Gretje vžigalnih svečk na Berlingotu 2.0HDi

Začel/a Serpentes, Oktober 30, 2012, 01:03:53 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Serpentes

Zdravo!
Iz Fiata sem presedlal na Berlingota. Sicer sem že prebral, da se baje prižge kontrolka za ogrevanje svečk zelo pozno, menda pri novejših avtomobilih, jaz pa imam Berlingota l. 2002, 2.0 HDi, 66kw, pa se mi do danes še ni prižgala kontrolka. Pri Fiatu se  je pokazala vsaj za kratek čas, tu pa nič. Sama lučka me še ne bi skrbela, vendar pa se pri hladnem motorju sedaj pozna vožnja, celo motor je malce glasnejši kot običajno. Je pa razlika tudi takoj po vžigu avtomobila, saj je potrebno pedal za plin kar precej pritisniti, da se kaj pozna. Po kontroli - testiranju računalnika se vidi, da ta ne pošlje signala za ogrevanje svečk. Je to normalno ali bo potreben kakšen poseg?
Hvala za pomoč in lp.

dvorjan

Ali ti senzor zunanje temperature deluje normalno?
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

alesz

CitatPo kontroli - testiranju računalnika se vidi, da ta ne pošlje signala za ogrevanje svečk.
kako pa se to vidi...? Ob kontaktu se sveče aktivirajo za par sekund (odvisno od temperature),ko motor vžge jih računalnik vključi in ogrevajo motor tam do 50°nato se izključijo....to je namen teh sveč.

CitatAli ti senzor zunanje temperature deluje normalno?............?????

Računalnik upošteva temperaturo hladilne tekočine
pri -30°je čas predgretja cca 20 sek
pri    o°je čas predgretja cca 3-4 sek

parametri za dolžino predgretja in postgretja so; temperatura hladilne tekočine,vrtljaji motorja.nadmorska višina......

Serpentes

Citat od: alesz;144102kako pa se to vidi...? Ob kontaktu se sveče aktivirajo za par sekund (odvisno od temperature),ko motor vžge jih računalnik vključi in ogrevajo motor tam do 50°nato se izključijo....to je namen teh sveč.

parametri za dolžino predgretja in postgretja so; temperatura hladilne tekočine,vrtljaji motorja.nadmorska višina......
Se pravi, da se kontrolna lučka sploh ne prižge (žarnica je dobra) pri temperaturah, ki so bile do sedaj (avto je garažiran, je pa temp. v garaži trenutno cca 10-12*C)?
Aja, svečke so v redu, ni pa prišel kontakt iz predgretja na njih in tudi do samega predgretja iz računalnika ni ne. Kart se zunanjega senzorja temperature tiče, po odgovoru sodeč, a to pomeni, da ga ni in pač računalnk uporablja samo navedeno (temperatura hladilne tekočine,vrtljaji motorja.nadmorska višina......)? Pa še nekaj: če ni predgretja, potem tudi nadaljnega gretja do cca 50° ni?

alesz

Predgretje in post gretje upravlja isti rele pri novejših nek naprednejši modul,ampak krmili ga pa v vsakem primeru motorni računalnik,ki se samostojno odloča kaj bo storil.Možna je celo varianta,ko pozimi vožiš po avtocesti in se ti pri neki idealni vožnji motor podhladi,takrat ti med vožnjo priključi ogrevalne sveče,da motor doseže delovno tempraturo.....efekta tega sta dva,sveče neposredno grejejo in s tem obremenijo alternator,ki zopet obremenjuje motor,ki se zaradi tega hitreje segreva.

xpuser

V čem je pa potem fora da je na 100kw 2.0 hdi ju pozimi števec za temperaturo vode in olja ne premakne za več kot na 1/4 . Poleti tega problema ni.
Servis pravi da je to normalno.

Serpentes

Citat od: alesz;144121Predgretje in post gretje upravlja isti rele pri novejših nek naprednejši modul,ampak krmili ga pa v vsakem primeru motorni računalnik,ki se samostojno odloča kaj bo storil.Možna je celo varianta,ko pozimi vožiš po avtocesti in se ti pri neki idealni vožnji motor podhladi,takrat ti med vožnjo priključi ogrevalne sveče,da motor doseže delovno tempraturo.....efekta tega sta dva,sveče neposredno grejejo in s tem obremenijo alternator,ki zopet obremenjuje motor,ki se zaradi tega hitreje segreva.

No ja, razumem, me pa vseeno zanima, kdaj se prižge kontrolna spirala in, prej mi je avto 1x zavrtel pri vžigu, sedaj pa 4-5x, preden vžge, ko je hladen.

zlikovski

Serpentes

Citat od: zlikovski;144206Možno da začne šepati akumulator.

Akumulator ne bo, ker zelo hitro zavrti, sem pa poklical na enega od citroenivih servisov, pa pravijo,. da je verjetno ktera grelna svečka fuč, da je potrebno priključit na tester, če bo pokazalo, sicer pa vsako posebej izmeriti in zamenjati tisto zanič svečko. To naj bi bila po njihovem mnenju napaka za takšno delovanje hladnega motorja, kontrolka za svečko se pa prižge pri 0°C ali pa še malo kasneje.

tomaz555

Do sedaj so bili čisto vsi avti, katere sem vozil v mrazu glasnejši. V kakšne obrate in hitra pospeševanja mrzlega avta ne silim, se mi pa vedno zdi da je mrzel bolj zaspan. Tudi služben kombi, ki je nov, ni prižgal špirale zjutraj in je bil len.

frodo1

Citat od: alesz;144102kako pa se to vidi...? Ob kontaktu se sveče aktivirajo za par sekund (odvisno od temperature),ko motor vžge jih računalnik vključi in ogrevajo motor tam do 50°nato se izključijo....to je namen teh sveč.

Kako je pa to z nadmorsko višino?
"Ni se sramota uèiti, ampak ne znati."

xpuser

Citat od: frodo1;144252Kako je pa to z nadmorsko višino?

MAP senzor?

zlikovski

Prej si omeno da so grelne svečke dobre :)
Ti raje pelji na servis, brezveze tu pametujemo.

Serpentes

Citat od: zlikovski;144297Prej si omeno da so grelne svečke dobre :)
Ti raje pelji na servis, brezveze tu pametujemo.

Res sem mislil, da so v redu, potem pa mi je serviser rekel, da je ena fuč, ampak katera??? To mora pa izmeriti, je pa na žalost vse povezano z €, ki pa jih ravno nimam dovolj, pravzaprav premalooooooooo. Bomo ukrepasli po praznikih...
lp