SNEŽNE VERIGE

Začel/a PEPI57, Avgust 30, 2012, 02:51:53 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Gox

Jaz pa imam zimske gume na obali in to na vseh avtih doma .. ko zapade 1cm snega pa sem glavni na vasi :)

Nazaj k osnovni temi ...

z verigami klasičnimi (ko jih po par 100metrih greš preverit in zategnit) sem parkrat vozil po snegu in ledu. Enkrat tudi na AC. (Razdrto, ko sem z verigami prehitel vse stoječe v koloni in se prebil mimo obrnjenih šleperjev) Edini prevozil zastoj ...
potem sem imel manjšo težavo, ko se mi je veriga pri snemanju zataknila za zavorno cevko, sem malo preklinjal, enih 10minut in v temi uspel osvobodit kolo.

Èas montaže ... v garaži na suhem, 5 minut ... na snegu, v mrazu v koloni, ponoči, cca 20minut na kolo. (prvo moreš odkopat kolo in blatnik spucat snega, da sploh gre veriga gor)

Na Ds3, imam tudi tiste nogavice, ker na original feltne ne smem dat verig ... nisem jih sprobal po snegu, ker sem prej zimske gume kupil, kot da je sneg padal ....

kolega jih je imel, pa jih je hitro potrgal, ko je zakopal na mestu in silil v prehud klanec.

dexterboy

Torej je rešitev na dlani: prodamo citroene in kupimo audije?
tiste, ki piše kwatro al neki podobnega?
LOL!
Dam še moji izkušnji; pred 15 leti sem delal dve službi, druga je bila honorarno razvažanje pizz z unom fire 1.0. Kot zimske gume sem imel obnovljene bandagove, ki so bile pri hitrosti 80 km/h slišati kot vzlet reaktivnega letala. Ampak ko je eno soboto na hitro zapadel sneg in so vsi bili "presrani" na cesti, sem bil kralj. Tega nikoli ne pozabim. Na obvoznici folk stal in natikal gume, jest pa po prehitevalnem 50 na uro...
Drugič je bilo s puntičem, pozimi, ko je zapadel sneg in so bile avtoceste popolnoma blokirane (takrat so se neki pričakli darsovci in policaji, kdo je kriv) sem šel po stari cesti v PO. Nove zimske gume, običajne, nič obnovljene, ampak je tudi mene takrat sneg ustavil v serpentinah nad Planino. Stali smo na enem ovinku, prvi avto v koloni je bil pa policijski :) In priznam, takrat sem POSKUSIL natakniti verige, ki sem jih imel s seboj. In mi ni uspelo, ni me sram priznati. Èe bi to bilo sredi belega dne, nekje na parkirišču, bi se še potrudil, takrat ponoči sredi tistega mraza pa sem obupal po 10 minutah in se vrnil v toplo kabino avta. Pa sem imel navodila pred seboj :)
Moje izkušnje v teh 20 letih; zimske gume DELAJO razliko. Verige pa le natrenirajte montažo. Imeti jih v avtu samo zaradi predpisov je Sizifovo delo.
http://www.avtofil.si/
ko dobro postane še boljše...

Lovro

Ja, "natrenirati" montažo verig se splača. Jaz sem jih vedno po nakupu poskušno montiral, da sem videl, kako gre in potem kasneje v snegu nikoli ni bilo težav z montažo.

Je pa res, da jih v zadnjih nekaj letih nisem več rabil, zato jih za C5 sedaj nisem več kupil - čeprav jih verjetno spet bom, ker se vse več odpravljam v hribe tudi pozimi.
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

garac

@lovro, a šotor pa nisi prej postavil a!?
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

Lovro

Sem, pa je bil čisto ok - ZAME, hehe - nisem pa računal na Jetijeve gabarite.

V šotoru sem pravzaprav hotel hraniti tudi verige, pa je bil premajhen... ;)
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

dvorjan

Citat od: Lovro;140064Ja, "natrenirati" montažo verig se splača. Jaz sem jih vedno po nakupu poskušno montiral, da sem videl, kako gre in potem kasneje v snegu nikoli ni bilo težav z montažo.

Jaz prav tako. In potem se veckrat v praksi. Prelaz.press
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

andraž

Pa fantje, saj montaža teh novih verig ni menjava motorja... okoli kolesa, zgoraj dva kavlja, natezna veriga okoli dveh prstanov, po 200m z občutkom zategneš in to je to. To babe z lahkoto naredijo.

sop

Citat od: andraž;140094...To babe z lahkoto naredijo.

ja, ce so mlade, pa nimajo revme v kolenih :)

andraž

...so pa stare bolj trmaste...   ...in tečne, ker komaj čakajo, da pridejo domov, ker ti morajo na glas povedat, da nisi poskrbel za dobre zimske gume...

dvorjan

K**** z lahkoto naredijo. Pozimi, ponoci, sredi klanca, pri -15C. Se jaz kolnem ko furman, pa sem jih ze 10+ krat menjal.
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

andraž

To je pa res, da zahtevajo malo več predvidevanja, kje jih je pametno montirati.