš privoščit Spačka. Tudi sam si vedno težje privoščim kak nov del za moje avte. Kdor me pa pozna pa ve da si dejansko nikoli nisem mogel privoščit obnovo svojiega avta in sem vedno vozil tehnično sicer zelo dobre in hitre avte vendar "gnile" in grde.

Celavi...

Zeko124

Ko smo že pri lučeh... Zadnjič sva s Sušem ugotavljala, kakšne luči ima spaček s kockastimi lučmi. meni od oka zgledajo manjše kot od Amija. So čisto razred zase al?
"In tistega lepega popoldneva sem si prisegel, da bo Ami moj prvi avto"...Citroën :BigThumbs:!!

www.keramika-genorio.si

dyane

Keza,keza...zaj pa ga ze malo sirjes...po eni strani kak je treba te avte vozit,pa da so bili narejeni za ljudstvo,pa di si moramo sami sraufat,pa mam amija let mi go itd...po drugi strani pa ljudi,ki nimajo oz. Nocejo pri tebi kupiti(vcasih tudi predrage dele), pa posiljas na boljsi sejem po thalio,ker je poceni in imam saj nekaj skupnega z spacki. Sicer ne poceni dele ampak....
Jaz na primer imam denar,pa sem skrtica pa se vozim z gnilo cimosovo dijano,sicer mehansko dobro,ampak za vsak denar ali ceno pa ne bom kupoval ta drazjih delov...se posebej ne ko to nekdo pricakuje.
Vcasih dobi clovek obcutek o dvojnosti...enkrat tak..drugic spet drugac...se je treba zment sam s sabo.
[SIGPIC][/SIGPIC]

janez

Imam DAKa ker je poceni vzdrževanje. In vsa leta sem vozil A serijo iz tega razloga... ker znam sam ta avto vzdrževat. Ogromno je bilo šraufanja, da sem sploh avto držal na cesti, dokler ni prišla opcija , da sem lahko kupoval nove dele. Z novimi in primerno kvalitetnimi deli je potem manj možnosti za okvare. S tem se verjetno vsi strinjate. Stare luči so stare. Nove sem imel priložnost kupit na ebayu za dijano in sem to tudi naredil. Sklečke sem tudi dal nove... ena je Cassisova, druga pa Saturnusova. Ispušne lonce sem kupil nove, ker mi ni smiselno stare flikat ali menjavat s starimi vsake dva tri mesece. Motor in menjalnik sta servisirana, motor še moram pretesnit... kar ni tolk drago, kolk cajta vzame. Sklopka je nova komplet iz istega razloga... da ne popravljam dvakrat na leto. Ni enostavno sklopko menjat... Zavore ... diski so novi , ploščice pa menjavam ko jih ponucam do 2/3 debeline. Da ne uničim diskov, ki so dražji kot ploščice. Zadnje zavoe so dobre. Naslednji strošek bo verjetno nakup in menjava komplet zavornih cevi - inox. Nakar lahko na težavo morebitnega prerjavenja zavornih cevi pozabim. Gume bom menjal - nove letne gume. Ker si ne morem privoščit Michelin 135 ZX bom kupil Nankang. Vse to je redno vzdrževanje mojega avta, ki si letno lahko privoščim in ker delam sam si lahko kupim kakšen nov rezervni del. Vseeno uporabljam mojega daka vsakodnevno in poskušam ga ohranit v čimbolj originalnem stanju. Brez nepotrebnih dodelav. Ko bo denar za obnovo bo obnovljen v originalno stanje zaprtega DAKa kot je bil. Vse kar bo dodatno bo snemljivo tako da se bo lahko spet vspostavilo normalno originalno stanje brez dodatnih stroškov.

Sam izgled avta pa... Profesionalnega ličarja si trenutno ne morem privoščit in avto ostaja grd. In ker je grd in moj edini vsakodnevni avto ne grem delat certifikatov... oziroma ga ne tretiram kot oldtimerja.

Seveda bi tudi jaz imel rad lepega starodobnika. Vendar si to ne morem privoščit. Èe ne bi sam vzdrževal avto si pa tudi v osnovi ne bi mogel privoščit kakeršnokoli A serijo ali drug primerek starodobnika. Bi kupil Xantijo za 500 eur pa se vozil dokler bi šla.

Eno je imet pa vozit avto . Drugo je imet pa vozit restavriranega starodobnika. Za prvo rabiš ravno tolko denarja da gre, za drugo pa več kot samo željo. Škoda je vsakega avta, ki se ga nekvalitetno obnovi in tretira kot starodobnika. Na tak način potem ostane zelo  malo primerkov, ki bi si zaslužili naziv starodobnika.

No to je to... Rado je iskal možnost obnove luči. Vmes sem mu ponudil nove vendar kopije. Našel je firmo, ki mu je obnovila in OK. Na njegovem amiju bi pa res čudno zgledale luči od nekega drugega avta. Na amija težko porineš not v masko kaj drugega kot original luči. Tudi v dijano težko kaj drugega namontiraš. Na spačka pa lahko daš cele luči od kakšnega avta, ki ima luči na peclje. Ali pa samo fokuse, ki imajo približno enak fi. Vendar pa si s tem izničil ves trud pri obnovi avta in ker dandanes obstaja možnost nakupa več različnih cenovnih razredov "original" luči je nesmiselno razmišljat v smeri nekompatibilnih delov.

Zaradi razmišljanja lastnikov A serije, da je treba nabavit najbolj poceni kar je možno nastaja veliko problemov Tako v tujini kot pri nas. V tujini je težko nabavit kvalitetne dele, ker je trend isti kot pri nas... čimbolj poceni. Potem se iščejo proizvajalci, ki so v stanju čim bolj poceni proizvajat. Kvaliteta pri tem trpi. Pri nas nihče v zadnjih letih odkar smo samostojni ni odprl trgovino z rezervnimi deli za A serijo. Ker se ne splača , ker ljudje ne iščejo novih delov, ker iščejo poceni varijante.

Jaz imam registrirano trgovino z novimi rezervnimi deli. Vendar , ker so rabati pri proizvajalcih odvisni od naročene količine in zaradi malega slovenskega trga ne naročam večjih količin seveda ne morem imeti nižje cen kot drugje v velikih trgovinah po EU. Trgovino imam zgolj zaradi opcije in nimam zaslužka , ki bi bil primerljiv z normalnimi trgovinami z avtomobilskimi rezervnimi deli pri nas. Kdor kupi pri meni pač kupi... nobenega ne silim.

Stojijo mi trije avti, ki bi jih rad obnovil kot starodobnike. AMI6, DAK in Hymer. Preden jih bom onovil bom verjetno vložil denar v meni bolj pomembne stvari. KO bom imel pa res viška denarja za luksuz pa bom šel v obnovo teh avtov. Seveda pa vse tri tudi prodajam, ker ...

Še enkrat na kratko...

Vsakodnevni avto mora biti vzdrževan, da je tehnično primeren za na cesto.
Starodobnik pa mora biti obnovljen v originalno stanje.

Vsake dodelave na vozilu zaradi varčevanja ali nezmožnosti plačila rednega vzdrževanja pomenijo kasneje višje stroške ali nepopravljivost in s tem ... "smrt" še enega redkega primerka avtomobila. Lastnik starodobnika mora malo razmišljat tudi o tem, da ostane nekaj zanamcem.

Èe si negdo dandanes ne more privoščit nakup, obnovo in vzdrževanje starodobnika ... si ga pač naj ne kupuje.

tolk...

Citroenovc

Od kje si ti zdaj v to zgodbo povlekel Radota?

Saj ni on tisti, ki bi rad na AMIja tlačil Zastavine luči ...
OK

LP
Primož

janez

Ne, ne ... samo primer sem dal. Nima Rado nič s tem.

gule

He-he danes sem pa luči od starega forda gledal so podobne amijevim...

janez

Gule... en nasvet... Èe že ti ni dat not original luči potem poišči od GSa fokuse, razbij steklo, odreži odvečn pleh tam kjer je štukan na notranji del fokusa stran in boš dobil "original" luči za AMIja. Sam steklo od svojih luči zalepi gor na ostanek GSovih fokusov pa imaš mučko in bučkuriš v enem kosu... pa še boš lahko reku, da je vse original citroenovo... hehehe

Za info... GSove luči so nastale tako, da so podaljšali AMI luči... en tak "trahtar" so napunktirali gor po robu pa zalepli not GS steklo.

Zeko124

Še vedno ni nihče odgovoril na moje vprašanje.
"In tistega lepega popoldneva sem si prisegel, da bo Ami moj prvi avto"...Citroën :BigThumbs:!!

www.keramika-genorio.si

dami

Kakšno vprašanje...
Èe sem prav zasledil, naj bi bil ami prvi serijski avto s pravokotnimi lučmi, če to drži so ostali kockarji takšno ali drugačno ponavljanje amijevih luči.
Ni mi pa znano, da bi imel kateri drug avto enake. Tudi če bi dimenzija ustrezala, fokusi niso enaki in jih ne moreš montirati na amija...
Èe ni denarja za nove, "nove" ali dobro ohranjene je po mojem najboljša obnova, starih primernih za obnovo je več kot dovolj, tudi kak pogojno
uporaben se najde vmes. Po mojih izkušnjah so večji problem plastični nosilci, na katerih "visi" luč. Plastika z leti postane krhka in večina nosilcev
je polomljena ali tik pred tem... in teh še nisem videl novih, niti "novih".

gule

Spremljam to temo, ki je izredno poučna in zanimiva...pravi duh A serije je v njej!

Zeko124

Na vprašanje glede spačkovih 4 oglatih luči :).

Kar se pa jezičkov tiče... Moj Ami je imel ob prihodu enega odlomljenega in so zadaj kar nek tepih zatlačli, da je približno stalo. Se še danes zezam, če komu luč kaj postrani stoji, da imam malo tepiha za posodit ;). Vzameš dol iz rezerve in prenetaš, al pa zamenjaš cel okvirček ki ima cele nosilčke.

Jaz mam doma ene dokaj dobre luči od Amija (so bile na spoju že enkrat vmes posilikonirane), sicer pa se mi zdi v bodoče najboljša varianta izbrat 2 boljši iz zaloge in jih obnovit na varianto, za katero se je zanimal Rado.

www.keramika-genorio.si

dami

Ja, novo luč še lahko dobiš, potem jo moraš pa na tepih obesit. Pri osmici še gre, ker je nekaj materiala še na razpolago (ampak vedno manj), pri šestici je to že bolj žalostno. Nosilci luči so zelo podobni, vendar ne enaki, kot pri osmici, kako je z zalogami dobrih delov pa vemo...